Реаговања на именовањe Гашића за директора БИА

Посланици владајуће коалиције сматрају да Братислав Гашић као директор БИА може одговорно да обавља свој посао, додајући да има квалитете за тај положај. Опозиција оцењује да је недопустиво да се високи функционер Српске напредне странке и бивши министар одбране постави на место директора БИА и да то представља преседан и доказ да Србија "срља у понор".

Српска напредна странка поручила је да ће за разлику од Јанковића, Шутановца, Пајтића, Живковића и њихових Вукадиновића, Братислав Гашић сигурно штитити, што је и доказао, искључиво интересе државе и дати свој максимални допринос за безбедност државе и свих њених грађана.

"Српска напредна странка поносна је што у својим редовима има људе попут Братислава Гашића, који се због једне неприкладне изјаве повукао са јавне функције, а чији резултати у Министарству одбране сводоче да је био један од најбољих министара, чији је циљ био очување суверености наше државе, препород српске војске и унапређење положаја свих припадника Војске Србије", наводи СНС у саопштењу.

Посланик СНС-а Драган Шормаз рекао је да Гашић сигурно има квалитете да буде на месту директора БИА.

"Сад има функцију у странци, ако буде изабран од стране владе, сигурно неће имати функцију у странци, пошто познајем човека", рекао је Шормаз, наводећи да је Гашић био један од најбољих министара одбране. 

Представници Социјалистичке странке Србије оцењују да Братислав Гашић може посвећено и одговорно да обавља тај посао.

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић рекао је, да Гашић може одговорно, озбиљно и посвећено да обавља тај посао и да је имао видљиве резултате док је био на челу Министарства одбране, пренео је Танјуг.

Он је на наводе опозиције да је то увод у диктатуру рекао да опозиција у свему види диктатуру и притиске и да то што је неко припадник било које политичке партије не значи да не може одговорно и озбиљно да обавља одређену функцију.

Председник Демократске странке Драган Шутановац осудио је одлуку премијера Вучића да на место директора Безбедносно-информативне агенције постави Гашића јер се том одлуком, како је саопштио, "ствара политичко-страначка држава", преноси Бета.

"Гашић недостојан је било какве јавне функције, а са њим на челу БИА можемо да очекујемо небројане скандале и још опасније потпуну политизацију ове цивилне агенције и наставак стварања полицијско-страначке државе чији је апарат одан само и искључиво Вучићу и Српској напредној странци", наводи се у саопштењу.

Посланик ДС-а и члан Одбора за контролу служби безбедности Радослав Милојичић рекао је новинарима у парламенту да ће се први пут у историји десити да Србија има високог страначког функционера на том месту.

"То је директно мешање СНС-а. Да ли ће БИА директно служити за разрaчунавање са свим људима који другачије мисле и другачије говоре?", упитао је Милојичић, истичући да је велики проблем то што ће БИА бити директно подређена СНС-у.

Председник СДС-а Борис Тадић критиковао је најаву премијера и изабраног председника Александара Вучића да ће бивши министар одбране Братислав Гашић бити нови директор БИА, уз оцену да је то још један скандал актуелне власти.

У писаној изјави достављеној медијима, Тадић наводи да Гашић нема квалификације и знања за тај изузетно сложен државни посао.  

Лидер Нове странке Зоран Живковић је рекао да је одлука да члан председништва странке обавља фунцкију директора БИА преседан и да тога није било ни код "Тита, Ранковића, ни у Совјетском савезу, КГБ-у".

"То је још један доказ да Србија срља у понор и да је апсолутизам Александра Вучића дошао до врло високог нивоа да ту треба озбиљна екипа, озбиљан фронт политичке организације која ће спречити пропадање Србије, јер ми овако идемо из апслоутизма у диктатуру", рекао је Живковић.

Шеф посланичке групе Доста је било Саша Радуловић рекао је новинарима у парламенту да постављање Гашића на ту функцију представља "поигравање" Александра Вучића са грађанима и да је недопустиво још једно страначко запошљавање.

По његовој оцени, Гашић нема квалификације да буде директор БИА и на том месту треба да буде државни службеник, а не партијски кадар.

Посланик Српске радикалне странке Мирослав Мирчић рекао је новинарима да је то ко ће бити на челу агенције мање важно од тога да почну да се решавају нагомилане афере и нерешена убиства.

Председник Покрета "Слободни грађани Србије" Саша Јанковић оценио је да именовање Гашића представља политизацију тајних служби и банализацију државног посла али да тако нешто никога не треба да зачуди.

"Шта је чудно што је Гашић директор БИА ако је председник политичке странке координатор свих служби безбедности. Александар Вучић је председник политичке странке и истовремено добија оперативна сазнања свих служби. Па то је дефиниција дефиниције политизације тајних служби и одавно већ у свим аспектима живота неки аматери воде јако озбиљне ресоре. Зашто би област безбедности била изузета?", рекао је Јанковић агенцији Бета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије