Изабрана нова косовска влада; Харадинај: Дијалог са Београдом нема алтернативу

Са 62 гласа "за" посланици косовског парламента изабрали су нову владу, јавља дописник РТС-а. Новоизабрани премијер Рамуш Харадинај изјавио је да ће дијалог са Београдом бити настављен и да нема алтернативе.

Гласање су бојкотовали посланици покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова бившег премијера Исе Мустафе.

Од укупно 120 посланика косовске скупштине, за кабинет Рамуша Харадинаја гласала су 62.

Ванредна седница почела је без присуства посланика Српске листе и одмах је реч дата мандатару Харадинају. Презентујући основне циљеве нове косовске владе, Харадинај је рекао да ће будућа влада бити влада свих грађана.

Харадинај је на седници скупштине рекао да ће будућа влада бити влада свих грађана Косова, јавља дописиник РТС-а из Приштине.

Према Харадинају, Косово је у тешкој економској ситуацији, ослабљено неповерењем грађана у институције.

Истакао је да ће Косово водити у чланство у НАТО, поштујући Устав и пријатељство са савезницима.

"Косову је отежан пут ка ЕУ, то ћемо променити. Ми ћемо разговарати са свима. Немамо алтернативу дијалогу са Србијом ", рекао је Харадинај и навео да ће инсистирати на отварању унутрашњег дијалога на Косову.

У делу свог иначе кратког излагања о формирању нове владе, говорио је и на српском језику, поручивши да ће радити на јачању поверења са Србима, ради заједничког живота.

Представници Српске листе, који су били одсутни због састанка са директором Канцелерије за КиМ Марком Ђурићем у Београду, стигли су у косовски парламент пред само гласање.

Раније данас посланици Српске листе одлучили су после састанка са Марком Ђурићем, да уђу у косовску владу.

Пет заменика премијера и 21 министарство

Кабинет Рамуша Харадинаја, поред премијера, има пет заменика премијера и 21 министарство. 

Заменици премијера у Харадинајевој влади су Енвер Хоџај, Фатмир Лимај, Беџет Пацоли, Далибор Јевтић, Дардан Гаши.

Министар финансија је Бедри Хамза, министар иновација Бесим Бећај, министар правде Абелард Тахири, здравства Уран Исмајљи, министарка европских интеграција Дурата Хоџа, министар културе Кујтим Гаши, док ће министар инфраструктуре бити Пал Љекај.

Министар безбедносних снага је Рустем Бериша, министар образовања Шућри Битићи, министар трговине Бајрам Хасани, министар рада Скендер Речица, спољних послова Беџет Пацоли, док је за ресор за заштиту околине задужена Аљбена Решитај.

За министра унутрашних послова изабран је Фљамур Сефај, економског развоја Ваљдрин Лука, дијаспоре Дардан Гаши, локалне самоуправе Иван Тодосијевић, повратак Далибор Јевтић, пољопривреде Ненад Рикало, јавних служби Махир Јагчилар и руралног развоја Расим Демири.

Седници су присуствовали амабасадори утицајних западних земаља, ЕУ, Кфора и други.

На заседању у четвртак завршено је конституисање косовске скупштине када је за председника парламента изабран лидер Демократске партије Косова Кадри Весели, а за једног од пет потпредседника испред Српске листе изабран је Славко Симић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије