Србија добила нову владу

Са 157 гласова "за", Скупштина Србије је јавно, прозивком посланика, изгласала нову владу. Против је било 55 посланика, међу којима и шест посланика Јединствене Србије. Гласању претходила оштра расправа. Ана Брнабић је пред посланицима бранила свој експозе и састав кабинета.

20.00 – Почиње полагање заклетве чланова нове Владе на челу са премијерком Аном Брнабић. 

19.30 – У парламент дошао председник Србије Александар Вучић, који ће присуствовати полагању заклетве.

18.55 – Од 212 присутних посланика, 157 гласало је за кабинет Ане Брнабић, а 55 је било против. Одсутно је било 38 посланика. Полагање заклетве у 20 часова.

18.50 – Гласање завршено. Очекује се да председница Скупштине саопшти исход.

18.30 – Почело гласање о новој Влади Србије.

17.30 – Опомена посланику СРС-а Милораду Мирчићу због увредљиве примедбе Зорани Михајловић.

15.15 – После паузе настављена расправа и излагање посланика. Скупштина би вечерас могла да гласа о избору нове Владе Србије, јавља извештач РТС-а.

14.15 – Oдређена пауза, након чега парламент наставља расправу о саставу нове владе.

14.00 – Опомена посланику Двери Срђану Ногу због непримереног понашања. Коментаришући његово излагање, Брнабићева је рекла да "једино још није чула да рептили владају светом и да надарени могу да их виде". Опомена и за посланика ДС-а Радослава Милојчића.

11.40 – У програму Владе и у експозеу много простора припало Војводини, рекла мандатарка одговарајући на критике лидера ЛСВ-а Ненада Чанка.

10.45 – Посланици наставили расправу о избору нове владе.

10.05 – Седница Скупштине Србије почела посланичким питањима.

Парламент је већински изгласао нову Владу Србије, са премијерком Аном Брнабић на челу, након вишечасовне расправе о саставу и експозеу Владе који је јуче представљен посланицима.

Гласање је било јавно, прозивком посланика. Од 212 присутних, "за" је гласало 157 владајуће већине, док је "против" било 55 посланика, међу којима и шест посланика Јединствене Србије.

Уздржаних није било, а 38 посланика је било одсутно.

За предложену владу гласали су посланици коалиције око Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Савеза војвођанских Мађара, Партије за демократско деловање и опозициони посланик из Зелене странке Горан Чабради.

Међутим, против је било шест посланика Јединствене Србије, која је у власти – шеф посланичке групе те странке Драган Марковић Палма и посланици Војислав Вујић, Јелена Вујић Обрадовић, Марија Јевђић, Ђорђе Косанић и Петар Петровић.

Одмах пошто је гласао "против", Марковић је отишао из парламента.

Против су гласале и опозиционе странке: Демократска странка, Демократска странка Србије, Покрет Двери, Социјалдемократска странка, Српска радикална странка, покрет Доста је било, Либералнодемократска партија, Лига социјалдемократа Војводине, СДА Санџака, Нова странка и посланичка група "Нова Србија – Покрет за спас Србије".

Мандат новој Влади Србије почео је да тече након полагања заклетве у парламенту, чему је присуствовао и председник Александар Вучић.

Ова, 15. влада, имаће 18 ресора и три министра без портфеља.

Гласању је претходила расправа, током које је Ана Брнабић бранила свој експозе и састав кабинета.

Брнабићева је, између осталог, одбацила оцену председника ЛСВ-а Ненада Чанка да у свом експозеу није поменула Војводину, наводећи да је веома много простора и новца припало Војводини.

Истакла је да је у самом програму Владе и у њеном експозеу више пута поменута Војводина, а доказ за то су, како је рекла, важни капитални пројекти о којима је говорила и писала.

"Један од њих је Клинички центар Војводине, у који се улаже 32,6 милиона евра, а 11 од 14 капиталних система за наводњавање је у Војводини, док су само три у централној Србији", рекла је Брнабићева.

Говорећи о инфраструктурним пројектима у Војводини, поменула је и Жежељев мост, Фрушкогорски коридор, Научно-технолошки парк у Новом Саду...

Председник ЛСВ-а Ненад Чанак јуче је у расправи након експозеа мандатарке рекао да ће бити штетно по Србију уколико се настави са централизацијом.

"Ако мислите да спречите пресељавање становништва у неколико центара и ако мислите да спречите одлив грађана у друге земље, онда морате да обезбедите да остану тамо где су рођени", поручио је Чанак, који је најавио да неће гласати за нову владу због односа према Војводини.

Посланик ПДД-а Фатмир Хасани изјавио је данас да ће подржати Ану Брнабић као кандидата за председника нове владе и програм те владе.

Подсећајући да су подржали и претходну, владу Александра Вучића и њен програм, он је рекао да обе владе имају заједнички циљ, а то је економски развој, смањење незапослености, економску и политичку стабилност, сарадњу са суседним земљама, свим земљама Европе и осталих континената.

"Наша намера је да и ми као мањина дајемо наш мали допринос целовитом програму Владе, а и путу ка ЕУ", рекао је Хасани.

Како је истакао, подршка новој влади може да се оправда и тиме што су обе стране вољне да се побољша сарадња.

Посланик СРС-а Миљан Дамјановић питао је мандатарку Ану Брнабић да ли ће прихватити да шеф посланичке групе ЈС-а Драган Марковић Палма и "његови људи" остану у власти и, ако остану, како ће реаговати кад буду тражили одређена места у министарствима, јавним предузећима и установама.

Дамјановић је подсетио да је ЈС до јуче подржавала Владу, а да је Драган Марковић Палма у свом излагању рекао да је неће подржати, али да то, како каже, не значи да не подржава Александра Вучића.

Дамјановић је додао да радикали неће гласати за кабинет Брнабићеве, јер су незадовољни приоритетима њене владе и, посебно, због политике европских интеграција.

Брнабић: Једино још нисмо чули да рептили владају светом...

Председница Скупштине Србије изрекла је опомену посланику Срђану Ногу због непримереног понашања, а мандатарка Ана Брнабић је, коментаришући излагање посланика Двери, приметила да "једино још није чула да рептили владају светом и да надарени могу да их виде".

"То је једина теорија завере коју ми нисмо чули у ова два минута", рекла је Брнабићева после обраћања Срђана Нога.

Посланик Двери је, наиме, током расправе о избору нове владе, у парламенту говорио о "намештеним" тендерима, афери "Континентал винд", несређеним бирачким списковима... а затим навео да је Брнабићева као министарка за државну управу "на незаконит начин закључила јединствен бирачки списак јер су штампани изводи за бирачка места били скенирани без својеручног потписа и отиска печата", те упитао:

"Зашто селите директора за е-пословање у своју надлежност, да ли можда због посла УСАИД са правосуђем вредног 15 милиона евра?"

Говорио је и о афери "Континентал винд", рекавши да је Брнабићева у ствари мандатарка да не би била сведок у том случају.

Ного је у једном тренутку као покушај цензуре окарактерисао то што му је микрофон "занемео", а председница Скупштине Србије Маја Гојковић приметила је да се можда није чуо зато што је висок. Ного је оптужио и РТС да је прекинуо пренос док је он говорио, иако се он све време видео у преносу. 

Осим посланика Двери, опомену је "зарадио" и демократа Радослав Милојичић због добацивања с места.

Посланик покрета "Доста је било" Душан Павловић рекао је током расправе да је у периоду док је мандатарка Ана Брнабић била министарка за државну управу и локалну самоуправу њен ресор био задужен за бирачки списак, а да он "и данас има скоро милион имена више него што је пунолетних грађана Србије".

"Како је то могуће, ко су сви ти људи, шта сте урадили за претходних годину дана да бисте решили то питање?", питао је.

Наводећи да је дуг локалних самоуправа, општина, градова и комуналних предузећа преко милијарду евра, он је Брнабићеву питао и шта је урадила у претходних годину дана а што би је препоручило да сада буде премијерка.

Мандатарка је одговорила на сумње у вези са бирачким списковима, страначким запошљавањем и дуговањима локалних самоуправа, истичући да су објашњења доста једноставна, али да су поједини имали намеру да дезавуишу грађане.

Информацију да код нас има милион гласача више него пунолетних грађана Србије окарактерисала је као невероватну.

"Ако имате пунолетне грађане Србије који живе у Србији, према цензусу, имате одређен број, онда имате вероватно неке људе који живе у иностранству, неку дијаспору, јел' тако?", упитала је Брнабићева.

Како је рекла, ти људи нису учествовали у цензусу, али имају право гласа.

"Милион гласача више него пунолетних грађана Србије – то су људи који нису учествовали у цензусу, а знате између осталог да су у општинама Прешево и Бујановац људи бојкотовали цензус, на пример, али имају право гласа, тако да су то ти, рецимо, неки од непостојећих. Даље, то су људи који живе у иностранству", рекла је Брнабићева.

Говорећи о дуговању локалних самоуправа, навела је да се на томе ради рационализацијом, стриктном контролом, преко риносистема Министарства финансија, али и увођењем нових радних места и инвестиција.

"Што се тиче страначког запошљавања, рекла сам да сада у рационализацији имамо 39.000 људи мање, од тога је 6.500 било у локалним самоуправама, до краја 2017. године додатних 2.500 људи у локалним самоуправама, с тим што ћемо дозволити запошљавање у оним локалним самоуправама које су доста испод минимума", рекла је мандатарка.

Приметила је да они који критикују страначко запошљавање истовремено негодују што је она нестраначка личност. Изнела је и податак да је у првом кварталу 2017. године у односу на први квартал 2014. године извоз из Србије већи за 37,4 одсто, а инвестиције су веће за 10 одсто, те да је извоз у марту 2017. године достигао 1,5 милијарди евра.

Према њеним речима, политика давања субвенција Владе Србије је добро промишљена и паметна. Са њом ће се, додаје, наставити.

"На одобрена 125,4 милиона евра, за пет година те компаније ће држави уплатити 512,8 милиона евра. На један уложени евро, враћају се четири евра. То је анализа Светске банке", рекла је Брнабићева.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво