Вучић у Москви: Да поспешимо економску сарадњу и повећамо трговину

Председник Владе Србије Александар Вучић допутовао је у Москву где се сутра састаје с руским председником Владимиром Путином. Економска сарадња биће једна од главних тема разговора "у четири ока" са Путином, рекао је Вучић.

Премијер Вучић је рекао да је веома задовољан и срећан због начина на који је српска делегација примљена у Москви и посебних почасти које су јој указане.

"Хвала председнику Путину. То говори о руско-српском пријатељству, о нашим добрим односима", рекао је Вучић.

Најавио је да ће се сутрашњи билатерални састанак базирати пре свега на међусобним економским односима.

"Покушаћемо да подигнемо ниво наше трговинске размене са 2,3 милијарде евра и мислим да ћемо у томе имати успеха", оценио је премијер.

Наводи да Србија извози све више робе у Руску Федерацију после проблема из 2015. године, због, како је објаснио, пада рубље и неких других објективних критеријума и ствари које су се у свету догађале.

Вучић напомиње да је 2016. била боља. "За 9,16 одсто смо успели да увећамо нашу размену, пре свега наш извоз", наводи Вучић.

Указао је да у извозу Србије у Русију значајан удео имају прехрамбени артикли, чија је вредност, према нашим проценама 350 милиона евра, а по руским проценама - 300 милиона евра, и која се увећава из годину у годину.

"Желимо да више прерађевина извозимо у Русију, то јест све што може да настане у прерађивачкој производњи меса, воћа и поврћа. Желимо да заједнички производимо неке ствари. Мислим да имамо потенцијала и за заједничка улагања у наменску индустрију", указао је Вучић и додао да је променом закона сада омогућена та врста сарадње.

Такође је рекао да Србија жели да привуче више руских инвеститора, који не би били везани само за енергетику.

Према његовим речима, постоји неколико идеја о фабрикама машина и аутомобила, које би правиле своје погоне у Србији, а онда би са 51 одсто српских компонената могли да извозе на европско тржиште.

"Војно-техничка сарадња веома важна тема"

Пренео је да ће бити разговора и о за нас веома важној теми - војно-техничкој сарадњи.

Указао је да смо добили "одређене поклоне" од Русије и да сада треба видети како ће се реализовати, те додао, ако би Путин донео одлуку о томе реализација била знатно бржа.

"Мислим да можемо да рачунамо на ту подршку и помоћ у најскорије време", рекао је Вучић.

Објаснио је да, ако руски председник потпише указ, за шта постоји техничка могућност, онда би било само техничко питање када би се у Србију слала војна опрема.

"Истовремено сматрам да је то од великог значаја за земљу, јер је Србија војно неутрална. Поновићу ту основну тврдњу наше политике када су у питању војни савези, да Србија жели да остане неутрална, да ни на који начин не припада никаквим блоковима, али то значи да увек морамо бити спремни да заштитимо своју слободу и независност", поручио је Вучић.

Истакао је да је у складу с тим потребна подршка и помоћ, те додао да стојимо много снажније економски и финансијски него раније.

"Ово показује снагу Србије да може да разговара са свима и на западу и на истоку, да може да уради најбоље ствари за себе, да има пријатеље и на једној и другој страни света. Наш пут у ЕУ је стратешки циљ, али смо једини који нисмо уводили санкције Русији, који смо показали пријатељство према овом народу и у тешким тренуцима, и нисмо им заболи нож у леђа, те мислим да у Русији то итекако умеју да цене као и чињеницу да не припадамо ниједном војном пакту", рекао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да Русија уме да цени када неко поштује сопствени сувернитет и независност, те да Руси то чине на начин како то раде Срби и други народи у Европи и свету.

Сарадња Србије и Евроазијске уније

Премијер Вучић је раније рекао да ће у фокусу разговора бити и сарадња Србије и Евроазијске уније.

У разговору са председником Путином Вучић ће предложити да до лета, најкасније јесени, Србија буде домаћин Самита Србија - Евроазијска унија, уз учешће привредника свих пет земаља чланица.

Тренутно, 91 одсто од укупне робне размене Србије са Евроазијском унијом одвија се са Русијом.

Циљ је даља либерализација јединственог споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом, односно потписивање споразума којим би то питање било формализовано.

Циљ Србије је да пре свега очува степен либерализације који има са Русијом, Белорусијом и Казахстаном, као и да прошири списак роба за извоз, укључујући фијат аутомобиле, те додатно ојача односе са Јерменијом и Киргистаном.

Такође је битно да се либерализује извоз меса, живине, теда се осигурају бољи услови за пласман сирева, шећера и цигарета.

Иначе трговински дефицит од 716 милиона долара на нашој страни је најнижи који је Србија икада имала у спољнотрговинској размени са Русијом.

Ако би се изузели енергенти - гас и нафта - који представљају 52 одсто нашег увоза, Србија би имала суфицит у трговинској размени са Русијом.

Највише се из Србије у Русију извозе јабуке, а извоз те робе забележио је прошле године раст од 23 одсто и достигао вредност од 119 милиона долара.

Други по вредности производ који извозимо у Русију су женске чарапе, које је Србија извезла у Русију у вредности од 68,2 милиона долара, а следе лекови и гуме.

Међу највећим извозницима у Русију су компаније "Голден лејди", "Хемофарм", "Тигар", "Таркет", "Делта аграр", "Агрофуд", "Тетрапак", "Горње Здравље", "Грундфос".

Што се војне сарадње тиче руској страни је исказана молба за добијање повољних услова за набављање система "бук", у циљу унапређења способности против-ваздушне одбране, након што је наоружање хрватске војске "ојачано" балистичким ракетама из програма НАТО-а.

Такође, Србија треба да добије модернизоване тенкове Т-72 и оклопно извиђачка возила БРДМ-2М.

У Русију су са премијером Вучићем допутовали и министар одбане Зоран Ђорђевић, као и министар за рад, социјална и борачка питања Александар Вулин.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво