Српска листа улази у Харадинајеву владу, добија три министарства

У влади Рамуша Харадинаја Српска листа ће добити министарства за повратак и заједнице, за пољопривреду и рурални развој и за локалну самоуправу, као и шест помоћника министара, саопштено је након састанка представника Српске листе и директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића. Однос Србије према Харадинају неће бити промењен, поручује Ђурић.

Српска листа ће ући у будућу косовску владу на чијем ће челу бити Рамуш Харадинај, одлучили су посланици те листе после састанка са директором Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марком Ђурићем.

Како је речено на конференцији за новинаре у Београду, Српска листа ће добити министарства за повратак и заједнице, за пољопривреду и рурални развој и за локалну самоуправу, као и шест помоћника министара.

Представници Српске листе су истакли да не постоји бољи начин, можда не и тежи, од пуног учешћа у косовским институцијама у корист опстанка Срба у јужној српској покрајини.

"Уласком у ту владу, добићемо прилику да се изборимо за програм Српске листе", рекао је кандидат за министра пољопривреде Ненад Рикало.

Борба за три министарства, како је додао, је била тешка, а приступ Српске листе није био уцењивачки, већ коректан, а та коректност, како очекује, ће у будућности изградити поштовање и код албанског народа.

Рикало је указао да су три добијена министартва кључна за српско становништво.

Министарство за повратак, како је рекао је кључно како би се изборили за већи повратак, а министарство локалне самоуправе, на чијем челу ће бити Иван Тодосијевић, имаће кључну улогу у формирању Заједнице српских општина.

Када је реч о његовом министарству, указао је да 85 одсто Срба живи у руралним срединама, те ће преко тог министарства постојати инструмент да се помогне тим људима.

Горан Ракић, представник Српске листе, поручио је да ће та листа све своје потезе повлачити и доносити једино у интересу српског народа на простору Косова и Метохије, "не водећи рачуна шта о томе мисле они који никада нису били на Космету, који су можда чули за Газиводе. Осојане, Грачаницу и Штрпце, али на карти неће знати да покажу где се налазе та места".

"Безбедност, бољи живот, економски положај, опстанак Срба је једини циљ за који ћемо се борити. Не можемо бирати албанске политичке представнике, али ће се наши људи, који су бирани огромном већином, да се боре за Србе, радити кроз институције, скупштину, на терену и за говорницом. За одлуке које смо донели добили смо подршку владе и председника Србије, као и директора Канцеларије за Косово и Метохију", објаснио је Ракић.

Рекао је да је и брод најсигурнији када је у луци, али није за то направљен, те и Српска листа није створена да плута у мирној луци, већ да буде ледоломац, који ће се борити за опстанак и останак Срба у јужној српској покрајини.

"Не боримо се за фотеље већ за будућност"

Портпарол Српске листе Игор Симић истакао је да је ова листа четврта снага по снази, са десет посланика, и да влада у Приштини зависи од њених гласова.

"То довољно показује зашто улазимо у целу причу и моћ коју имамо у доношењу одлука у будућности", рекао је Симић.

Поручио је да Српска листа и њени представници у будућој косовској влади ни за педаљ неће одступати од програма који су кандидовали на изборима.

"Биће Заједнице српских општина, а што се војске Косова тиче, послушајте данашњи експозе и видећете да таквих ствари нема", нагласио је Симић.

Указао је да ће српски посланици у косовској скупштини данас дићи руку за српске представнике који ће се борити за бољи живот Срба на Косову и Метохији.

"Не можемо да бирамо представнике Албанаца. Можемо да бирамо ко ће заједно са нама поделити одговорност за бољи живот Срба", рекао је Симић додајући да се представници Српске листе не боре за функције и фотеље, већ будућност Срба у покрајини.

"Пајтић, Обрадовић и остали нека се помере са фотеља и нека дају конкретне примере, а не да само добацују онима који раде свој посао", поручио је Симић.

"Непромењен однос према Харадинају"

Представницима Српске листе, кандидатима и посланицима у покрајинској скупштини Марко Ђурић је пренео подршку владе, институција, председника и читавог српског народа у њиховој борби за опстанак на КиМ.

"Неће остати сами ни данас у тешком времену у којем се налазимо, као што нису били сами ни јуче и као што неће бити сами ни сутра", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је навео да однос Србије према Рамушу Харадинају неће бити промењен.

"Он остаје оптужени ратни злочинац и став државе Србије према њему неће се мењати", рекао је Ђурић новинарима.

Харадинај ће, додао је, остати предмет обраде српске полиције, тужилаштва и других органа.

"То је однос Србије према онима који су починили злочине. Албански народ на КиМ одабрао је 17 година за редом да их воде људи умешани у ратна дејства, што Србима не олакшава живот", рекао је Ђурић.

Ђурић о критикама "оних који не смеју да кроче на КиМ"

То, назначио је, није разлог да сеире они које, каже, треба да буде срамота, јер нису ништа урадили и користили су КиМ "као банкомат из ког су црпели паре да финансирају своје странке, за политичко профитирање и бусање у груди", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

"Они који данас бацају дрвље и камење на Србе на КиМ из удобних фотеља и који не уживају поверење нашег народа у покрајини, за све ово време готово да нису били са овим људима и да их питате да наброје српска места на КиМ уверен сам да не би умели. Али су зато први да баце камен на ове људе који се боре да у готово немогућим условима опстану на КиМ", подвукао је Ђурић.

Захвалио је на храбрости људима који су данас, као и увек спремни да у центру Приштине, јасно и гласно уздигнуте главе, кажу "Аутономна покрајина Косово и Метохија, који ће то рећи у покрајинском парламенту и понављати позицију Срба, нашег народа на КиМ, где, како је рекао, они који их критикују немају храбрости ни да кроче.

Србија ће наставити да буде солидарна, да помаже Србима на КиМ и материјално, политички, морално и на сваки други начин.

"А критичарима имам да упутим једно питање – да ли можда сматрају да је за ове људе најбоље да прихвате странке које имају 'Велику Албанију' у програму. Ови људи су против 'Велике Албаније', а за аутономну покрајину КиМ и није их страх да то кажу тамо где је најтеже", истакао је Ђурић.

Како је рекао, неће судити Србима на КиМ што сами одлучују на који ће начин да се боре да опстану у селима и енкалвама, у немогућим условима.

"Нећемо им судити као што то раде поједини представници политичких странака, Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, Саша Јанковић, који ништа нису урадили за њих", рекао је Ђурић.

Упитан да ли ће и како Србија реаговати ако Рамуш Харадинај не буде ухапшен по Интерполовој потреници, када као косовски премијер посети неку земљу, Ђурић је поновио да је позиција државе потпуно непромењена и да Србија неће ћутати и неће укидати потернице.

"Србија реагује правно и у складу са нормама међународног и домаћег права. Харадинај је на потерници и остаће на потерници Интерпола", рекао је Ђурић.

Новинаре је занимало и да ли ће се Ђурић руковати са Харадинајем у Бриселу, на шта је директор Канцеларије за КиМ поновио да однос према Харадинају остаје исти, додао:

"Нема разлога да сеирите ни ви, ни било ко други над тешким положајем Срба на КиМ, који се боре за егзистенцију... Лако је вама из Београда да држите неке квази придике људима који сутра морају своју децу да прошетају поред некадашних љутих упоришта ОВК да би отишли у школу. Лако је мени и вама да им судимо, хајде да одемо да са њима живимо", рекао је Ђурић.

И председник Србије Александар Вучић је данас поручио да "Србија ни за јоту не мења однос према Харадинају".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво