Хан у Београду, разговарао са Дачићем

Европски комесар за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан допутовао је у Беорад и одмах по доласку састао се са вршиоцем дужности премијера и министром спољних послова Ивицом Дачићем. Хан се затим састао са председником Александром Вучићем.

Сусрету Хана и Дачића синоћ је присуствовао и вршилац дужности шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт.

Европски комесар је рекао да је напредак у дијалогу Београда и Приштине предуслов за перспективу уласка у ЕУ и изразио очекивање да ће Приштина потврдити посвећеност том процесу будући да дијалог нема алтернативу, саопштено је из Министарства спољних послова Србије после састанка Хана са Ивицом Дачићем.

Дачић и Хан оценили су да дијалог мора водити ка конкретним резултатима, упркос тешкој прошлости, будући да је за обе стране важно да имају успешан и конструктиван дијалог.

Хан је поновио да је председник Србије Александар Вучић предочио да је посвећен дијалогу, а да то Европска унија очекује и од Приштине пошто је то предуслов за пут уласка у ЕУ.

Шеф српске дипломатије је нагласио да ће Србија учинити све да допринесе наставаку дијалога с Приштином, али и да очекује да се испуни оно што је за Србију најбитније, а то је формирање Заједнице српских општина.

Дачић је нагласио да је циљ Србије и Западног Балакан улазак у ЕУ, и да се тај циљ може остварити једино крупним корацима напред, а не запаљивим изјавама које регион враћају у прошлост.

Он је истако важност отварања поглавља у циљу наставка динамике и континуитета у процесу напредовању на путу европских интеграција.

Вршилац дужности премијера Србије поновио је да је један од спољнополитичких приоритета регионална стабилнсот и навео да ће Србија уложити максимум напора да својом конструктивном улогом да значајан подстицај да Балкан буде зона регионалне стабилности и мира. 

Заједнички је констатовано да је Србија на добром путу, као и то да је неопходно надокнадити оно што је изгубљено у прошлости.

Комесар Хан је рекао да очекује да се овог месеца отворе два нова поглавља у преговорима о чланству Србије и Европске уније и нагласио да ће се тај процес наставити у другој половини године.

Како је истакао, циљ његове посете Србији јесте да се грађанима покажу конкретни резултати евроинтеграционог процеса, будући да грађани постају помало уморни због уобичајених исхода и закључака самита.

Хан је нагласио да очекује да регионална инвестициона конференција, на којој ће учествовати у Београду, да подстицај за стимулацију, како привреде и брже имплементације идеје о регионалном екомомском тржишту, тако и целокупног процеса стабилизације региона и напретка у процесу евроинтеграција.

Након састанка с вршиоцем дужности премијера Ивицом Дачићем, комесар Хан састао се и са председником Републике Александром Вучићем, а учествоваће и на инвестиционој конференцији и обићи ће Жежељев мост у НОвом Саду, односно радове на приступним деоницама.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан из Београда путује у Црну Гору.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво