Вучић за РТС: Љубоморно чувамо нашу војну неутралност

Председник Владе Србије Александар Вучић у Москви је за РТС рекао да чести сусрети са руским званичницима показују да Србија и Русија имају добре односе и истакао да се они унапређују. Трудимо се да пронађемо нове моделе за успостављање виших облика сарадње, каже Вучић. Додаје да ће у понедељак бити јасније када ће "мигови" и оклопна возила из Русије доћи у Србију.

Александар Вучић је, у интервјуу за Дневник РТС-а, поновио да Србија неће уводити санкције Русији и да не жели да припада ниједном војном блоку.

"Људи верују у реч Србије. Као што не морам никоме да понављам ни да је Србија на европском путу, тако ни да неће уводити санкције Русији, макар остала једина земља у Европи. Са друге стране, важно је да Србија љубоморно чува своју војну неутралност", рекао је Вучић, који је данас допутовао у Москву.

"Србија не припада ниједном војном блоку, важно је да будемо снажни да заштитимо народ", додао је премијер.

Уочи сутрашњег, десетог сусрета са Владимиром Путином, Вучић је истакао да су сусрети са представницима највећих светских сила, у ситуацији када се представља мала земља, велики изазов и велика ствар за ту земљу.

"А за то је заслужан наш народ, добри људи које представљам, и имам ту част да их представљам. Посебно се осећате када имате прилику да заступате интересе своје земље и свога народа", рекао је Вучић.

Нагласио је да је састанак са руским председником од изузетног политичког, економског и сваког другог значаја за Србију и додао да чести сусрети потврђују да у континуитету имамо добре односе са Русијом и да их унапређујемо.

"Трудимо се да пронађемо нове моделе, нове начине, нове модусе за успостављање виших облика сарадње", рекао је Вучић и навео да ће се током његове посете Москви разговарати о успостављању боље економске сарадње, али и војно-техничке сарадње и сарадње у области културе.

"'Мигови 29' ускоро у Београду"  

Упитан када ће шест "мигова 29" и 60 оклопних возила доћи у Србију, Вучић је рекао да ће сутра бити јасније када ће то бити. Објаснио је да то зависи од тога да ли ће руски председник Владимир Путин потписати указ о војно-техничкој сарадњи, који је, како је оценио, за нас повољнија варијанта него указ о поклону.

"Реч је о 30 борбених возила БРДМ-2 и 30 тенкова 'Т-72', то су ојачани тенкови, модернизовани, и оно што је за нас најважније – шест 'мигова 29', авиона четврте генерације, који су у директној борби на небу и даље непревазиђени. То је важно не зато што мислимо да са било ким да ратујемо, да било кога нападамо, већ зато што – то сам неколико пута обећао нашем народу – морамо да заштитимо своје небо, да сачувамо своју територију, да народ не мора да брине", рекао је Вучић.

Навео је да није случајно изговарао да се више неће понављати ни "Бљесак", ни "Олуја", али ни оно што нам се догађало 1999. године.

"То су ствари које се код нас више неће дешавати. Нико неће моћи некажњено да напада ни нашу земљу ни наш народ", рекао је Вучић.

Навео је да ће се сутра технички знати када ће "мигови" стићи у Србију.

"То је питање неколико дана или неколико месеци. У сваком случају, 'мигови 29' су ускоро у Београду", рекао је Вучић и објаснио да је "миг 21" застарео, те да више вреди један "миг 29" него 20 "мигова 21".

"Такође, оно што смо радили са руским стручњацима јесте да добијемо трупне 'бук М3', ако успемо. То би било од изузетног значаја за нас. То су и противоклопна, и противавионска и противхеликоптерска оруђа, чак и антибалистички реагују. Видећемо шта још можемо", рекао је Вучић и додао је да ће се сутра разговарати и о систему С-300, које је, истакао је, такође дефанзивно оруђе.

"Од тога нема ко шта да се плаши. Ми имамо разлога да бринемо о нечијим у окружењу тактичким балистичким ракетама и зато предузимамо све мере да бисмо заштитили наше становништво. Али ћемо мир сачувати свакако", нагласио је премијер.

"Разговарамо о МСК и 'Фијату' сваког дана"

Када је реч о економској сарадњи, и спољнотрговинској размени са Русијом, извоз из Србије у Русију је порастао прошле године, али још није на нивоу из 2014. На то је, каже Вучић, утицао пад рубље и тешка наплативост у 2014. и 2015. години.

"У 2016. је то већ боље, за 9,7 одсто је наш извоз увећан. Настављамо са тим. Пољопривредних и прехрамбених производа извозимо, они кажу, за 299 милиона евра, ми кажемо за 350 милиона евра. Те статистике се разликују", рекао је Вучић.

Навео је да се ту могу постићи бољи резултати, да можемо напредовати у прехрамбеној индустрији и извозити више готових производа, али и да Србија може привући руске инвеститоре у земљу.

"Тешко ћемо решити проблем МСК без Руса, за проблеме 'Азотаре' не бринем, решићемо проблеме 'Петрохемије'. За МСК веома бринем, али већ имамо одређене предлоге руске стране, ту предстоје не лаки преговори да бисмо то питање кикиндске фабрике решили да би тих 550 људи могло да ради, да има будућност, да тај град има будућност. Не мислим да смо далеко, разговарамо о томе готово сваког дана, али разговарамо и око 'Фијата'", рекао је Вучић.

Додао је да ће предложити да се на лето у Србији одржи самит са лидерима земаља Евроазијске уније, како би се постигао коначан договор око "Фијата", али и других производа.

"То нам треба и за месо, и за отпатке, живине, за посебне врсте сира, за 'Фијат', за још неке производе. Ту вам је потребна одлука и лидера Киргизије, Јерменије, колико и Казахстана, Белорусије и Русије. Наравно да, када говорите о Евроазијској унији, скоро 91 одсто нашег извоза иде на Руску Федерацију и то је за нас од изузетног значаја. Разговараћемо о склопу регионалних питања, односима у свету. Ми смо мала земља, не можемо да одлучујемо о свему, али важно је чути шта Путин мисли", истакао је Вучић.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 26. мар 2017, 23:29) - anonymous [нерегистровани]

Srbija Mala?

Nije mala, Nije mala!Ima mnogo manjih a jacih drzava.Srbija je prilicno velika.Ne kao sto je bila, Ali sasvim dovoljno.

(недеља, 26. мар 2017, 23:13) - Петрија [нерегистровани]

Прекретница

Посета Руској Федерацији је од круцијалног значаја у овом тренутку.Сувишно је да се наше власти било коме правдају због набавке руске војне опреме и наоружања, у ситуацији када Запад наоружава суседне земље, са сталном тенденцијом ширења НАТО-а на исток.Одговорна и државотнорна политика налаже висок степен војне и сваке друге сарадње Србије са Русијом.Све остало би већ залазило у домен издаје државних и националних интереса.Не заборавимо ко нас је бомбардовао.Недостатак историјског сећања би могао скупо да нас кошта.Такав луксуз себи не бисмо смели да дозволимо.

(недеља, 26. мар 2017, 22:38) - Mira [нерегистровани]

Prvo

Prvo dovezite vi sve to kući pa onda objašnjavajte detalje!Zbog doušnika i mogućih sankcija!!!

(недеља, 26. мар 2017, 21:44) - Михаил Россия [нерегистровани]

Добро пожаловать!

Добро дошли у нашу земльу!Увек радо примамо наше приjaтелье из братске Србиje!Желим Вама успешне преговоре са руским руководством на узаjaмнуjy корист наших народа!