Вучић за РТС: Размислићу о свему, одлука за неколико дана

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС, након консултација на Андрићевом венцу, да ће оставити неколико дана пре него што донесе коначну одлуку о новом премијеру. Истакао је да са Кетрин Ештон није разговарао о саветничком ангажовању.

Председник је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је током консултација био највише изненађен ставовима представника СНС-а.

"Са њима се нисам договарао шта да изнесу, па су изнели све што мисле, и били су веома оштри и изричито јасни да су они као партија заслужили да добију председника Владе, па сам рекао да сам можда мало и ја томе допринео", истакао је Вучић.

У среду ће вероватно бити одржана седница Председништва СНС-а, која ће, како каже, бити интересантна.

"Ако успем да пронађем слободан термин између државничких обавеза, јер је држава ипак испред партије, али је СНС најважнија и највећа партија и мораћу да разговарам са тим људима јер су моја виђења била нешто другачија од тога. То је било једино изненађење", навео је председник. 

Рекао је да је у оквиру својих дужности имао обавезу да разговара са представницима политичких странака и листа и додао да је било и других важних састанака.

"Један тежак дан је био иза нас, али моје је било да чујем, саслушам све. Имао сам свој став и пре тога. Размишљаћу о свему што сам чуо. Оставићу неколико дана пре него што донесем коначну одлуку", навео је Вучић.

Навео је да му је лидер ЛСВ-а Ненад Чанак рекао: "Све могу да разумем, али не могу да разумем да си љубио руку патријарху."

Председник је рекао да је од људи из ДСС-а чуо да нису оптимистични поводом спорођења Бриселског споразума и ситуације на Косову и Метохији.

"Људи су изражавали различите ставове и захвалан сам онима који су дошли што су изнели политичке идеје и ставове, без обзира на то да ли се ја са њима саглашавам или не. То је део демократске, уставне процедуре. Ово нисам сам измислио, ово није мој хир. Испунио сам своју уставну обавезу. За мене је важно да смо остварили дијалог, да поштујемо сва демократска правила и процедуре, али сам и много тога чуо", истакао је Вучић.

Коментаришући недолазак на консултације представника изборне листе "За праведну Србију – ДС (НОВА, ДСХВ, ЗЗС)", представника Покрета "Доста је било" као и лидера СДС-а Бориса Тадића, Вучић каже да свако има право на свој избор.

"Не волим никоме да се додворавам, ни вама, ни њима, такав сам био и такав ћу остати, а они су показали непоштовање према својој земљи. Данас се нису појавили иако годинама причају да нема дијалога и када је стигла уставна могућност за дијалог, нису желели да се појаве", напомиње председник Вучић.

Додаје да разуме зашто им је "крив".

"Крив сам им јер сам учествовао у три велике, превелике победе у претходне четири године које су биле најубедљивије у савременој историји Србије и разумем што неки не могу да се помире са тим због својих слабих резултата, али слушаћу шта имају да кажу што се тиче државе", каже Вучић.

"Не могу да се сагласим са тим да фонтана на Славији треба да служи за прање ногу, као што нећу да се сложим са тим да је троугласти јогурт одвратан јер су они устали на леву ногу, али ћу саслушати оно што се тиче државе и покушаћу да ревидирам ставове тамо где су лоши", навео је председник.

Истиче да је данас учио од људи из ДСС-а, од Чанка и Јовановића, као и од Ивице Дачића и Драгана Марковића.

Говорећи о изјави Драгана Марковића Палме "да на челу Владе треба да буде домаћин који има децу", председник Србије каже да мисли да је Маја Гојковић одличан председник парламента иако нема децу.

"И не мислим да је мање успешна и вредна због тога. Ја имам децу, волим их, али не мислим да сам бољи од оних који их немају. Постоје различити разлози. Рекао сам Марковићу да са том изјавом нисам сагласан, али свако има право на своје ставове, никоме немате право да забрањујете", објашњава Вучић.

Говорећи о предстојећој инаугурацији 23. јуна, председник Србије је истакао да ће доћи највећи број шефова влада и држава у историји Србије, што, каже, показује који је углед Србије у свету. 

"Грађани ће моћи да виде колико се променила слика Србије. Могуће је да дође чак 15 шефова држава и влада. То није било ни у Титово време, осим на Самиту несврстаних, свакако од 1945. То говори о другачијем положају и значају Србије. А мој посао је да се тај углед очува", рекао је Вучић.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво