Вучић и Хан: Заједничко тржиште би свима донело добро

Формирање заједничког тржишта у региону донело би добро свим земљама, сложили су се председник Александар Вучић и комесар за проширење Јоханес Хан. Двојица званичника су, након састанка у Београду, поручила да је реч о тржишту од 20 милиона људи и да би то била изузетно добра шанса за земље региона. Вучићева идеја о заједничком тржишту је сјајна, рекао је Јоханес Хан и истакао кључну улогу Србије за очување мира и стабилности.

Заједничко тржиште би значило нова радна места, смањење трошкова, бржи проток робе и људи и много више инвеститора у региону, рекао је Александар Вучић, а Јоханес Хан је потврдио да би заједничко тржиште додатно појачало привлачност региона.

"Ако бисмо формирали јединствено тржиште, пореске стопе би биле јединствене, а то би значило добит и за нас али и за све друге у региону", рекао је Вучић на заједничкој прес-конференцији. 

Због тога ће, како је рекао, молити пријатеље у региону да о тој теми даље разговарамо, иако, како је приметио, зна да нове идеје увек наиђу на скепсу.

"За нас није важно чија је то идеја, важно је да о томе разговарамо", рекао је Вучић.

Комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан истакао је да европска перспектива за Србију нема алтернативу, а да је идеја председника Србије Александра Вучића о формирању јединственог тржишта у региону сјајна, јер ће обезбедити већу привлачност за инвестиције.

"Први пут сад кажем да је то сјајна идеја, која је потекла из региона. Треба да унапредимо сарадњу, да идемо корак даље ка интеграцијама. Ако било ко сматра да та иницијатива може да 'скрене' европску перспективу региона – греши. Сасвим је супротна слика. Ради се о припреми региона за будуће приступање Унији и јединственом тржишту, тако да та идеја има много смисла", рекао је Хан на конференцији за новинаре после састанка са Вучићем.

Како је додао, тиме се унапређује ефикасност целог региона од 20 милиона људи.

"Данас је регион, и у економском смислу, фрагментиран и самим тим мање привлачан за инвестиције. Ако створимо заједничко тржиште, то ће само појачати привлачност региона", поручио је Јоханес Хан.

То значи стварање нових радних места, нових могућности, веће "отпорности" региона, како економске, тако и политичке.

"Наш заједнички циљ је мир, стабилност и просперитет и у том смислу, иако се то можда некоме не свиђа, Србија има кључну улогу. Србија је највећа земља у региону и зато има посебну одговорност и драго ми је што видим да се она овде узима за озбиљно", истиче Хан.

Захвалност Вучићу на лидерству 

Европски комесар је рекао и да је, када је реч о "регионалном послу који је урађен", захвалан на лидерству Александра Вучића.

"Дубоко сам убеђен ће Самит у Трсту који нам предстоји у јулу само потврдити регионално економско тржиште. И ако постоји снажна политичка воља то може да се постигне и да се виде користи иницијативе", сматра Хан.

Према његовим речима, у региону постоје неискоришћени потенцијали, бројне прилике, стопа раста већа него у Унији и зато је важно бити фокусиран на то.

"Није све у прошлости, не треба гледати у прошлост него у будућност – а то је бољи животни стандард, бољи услови живота, а то можемо да постигнемо само ако радимо заједно", оценио је Хан, изразивши захвалност што је Вучић то и нагласио у свом инаугурационом говору.

Према његовим речима, није све само у бројкама, већ и у снажном уверењу да постоји слобода изражавања и кретања.

"Тако ће се створити клима за нове прилике, додатна вредност за свакога. Европска перспектива Србије, у то сам врло уверен, нема алтернативу и драго ми је што видим да је Србија доста напредовала. Надам се да ћемо за који дан отворити још два поглавља и наставићемо с тим током године", рекао је Хан.

Међутим, поред отварања поглавља, битни су и конкретни резултати за грађане, додао је, навевши да је јуче у Бриселу са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић потписао пакет о коришћењу 95 милиона евра из ИПА фондова за 2017. за развој земље.

Подсетио је да је ЕУ од 2007. обезбедила више од две милијарде евра за развој Србије и да ће остати посвећена томе.

"У Новом Саду ћемо отворити нову фазу радова на Жежељевом мосту и то је показатељ посвећености регионалном развоју. То је кључан мост за повезивање у региону и важно је да га имамо", рекао је Хан.

Још је навео да ће учествовати и на инвестиционој конференцији, чији је циљ стимулисање пословне заједнице за додатно инвестирање и ангажман у региону, али и подршку политичарима за стварање регионалног тржишта.

"Укупна ситуација је боља и нисам увек ту само да се жалим на неефикасност. Увек има изазова, али важно је да има политичке воље и ангажмана као што је то случај са Вучићем", закључио је Хан. 

ЕУ највећи увозник и инвеститор у Србији

Председник Србије Александар Вучић захвалио је, након добрих и плодоносних разговора, комесару Хану на посвећености процесу проширења, и додао да људи у Србији треба да знају да је ЕУ највећи инвеститор у нашој земљи, да запошљава највише људи у Србији, а да 67 одсто нашег извоза одлази у земље Уније.

Александар Вучић је захвалио и на подршци Хану лично, те поручио да је непроцењива његова посвећеност процесу проширења.

"Јоханес Хан је не само по природи посла већ и лично веома посвећен процесу проширења ЕУ, и то није само питање проширења, већ и како и на који начин да се помогне земљама у том процесу", рекао је Вучић.

Изразио је, каже, искрену захвалност за сваку врсту подршке ЕУ и људи у Србији треба да знају да то није само финансијска помоћ и различите донације и финансијски програми, већ и помоћ у знању...

"ЕУ је за нас најзначајније тржиште, одатле долази највећи број инвеститора, 67 одсто извоза робе иде на тржиште ЕУ и највећи број инвеститора су из земаља ЕУ", рекао је Вучић.

Брину ме претње, надам се адекватној реакцији из света 

Пред Србијом је неколико веома важних корaка, о чему је председник Србије говорио и у инаугурационом говору.

"Пре свега то је наставак евроинтеграција али и отварање унутрашњег дијалога како бисмо зацртали циљеве за будућност. Желим да се захвалим и на подршци Јоханесу Хану када је реч о регионалној стабилности, јер све зависи од те стабилности и мира у региону. То је наш витални циљ. Без обзира на учестале неодговорне и неретко претеће поруке које стижу из Приштине, ми ћемо наставити дијалог", рекао је Вучић.

Вучић је, међутим, изјавио да га претње које стижу из Приштине плаше и забрињавају, јер не мисли да су само за "унутрашњу употребу" и у циљу кампање која се тамо води, због чега је позвао ЕУ и друге чиниоце у свету да на објективан и рационалан начин оцењују потезе политичара у региону.

Вучић је рекао да, колико год поштује Хана и увек говори најлепше о њему, уз захвалност као човеку који добро познаје овај део света, мора да примети и пред њим да би, када бисмо ми изговарали такве реченице непоштовања или говорили да ћемо претњама решити један део територије, као што то раде из Приштине, стигло десетине саопштења с порукама осуде.

"Забрињава чињеница да су те изјаве, најтеже могуће, претња једном народу и да на то изостају адекватне реакције", истакао је Вучић и приметио да би реакције, када би нешто слично долазило из Србије, вероватно биле жестоке.

Претходно је Хан, на исто питање – како види изјаве политичара у Приштини да неће да примене Бриселски споразум, нити имају намеру да формирају ЗСО – рекао да је сада време предизборне кампање и да не жели даље да залази у то, али да сматра да су "грађани региона опредељени за евроинтеграције, за мир и стабилност, једино што им обезбеђује чланство у ЕУ", те да одговорни политичари морају да разумеју тежње грађана и томе дају свој допринос.

Председник Србије је, међутим, на то додао да се ми, како је приметио, "не бисмо играли".

"Тачно је да људи у региону желе мир и стабилност, али забрињава чињеница да се дају најтеже могуће изјаве, које представљају чак и претњу постојању једног народа и да пролазе некажњено", навео је Вучић.

Како је рекао, треба да будемо свесни чињенице да су 22 од 27 земаља ЕУ признале независно Косово и да то морамо да разумемо, као и да имају право да изговоре шта хоће, те да стога не жели да "долива уље на ватру".

"Не мислим да је у питању кампања и добијање гласова, и то је оно што ме брине", рекао је Вучић и додао да неће никога вређати, нити користити тешке речи или одговарати на претње.

"Ми морамо да се потрудимо да одговарамо смиреним тоном, да ситуацију умирујемо колико год је могуће, не зато што смо слаби или се некога плашимо већ зато што се нормални и пристојни људи тако понашају", рекао је Вучић.

Наш циљ је, рекао је Вучић, економски раст, а не да потхрањујемо своју сујету показујући да смо јачи и већи од некога.

"Неколико задатака пред Србијом"

Председник Србије је рекао да је пред нашом земљом неколико задатака у наредном периоду – да настави свој европски пут, те да је неопходно отварање унутрашњег дијалога о уставним променама и односу према Косову и Метохији.

"С једне стране, тај однос не сме да буде прожет искључиво митским приступом, а с друге стране, ни тога да кажемо да ћемо лако да се одрекнемо свега што нам припада. То мора да буде озбиљна дискусија, заснована на аргументима", рекао је Вучић.

Поновио је да је потребно да одредимо свој циљ у будућности, јер само са дефинисаним циљем, како је констатовао, можемо да нађемо пут до њега.

Када је реч о просперитету региона уопште, Вучић је рекао да он зависи од мира и стабилности.

"Нисам желео да добијам политичке поене критикујући било кога у региону. За нас је витални циљ да чувамо наше грађане и безбедност наше земље", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да само молимо све у ЕУ и друге чиноце у свету да на објективан и независан и рационалан начин оцењују поступке политичких лидера у региону, а људе у Приштини – да размишљају на један други начин и покушају да превазиђу оно што су радили пре 20 година и размишљају о ономе што следи за 20 година.

Јоханес Хан се по доласку у Београд састао и са вршиоцем дужности премијера и министром спољних послова Ивицом Дачићем.

У разговору са Дачићем, Хан је рекао да је напредак у дијалогу Београда и Приштине предуслов за перспективу уласка у ЕУ и изразио очекивање да ће Приштина потврдити посвећеност том процесу будући да дијалог нема алтернативу.

Остали аутори: Тихана Бајић
број коментара 48 Пошаљи коментар
(четвртак, 08. јун 2017, 20:16) - Радан [нерегистровани]

већ виђен концепт

одмах пиши: пропало

(четвртак, 08. јун 2017, 19:47) - anonymous [нерегистровани]

"...pred-uslov za ulazak u eu..."

A sta je onda uslov, gospodine Han?

(четвртак, 08. јун 2017, 19:19) - DDanonymous [нерегистровани]

Naknadna pamet...

SFRJ nije bila ekonomski idealno koncipirana,ali je bila daleko bolja opcija od danasnjih malih i nemocnih drzavica cije narode je,sve osim Srba,tih 90-tih godina,zanimalo samo da masu nacionalnim zastavama u svojim atarima ne misleci o trzistu i od cega ce se zivjeti..SFRJ je,doduse,trebala slijediti kinesko iskustvo u prelasku na trzisnu ekonomiju i pustanje stranih investicija u zemlju sto bi ekonomiju ucinilo mnogo efikasnijom a tako uredjena drzava bi prije usla u EU gdje je SFRJ i bilo mjesto..
Dakle,i ova inicijatica bescarinskog trzista u regionu je dobra i sigurno ce svima donijeti boljitak,vece trziste,vece mogucnosti razvoja.

(четвртак, 08. јун 2017, 17:19) - anonymous [нерегистровани]

Zajedničko

A zašto to zajedničko tržište nije formirano pre nego što je Srbija uništila sopstvenu proizvodnju skoro svega i svačega (voće, povrće i meso)? I zašto se tek priča o zajedničkom tržištu, a Srbija već uvozi paradajz iz Albanije?

(четвртак, 08. јун 2017, 16:47) - anonymous [нерегистровани]

20 miliona

Jugoslavija je imala vise od 20 miliona.

(четвртак, 08. јун 2017, 15:38) - anonymous [нерегистровани]

m

Nadam se da ce svi lideri iz regiona podrzati ovu ideju, jer bi tako mnogo vise napredovali.

(четвртак, 08. јун 2017, 14:23) - anonymous [нерегистровани]

Ex- YU ?

kad im je Juga bila toliko "dobra", zasto je rasturise ? i ona je htela u EU ?!

Odlicno teorijski, zmazivanje ociju - praksa je nesto sasvim drugo - nazalost.

(четвртак, 08. јун 2017, 14:17) - Momir [нерегистровани]

Dobro

Ovo bi zaista bila odlicna i korisna stvar za sve, ali da bi se tako nesto ostvarilo potrebno je da i ostali lideri u regionu rese da se menjaju neke stvari.

(четвртак, 08. јун 2017, 13:55) - anonymous [нерегистровани]

................

Kada bi lideri u regionu poceli da razmisljaju o svojim gradjanima, ova ideja bi bila odlicna!

(четвртак, 08. јун 2017, 13:54) - Joca [нерегистровани]

Biće

Ideja će se teško ostvariti zbog nekih naših suseda ali netreba odustati, naćemo neki dogovor.