Косовски парламент тражи прекид дијалога са Београдом

Посланици у косовском парламенту су усвојили резолуцију којом траже безусловно ослобађање Рамуша Харадинаја и прекид дијалога са Београдом до испуњења тог захтева. Из косовске владе поручују да ће дијалог замрзнути до ослобађања Рамуша Харадинаја.

За текст резолуције без правног дејства гласало је 78 посланика, док је један посланик био против.

Резолуција предвиђа суспензију дијалога Београда и Приштине до ослобађања лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја.

Косовска министарка за дијалог Едита Тахири рекла је да ће представници владе поштовати резолуцију и додала да ће Приштина замрзнути дијалог са Београдом до ослобађања Рамуша Харадинаја, јавља дописник РТС-а.

Ако буду доследни слову Резолуције, представници косовске владе прекидају дијалог с Београдом до 6. априла када ће у Колмару суд обелоданити одлуку на захтев српског тужилаштва да Харадинај буде изручен Београду због сумњи да је починио ратне злочине на Косову током сукоба 1998. и 1999. године.

Парламент од косовске владе захтева да ЕУ изврши притисак на Србију и да поништи све оптужнице. Све то и захтев Приштине да формира војску, тема је Савета за националну безбедност у понедељак, на захтев председника Томислава Николића. Приштина све време тражи изговор да прекине дијалог са Србима, одговара директор Канцеларије за КиМ.

Позив за прекид дијалога са Београдом осуђује и Брисел. У Европској комисији наводе да то није у складу са обећањима Приштине. Унија помно прати питање трансформације косовских безбедносних снага.

Реагује и норвешки шеф дипломатије - сарадња у региону услов је за бољу интеграцију.

Покушај приштинских власти да насилно формирају војску самопроглашеног Косова ударац су на стабилност региона, којем није потребна додатна милитаризација - напротив, упозорава Бањалука.

Директор Канцеларије за КиМ оцењује да је противљење САД, али и НАТО-а формирању тзв. косовске војске, што је српском премијеру потврдио и први човек Алијансе, дипломатски успех и доказ нове позиције Србије.

Трансформација безбедносних снага у косовску војску не може бити формирана само простом променом закона, како су то иницирали Хашим Тачи и Кадри Весељи, косовски председник и председник парламента.

Од њихове идеје дистанцирала се и влада Исе Мустафе. Влада ће размотрити предлог о промени закона за формирање косовске војске. Мустафа истиче се ће влада остати привржена ставу да то трба да се догоди кроз промену Устава, уз сарадњу да водећим међународним партнерима - НАТО-ом и САД.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(четвртак, 09. мар 2017, 19:45) - Петрија [нерегистровани]

Израз немоћи

Сепаратисти више нису у ситуацији да условљавају. Ово су први знаци њихове нервозе и немоћи. Све упућује на то да је наше Министарство правде доставило безброј необоривих доказа о злочинима за које се терети Харадинај, и да су све прилике да исти неће бити ослобођен. Иначе, чак и према Пословнику скупштине тзв. "Републике Косово" резолуција није обавезујући правни акт, већ се њиме изражава само мишљење парламента и изражава политичка воља посланика. Дакле, ради се о покушају да се политичким средствима утиче на француски суд, све са циљем да се не примени Европска конвенција о екстрадицији тј. да се прекрши међународно право,а Харадинај амнестира евентуалне одговорности.

(четвртак, 09. мар 2017, 19:14) - DDanonymous [нерегистровани]

Koji Parlament?????

Po tom pitanju samo se jedan Parlament i samo jedna administracija pita i to ona iz Washingtona,a doticni Parlament iz Pristine neka svoje odluke napise na tabli leda pa je okrenu prema suncu.

(четвртак, 09. мар 2017, 18:02) - Stefan [нерегистровани]

Rezolucija

Ama.ljudi sta se vise raspravljate. oni rat da pocnu ne mogu niti imaju odakle. Sta vam je vise. Prekinite svu pricu i vratite sve na rezoluciju. Oni neka prekinu vi samo.potvrdite. pa gurajte tu rezoluciju evropa je htela da to bude njihov.problem.neka to.i bude rezolucija upravo to.i radi.

(четвртак, 09. мар 2017, 17:01) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo

Ako se to desi onda su nam sanse da se pregovori vrate pod okriljem UN idealne.To treba nasa vlada hitno da uradi.Suspendovati sve buduce pregovore sa Briselom i drzati se Rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma.U njima je sve jasno kako pise.Kome se svidja svidja kome ne, moze da ide odakle je dosao.Kosovo je srpska zemlja bilo,jeste i bice zauvek.Hvala.

(четвртак, 09. мар 2017, 16:04) - anonymous [нерегистровани]

Ukinuli Briselski sporazum

Lepo da se rasformiraju granicni prelazi i ukine poseban pozivni broj kao i dokumenta izdata od strane presvucenog ovk ... za pocetak

(четвртак, 09. мар 2017, 15:44) - anonymous [нерегистровани]

Rezolucija 1244 SB UN

Rezolucija vazi. Briselski sporazum nece biti e zato sad po rezoluciji nasu Vojsku na sever Kosova

(четвртак, 09. мар 2017, 15:24) - anonymous [нерегистровани]

Prekid dijaloga

Ovo znaci i prekid briselskog sporazuma,ponistavanje dogovorenog i vracanje stvari na prvobitno stanje.Rezolucija 1244 SB UN vazi i nju ne mogu da poniste.Pristina ne ispunjava dogovoreno i potpisano u Briselu,zasto bi Beograd bio duzan da daje ustupke i povlastice.Ako za njih ne vazi briselski sporazum nece vaziti ni za nas i razgovarace se u UN.Jako prosto,necete da razgovarate,niko vas ne prisiljava.

(четвртак, 09. мар 2017, 14:45) - anonymous [нерегистровани]

ZSO

Eto povoda da ne formiraju ZSO,nasuprot tome dobili su pozivni broj,administrativne/granicne prelaze,slucaj most,tablice,sudstvo,policija,pecate,diplome,"Trepca"...i ko zna sta jos...Pa sad vidite kome je briselski sporazum doneo a kome odneo.

(четвртак, 09. мар 2017, 14:36) - Rep.Srpska [нерегистровани]

samo polako!

Samo polako,ničija nije do zore kaže se kod nas u Srpskoj.
Ostaćete vi u Prištini i bez parlamenta a ne samo bez nekakve vojske.

(четвртак, 09. мар 2017, 14:07) - anonymous [нерегистровани]

Odlicno!!!

Sad samo mudro i pametno. Okrece se kolo srece