Вучић одржао први део консултација о новом премијеру, сутра наставак

Председник Србије Александар Вучић, на основу Устава Републике Србије, одржао је први део консултација са представницима изборних листа о кандидату за председника Владе Србије. Председник је примио представнике листа "Александар Вучић – Србија побеђује", коалиције СПС–ЈС, представнике радикала, представнике ДСС-а, као и Ненада Чанка и Чедомира Јовановића. Консултације са мањинским листама биће одржане сутра после подне.

18.00 – Чедомир Јовановић (ЛДП) и Ненад Чанак (ЛСВ) на консултацијaма код Вучића. Трећи члан коалиције Савеза за бољу Србију, лидер СДС-а Борис Тадић, није дошао.

17.00 – Председник Србије одржава консултације са представницима ДСС-а, које предводи председник странке Милош Јовановић. Њихови партнери са изборне листе из Покрета "Двери" нису појавили. 

16.00 – Представници Покрета "Доста је било" нису се појавили на састанку, што су раније и најавили.

15.00 – Како је и раније било најављено, позиву на консултације нису се одазвали представници изборне листе За праведну Србију - ДС, (НОВА, ДСХВ, ЗЗС)

12.00 – Завршен преподневни део консултација. Следи пауза.

11.00 – Вучић одржава консултације са представницима Српске радикалне странке Милованом Бојићем и Александром Шешељем.

10.00 – На консултације код председника Републике Александра Вучића стигли су председник СПС-а Ивица Дачић и ЈС-а Драган Марковић.

09.00 – Председник прво разговара са представницима изборне листе "Александар Вучић – Србија побеђује".

Сви састанци су се одржали у згради Председништва, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Први на консултације, у девет часова, стигли су представници листе која је однела победу на парламентарним изборима 2016. "Александар Вучић – Србија побеђује". 

Након састанка, потпредседница СНС-а Марија Обрадовић изјавила је да су чланови те листе изнели ставове о премијеру и навела да СНС сматра да би премијер требало да буде из те странке, као и да није било речи о именима.

Обрадовићева је новинарима рекла да је на састанку било и "дисонантних тонова" и објаснила да су она и шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић рекли да сматрају да СНС треба да да премијера, са чиме су се сложили и председник ПС-а Александар Вулин и посланица Дубравка Филиповски.

Како је рекла, члан делегације председник СДПС-а Расим Љајић изнео је став да мандатар треба да буде политичар, а не експерт, док је шеф ПУПС-а Милан Кркобабић рекао да нови председник Владе мора да настави пут којим јер ишла Влада коју је водио Вучић.

Према њеним речима, нису се помињала конкретна имена, а на питање новинара да ли су они предложили неко име, поновила је да о именима није било речи.

На питање како коментарише изјаву лидера ЈС-а Драгана Марковића да премијер треба да буде неко ко има породицу, Обрадовићева је рекла да таква врста дискриминације не сме да се дозволи, а ако је неко нешто конкретно мислио, то тако треба и да каже.

Обрадовићева је истакла да се на састанку причало о променама Устава напоменувши да о томе није било никаквих закључака, да се говорило о односима у региону, тачније да треба наставити са инсистирањем на миру и стабилности, као и о економским темама, на чему је иначе Вучић инсистирао док је био премијер.

Каже да ће у наредном периоду приоритет бити формирање брендова Србије.

"Србија је на изузетно узлазној путањи, морамо да понудимо готове производе такозване брендове којима ће Србија моћи снажно да крене напред", рекла је Обрадовићева.

Навела је да ће од среде кренути седнице страначких органа, Председништва и Главног одбора, изразивши наду да ће помоћи Вучићу да донесе одлуку.

"Немојте мислити да ће Вучић остати при свом ставу, иако сам сигурна да он у овом тренутку нема коначну одлуку", навела је Обрадовићева. 

Дачић: Данас није решено питање премијера 

Након делегације листе "Александар Вучић – Србија побеђује", на консултације код председника државе дошли су председник СПС-а Ивица Дачић и лидер ЈС-а Драган Марковић.

Дачић је након консултација изјавио да данас није решено питање мандатара.  

"Ако сте то очекивали, онда сте политички навини, а не верујем да сте политички наивни", рекао је Дачић новинарима.

"Мислим да сте довољно политички искусни да сигурно знате да на данашњем састанку ништа спектакуларно није одлучено. Ми ово и не схватамо као неки посебан разговор зато што смо се бавили важним темама и задацима који нас чекају", рекао је Дачић.

Он је додао да је неспорно да ће наставити сарадњу са Александром Вучићем "јер ми смо политички партнери и на неки начин смо око њега направили ту врсту политичке коалиције".

Уосталом, како је рекао, о свему ће Вучић донети одлуку у наредном периоду.

"Он иде као председник на пут, ја такође идем на пут, после 10. јуна ћемо наставити даље разговоре. Ми немамо никаквих отворених и спорних питања, напротив, гледамо само како да ојачамо нашу коалицију", указао је Дачић.

Ко ће бити премијер није питање око чега се свађамо, питање је шта је најбоље, која тактика везана за остваривање циљева, додао је Дачић.

На питање да ли су нешто предложили председнику Србије, Дачић је узвратио контрапитањем: "Да ли мислите да смо се ми сад први пут видели, да ћемо му сада износити наше предлоге?".

Упитан да ли би био разочаран ако не би био премијер, он је узвратио: "Што бих био разочаран, ја сам био премијер, ја немам потребе да се политички доказујем на некој функцији."

Како је истакао, за њега је најважније да се уради нешто добро за Србију и на јачању међусобног поверења "јер то је гарант политичке стабилности".

Он је додао и да не може више да одговара на питања "персоналне природе" и замолио да га више не питају у вези са калкулацијама.

"Свакако ће председник Вучић донети најважнију одлуку у складу са највећим и највиталнијим интересима", истакао је лидер СПС-а и на крају, на питање новинара "Премијер – политичар или експерт?" Одговорио: "Мене сте нашли, ја сам погрешан човек за то питање... у Лиги шампиона могу да играју само регистровани фудбалери, у политичкој лиги исто тако."

На констатацију новинара да је бивши шеф ЦИА за Балкан Стивен Мајер казао да Дачић неће бити премијер, не зато што га Запад не воли, већ зато што га Вучић гледа као конкуренцију, вршилац дужности премијера је рекао да је видео насловну страну, али не и текст.

"То су све глупости, пензионери нека мало другачије попуњавају своје дане, могу да шетају по парковима, а не да дају политичке оцене", закључио је Дачић.

Марковић: Премијер мора да буде домаћин, да има децу

Лидер ЈС-а Драган Марковић Палма каже да је рекао председнику Александру Вучићу да премијер мора да буде домаћин, да има децу, а на конкретно питање да ли би гласао за премијера који нема децу, одговорио одрично.

"Ви знате ко су кандидати, ко је ушао у ужи избор, рекао сам да не знам да ли је он или она", рекао је Марковић, али није желео да прецизира да ли мисли на Ану Брнабић, актуелну министарку државне управе и локалне самоуправе, која се и јавно декларисала као припадница геј популације.

Марковић је инсистирао да председник Владе мора да буде за пример, да има међународну популарност, да у свакој земљи познаје по два висока политичара, да има политичко искуство...

Неки од кандидата, како каже, "нису кандидати за ЈС и ми ћемо гласати против ако се то деси".

Пошто су новинари више пута приметили да је реч о дискриминацији, умешао се Ивица Дачић питањем: "Јесте ли ви изненађени овим што прича Палма? Ви не знате његове ставове у последњих десет година о овој теми? Он износи ставове, то је његово мишљење, ви добро знате на шта се то односи. То је став његове партије. Немојте да се правите наивни."

Подсетио је, међутим, да се он лично тим поводом више пута сукобљавао с Марковићем.

СРС: Нисмо чули име мандатара, изнели смо своје ставове

Уследиле су консултације председника и са представницима Српске радикалне странке.

Функционер СРС-а Милован Бојић рекао је да им је Александар Вучић изнео планове у вези са мандатаром, да име нису чули, а да су истакли своје ставове.

"СРС неће у тој влади учествовати, не одустајемо од своје политике, али смо од председника желели да чујемо што више детаља за план рада Владе и име мандатара, чије име нисмо сазнали", рекао је Бојић новинарима после консултација.

На питање зашто на консултације није дошао лидер СРС-а Војислав Шешељ, Бојић је одговорио да је став Колегијума СРС-а био да на консултације дођу Александар Шешељ и он.

"Када буде мандатар одређен, састанку ће присуствовати други чланови колегијума и потпредседници странака", рекао је Бојић.

Према његовим речима, то не значи да Шешељ није хтео да дође, него је политика СРС-а таква да се руководство странке више активира.

ДС и ДЈБ се нису појавили 

Како је и раније било најављено, на консултације заказане у 15 часова нису се појавили представници ДС-а.

Из ДС-а су раније рекли да неће доћи на те консултације јер, кажу, немају шта да причају са председником Србије.

Такође, и представници Покрета "Доста је било" нису се појавили на Андрићевом венцу у 16 часова.

Јовановић: ДСС неће подржати Владу

Након паузе, а пошто се представници ДС-а и покрета Доста је било нису појавили на Андрићевом венцу, Вучић је прве консултације имао са представницима Демократске странке Србије у 17 часова.

Председник ДСС-а Милош Јовановић је после консултација новинарима рекао да та странка неће подржати Владу због суштинских неслагања.

Јовановић је истакао да се не слаже по питању економске политике која се води јер је реч о концепту који се заснива на страним инвестицијама.

Он је оценио да без озбиљне стратегије развоја Србија неће кренути на боље.

Јовановић је рекао да се не слаже ни по питању спољнополитичке оријентације будући да је стратешки циљ Србије чланство у ЕУ.

"Нови ДСС ће бити критичар владе", најавио је Јовановић.

На питање да прокоментарише зашто је дошао на консултације, Јовановић је навео да је та партија државотворна и да поштује институције.

Он је подсетио да је ДСС долазио и на консултације када је председник био Томислав Николић.

Јовановић је навео да је са Вучићем разговарао и о промени Устава наводедћи да није охрабрен оним што је чуо када је реч о отварању дијалога о Косову и Метохији.

Из покрета Двери, који је био коалициони партнер ДСС-у на изборима, раније су најавили да неће присуствовати консултацијама јер не желе да учествују као параван за формирање власти.

Јовановић: ЛДП не може да буде део владајуће коалиције

Затим је око 18 часова код председника прво стигао председник ЛДП-а Чедомир Јовановић, а затим ЛСВ-а Ненад Чанак. Трећи члан коалиције Савеза за бољу Србију, која је заједнички изашла на парламентарне изборе, лидер СДС-а Борис Тадић, није дошао.  

Јовановић је изјавио, након консултација са председником Србије Александром Вучићем, да та партија не може да буде део владајуће коалиције.

"Не можемо да будемо део владајуће коалиције. Нити је он (Вучић) о томе размишљао, нити је то икада била тема у нашим међусобним односима", рекао је Јовановић новинарима.

Коментаришући разговоре Вучића са политичким странкама, Јовановић је истакао да је то уобичајно у политичком животу и да председника Србије победа на изборима обавезује на сусрет са представницима политичког живота.

Јовановић сматра да је потребно да се ЕУ дефинише као приоритет број један.

"Инсистирам на јасној европској оријентацији земље, на потпуно другачијим регионалним односнима и његовој обавези да превазилази поделе у друштву, као и да земљу лечи од отрова коју је у великој мери произвела и његова политика у прошлости", рекао је Јовановић.

Лидер ЛДП-а је истако да не мисли да мења однос према влади СНС-а наводећи да сматра да је земљи потребна озбиљна опозиција.

"Због тога ћемо наставити да се понашамо као до сада", рекао је Јовановић.

Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак рекао је новинарима да га охрабрује да у Председништву, после мандата Томислава Николића, поред заставе Србије стоји и застава ЕУ.

Додао је да је са Вучићем разговарао о промени Устава што је, како каже, једна од значајних ствари, наводећи да је било речи о положају Косова и Метохије и Војводине.

Како је рекао, када је у питању положај Војводине у највећем делу се не слаже са Вучићем, али очекује да се уђе у озбиљне разговоре о промени Устава и децентрализацији.

Са представницима мањинских листа разговори ће бити одржани сутра после подне

Председник Вучић је у суботу у Крању рекао да ће име мандатара саопштити после повратка из главног града Казахстана Астане, где ће, како је планирано, боравити од 8. до 10. јуна, односно, како је раније најавио, ићи ће се у Скупштину Србије између 12. и 18. јуна.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво