Експозе Ане Брнабић

Мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић пред посланицима Скупштине, на посебној седници, представила је експозе и састав кабинета. Образовање, дигитализација, финансијска стабилност међу приоритетима нове владе, рекла је Брнабићева. Визија ове владе је развој предузетништва заснован на знању и иновативности, напоменула је мандатарка.

Ана Брнабић је, обраћајући се посланицима на посебној седници Скупштине, рекла да ће наставак економских реформи и убрзање привредног раста, наставак реформисања државе и ефикаснији рад службеника, образовање и привлачење стручњака и успостављање партнерства између свих сегмената друштва, бити неки од приоритета Владе.

Истакла је да ће време које је пред нама показати колико смо као друштво и појединци храбри да заједно померамо границе.

Посвећеност, одлучност, отвореност и храброст – вредности су на којима ће се заснивати мој рад, рекла је Брнабићева. Неће се, каже, крити иза сарадника, већ ће отворено говорити о успесима и неуспесима.

"Верујем у грађане и грађанке Србије. Ушла сам у политику из привреде и то из љубави према Србији, у коју сам се вратила пре 15 година. Част је служити Србији и гледати како се она мења набоље, као резултат рада и напора свих грађана", нагласила је Брнабићева.

Према њеним речима, време у ком живимо је пуно изазова и ми на те изазове морамо да одговоримо храбро и одлучно и са јасном визијом куда идемо.

Брнабићева се осврнула и на дебату у јавности која се повела када ју је председник Вучић предложио за мандатара.

"Верујем да су се многи питали зашто не одговарам – то је, заправо, био мој одговор. Имала сам циљ пред собом и данас стојим пред онима који су ме подржавали или оспоравали и одговорно и поносно излажем програм Владе", напоменула је Брнабићева.

Истакла је да нова влада визију може да гради на основу темеља које је поставила претходна.

"Данас, када представљам програм, државна каса је у добром стању, макроекономски показатељи су позитивни, инфлација је у границама. Ниједна влада у последњих десет година није започела мандат са тако добрим стањем у буџету као што је ова коју ћу ја, ако тако гласају посланици, водити. Захваљујем претходној влади и председнику Александру Вучићу", нагласила је Брнабићева.

С друге стране, додала је, њена одговорност према држави и грађанима је зато још већа.

"Претходна влада је успела да заустави банкрот државе од ког су нас делила три месеца. Та влада је успела да смањи дефицит са којим се Србија неуспешно борила, значајно је поправљено место на 'Дуинг бизнис' листи. За две године смо остварили напредак за чак 44 места", нагласила је мандатарка додајући да је започета опсежна реформа државне управе, која има за циљ већу ефикасност рада државних службеника, јефтинију државу и поједностављење процедура.

Указала је да су постављени темељи за електронску управу, покренути радови на инфраструктури, изграђено је више путева него деценијама раније.

"Не смемо да заборавимо да је Србија почетком 2014. започела преговоре о чланству у ЕУ и до данас је отворено 10 поглавља", рекла је Брнабићева обраћајући се посланицима у Скупштини.

Напоменула је да ће као председник Владе охрабривати дијалог као начин да донесемо добре одлуке за Србију.

"Сваки предлог, свака идеја, свако конструктивно решење ће наићи на отворена врата, а ми ћемо као тим наступати јединствено", нагласила је мандатарка.

Подстицаћу конструктивну критику, рекла је Брнабићева додајући да ће дати све од себе да не упадне у замку да на све има спремне одговоре. "Истину и чињенице ћу бранити достојанством и дигнитетом", напоменула је Брнабићева.

Дигитализација – шанса за нова радна места

Мандатарка је напоменула да ће један од приоритета нове владе бити дигитализација, која, каже, отвара нове могућности за бољи живот грађана, јефтиније услуге, доступније знање.

"Иако се везује за технику, она је више од тога, то је шанса за боља радна места, она је прилика да зауставимо одлив мозгова", нагласила је Брнабићева.

Навела је да у пољопривреди процес дигитализације креира додатну вредност и увећава наш извозни потенцијал.

"Упркос увреженом мишљењу, уверавам вас да су наши грађани спремни за ново дигитално доба", поручила је Брнабићева истичући да и грађани и привреда у Србији користе интернет, али је бирoкратија један од водећих проблема друштва.

"Ова влада ће радити на промени постојеће парадигме и начина мишљења у сваком сегменту друштва", каже Брнабићева.

Са дигиталном револуцијом имамо шансу да ухватимо прикључак са осталим земљама, јер само победничка друштва иду у сусрет променама.

"Дубоко верујем да је Србија спремна да предводи цео регион у променама", тврди Брнабићева.

Истиче да је процес дигитализације најважнији катализатор конкуренције и раста, јер оно што се сада уради у процесу дигитализације одредиће место Србије на мапи света.

Образовање други приоритет Владе

Ана Брнабић наглашава да ће образовање, после дигитализације, бити други по важности приоритет Владе.

"Свеобухватна реформа о којој говорим треба да буде заснована на концепту целоживотног учења у свим видовима и нивоима образовања, повећању доступности образовања, модернизацији наставних планова и програма, као и на креирању образовног система према потребама друштва и економије. Образовање треба да подстиче иновације, критичко размишљање, предузетништво", рекла је Брнабићева. 

Радиће, каже, на томе да се промени начин размишљања који спутава креативност.

"Да младе наведемо да не одустану на првој препреци, да верују у себе и иду у сусрет амбицијама. Неговаћемо предузетнички дух код младих, што не значи да сви млади треба да буду предузетници", навела је Брнабићева.

Образовање је највећа вредност 21. века и морамо га неговати, поручила је Брнабићева, додајући да је важно да повратимо поверење у образовни систем.

"Кад завршимо школу, пола тог знања је већ превазиђено и зато морамо да учимо и даље, овај је век намењен онима који не желе да стану у образовању", навела је мандатарка.

Зато ће, како је поручила, тим у Влади радити у најбољем интересу Србије, а она верује да ће нова влада умети да одговори бројним изазовима.

Сматра да морамо стварати друштво у коме се знање вреднује.

"Овај век даје предност онима који уче и жељни су промена", напомиње Брнабићева.

Тренутак је да разјаснимо да дуално образовање није јефтина радна снага, него боље повезивање привреде и образовања, каже Брнабићева.

"Циљ је да ученике током образовања припремимо за рад у привреди, омогућимо развој њихових идеја и њихово касније запошљавање", напомиње Бранабићева.

Истиче да је предузетништво развојни елеменат, посебно у друштвима са малим бројем становника. Како каже, то је став, начин и однос према животу.

Навела је да је предузетничка компетенција препозната као једна од осам основа за живот и рад у друштву.

"Увођење информатике као редовног предмета био је један од приоритета претходне владе и у томе смо успели", тврди Брнабићева.

Такође, важни су дигитално компетентни наставници који ће преносити знање ученицима, али и олакшати свој рад.

"Министарство просвете усвојило је Оквир дигиталних компетенција наставника и у октобру креће њихова обука", каже Брнабићева.

Наставићемо програм преквалификације за ИТ да се сваке године преко 1.000 грађана преквалификује и крене у нову каријеру у ИТ индуструји, напомиње Брнабићева.

Поред тога, биће обезбеђене обуке за старије суграђане како би научили да користе савремене технологије.

Указала је да ће бити обезбеђен додатни простор за техничке факултете, коју су један од најважнијих фактора у процесу дигитализације.

Биће повећане и уписне квоте на тим факултетима, наводи Брнабићева.

Сматра да је потребно учити на примеру Факултета организационих наука у Београду, Факултета техничких наука у Новом Саду, Института "Биосенс", као и Института за физику.

"Дајемо значајну подршку Научнотехнолошком парку у Београду, а такве паркове градимо и у Новом Саду и Нишу", каже Брнабићева.

Убрзање привредног раста

Мандатарка је истакла да ће један од приоритета њене владе бити убрзање привредног раста, и у том смислу је истакла да смо само током 2016. године, због високих трошкова задуживања у прошлости, платили преко милијарду евра на камате.

"Да би грађани разумели, нагласићу да се са овим новцем може изградити 150 километара ауто-пута сваке године. Важно је што смо увели ред у јавне финансије. Грађани су то препознали и поднели највећи терет штедње. Ови напори грађана и Владе Србије препознати су од стране ММФ-а, Светске банке", нагласила је Брнабићева.  

Према њеним речима, успешно смо прошли кроз шест ревизија аранжамана из предострожности са ММФ-ом и сад успешно завршавамо трогодишњи аранжман.

Нагласила је да ће акценат нове владе бити на ригорозној контроли трошења новца.

"Наш циљ је да до 2019. године дефицит опште државе буде испод један одсто. Са даљим растом БДП-а планирамо да ниво јавног дуга спустимо испод 60 одсто. То ће отворити простор за нова радна места", напоменула је мандатарка за састав нове владе.

Све ово је могуће, каже, само ако се сви ангажујемо и укључимо, јер је, истиче, друштво снажније од појединца који не може све сам.

Истиче да су смањење пореза и доприноса и повећање плата у јавном сектору директно повезани са јавним финансијама.

"Планирамо да повећамо плате у јавном сектору и да смањимо оптерећење послодаваца. Не узмичемо пред проблемима, у годинама пред нама очекујемо раст реалног БДП-а од најмање три и по одсто", нагласила је Брнабићева.

За одрживу економску стабилност кључан је наставак реструктурирања привреде, као и одржавање политичке стабилности и приближавање ЕУ, рекла је Брнабићева.

Како до развијене економије

Мандатарка Брнабић је истакла да правни оквир у Србији не сме да буде препрека иновацијама.

"Неопходно је препознавање нових организација компанија и пословних промена које доносе нове технологије", рекла је Брнабићева истичући да је визија њене владе развој предузетништва које је засновано на знању и иновативности.

Велики потенцијал брзог развоја економије је у дигитализацији традиционалних грана привреде, попут пољопривреде, рекла је Брнабићева, наводећи пример коришћења сензора, као и беспилотних летелица.

Додала је и да је неопходно да се мотивишу успешни пословни људи Србије да инвестирају у иновативна предузећа, чиме ће се, како је рекла, увећавати домаћи капитал, а иновативни предузетници имаће више извора финансирања.

Истакла је да ће будућа влада покушати да одвоји још већа средства из буџета за иновациони фонд, по угледу на Израел, који је, на тај начин, постао једна од најнапреднијих држава света.

Мандатарка је додала и да је циљ нове владе да сваки страни инвеститор ангажује локалне фирме као извођаче и произвођаче.

"Влада ће радити на оснаживању домаћих фирми да испуне захтеве и стандарде страних инвеститора", рекла је Брнабићева.

Подвукла је и да ће будућа влада радити на оснаживању женског предузетништва, као и предузетништва младих и социјалног предузетништва.

Нове инвестиције

Велики напредак је остварен у области путне инфраструктуре, рекла је Брнабићева, указујући да се Коридор 10 приводи крају, док ће остале деонице, најавила је, бити завршене у првој половини наредне године.

У том циљу, подвукла је, потребно је радити на јачању регионалне сарадње и повезивању инфраструктурне мреже.

"Још 900 километара путева морамо да рехабилитујемо у наредних неколико година", рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, повезивање Србије са остатком света зависи и од модернизације и ширења железничке мреже.

"Почећемо током ове године модернизацију пруге Београд–Будимпешта", најавила је Брнабићева.

Када је реч о ваздушном сектору, рекла је да је укупан приход увећан за 70 одсто у односу на претходне године, и да је потписано више од 30 важних споразума у тој области.

"Како бисмо осигурали даљи раст и нова радна места на Аеродрому 'Никола Тесла', ступићемо у концесиони аранжман, а затварање те трансакције очекујемо у марту наредне године", рекла је Брнабићева.

Мандатарка за састав нове владе истакла је да је у пољопривреди огроман потенцијал који морамо да капитализујемо, модернизацијом технологије, али и обрадом сировина, чиме бисмо извозили, уместо сировина, обрађени производ.

Најавила је улагање у наводњавање, те и измену закона о пољопривредном земљишту, чиме би се онемогућила продаја тог земљишта странцима.

Истакла је да ће све измене бити у складу са путем у ЕУ.

Исто тако је оценила да је рударство важна привредна грана, која генерише високостручне, добро плаћене послове, који доприносе нациналном, регионалном и локалном развоју.

Унапређење енергетског сектора обезбеђује, како је додала, осигурање безбедности у сложеним енергетским околностима.

Енергија из обновљивих извора је, како је казала, веома важна јер ћемо тиме обезбедити енергетску сигурност.

Наставићемо, како је најавила, и са изградњом пројекта Трансбалкански коридор.

Када је реч о радном законодавству, Брнабићева је рекла да ће Влада наставити с његовом реформом доношењем нових закона.

Како је истакла, тиме ће бити омогућено да више од 60.000 запослених преко агенција добију иста права као запослени по осталим основама.

Легализација сезонских радова, навела је пример, омогућиће да само у пољопривреди око 300.000 радника буде уведено у легалне токове.

"Успоставићемо флексибилнији систем плата, награђивање институција које одговорно располажу ресурсима, као и награђивање запослених који доприносе раду тих институција", рекла је Брнабићева.

Констатовала је да ће, са већим правима, запослени и руководиоци имати и веће обавезе, односно да ће морати одговорније да располажу средствима и да се фокусирају на резултате и задовољство грађана.

"Циљ нам је да вреднујемо образовање, јер држава жели да привуче, а затим и кроз систем напредовања, задржи талентоване, вредне и образоване кадрове", рекла је Брнабићева.

Србија ће овог пута своју шансу искористити

Само дијалог обезбеђује стабилност и основ за даљи развој којем тежимо, поручила је мандатарка и додала да у свом будућем раду очекује подршку председника државе Александра Вучића, пре свега имајући у виду његово искуство и државнички углед који ужива у свету.

Наводећи да ће њена влада следити досадашњу политику према Русији, да ће проширивати добре односе с Кином, Индијом, Јужном Корејом... али и да ће наставити да изграђује добре односе са САД у свим сегментима.

"На данашњи велики дан, велики српски празник, желим да поручим да настављамо политику мира на КиМ с циљем постизања историјског помирења српског и албанског народа", рекла је Брнабићева.

Грађанима и грађанкама мандатарка је поручила да се промене не дешавају саме од себе, да се праве промене дешавају само када сваки члан овог друштва уради свој део, "кад радимо заједно одговорни према себи, својим породицама, суседима, окружењу".

Експозе је закључила речима да "ће Србија овог пута своју шансу искористити".

Србија, како је нагласила, сада има шансу, која се дуго неће поновити, да искористи велике промене које доноси дигитализација, да потпуно преокрене своју економску судбину.

"Нове могућности пред нама не зависе ни од кога, ни од чега другог, већ само нас самих и наше спремности да победимо у великој међународној утакмици. Улазимо у динамичан процес дигитализације, модернизације, интензивног образовања и рада, процес брзог раста, значајног животног стандарда и бољег живота свих грађана", нагласила је Брнабићева.

Нова влада ће имати 18 ресора, а у односу на претходну владу два нова – Министарство за заштиту животне средине и Министарство за европске интеграције. 

Председница Народне скупштине Маја Гојковић рекла је раније данас за РТС да очекује да ће расправа о избору нове владе трајати два дана, као и да ће мандатарка са својим кабинетом положити заклетву у петак пре подне.

Законски рок до ког влада и њени чланови треба да положе заклетву је 30. јун.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво