Министарство правде проследило Колмару додатну документацију

Апелационом суду у Француској Министарство правде Србије проследило је пре два дана додатне доказе против Рамуша Харадинаја на више од 100 страна, као и хашку пресуду, како би се показало да се Харадинај у Србији не терети за иста дела за која је раније ослобођен у Хашком трибуналу, речено је "Танјугу" у Министарству правде.

Министарка правде Нела Кубуровић у изјави за Танјуг је прецизирала да се додатној докуметацији налазе искази сведока и извештаји Министарства унутрашњих послова, војне поште и записници са извршеног увиђаја.

"То смо послали како бисмо показали да нису тачни наводи који се истичу у медијима у последњих месец дана да се Харадинај пред правосудним органима Србије терети за иста кривична дела за која је ослобођен у Хашком трибуналу", рекла је Кубуровићева.

Према њеним речима, Србија је у више наврата истакла да Тужилаштво за ратне злочине води поступак за дела која су се десила током јуна 1999. године, док се хашка пресуда односи на догађаје који су се дешавали током 1998. године.

"Уз документацију коју смо доставили француским органима, прослеђена је и пресуда Хашког трибнала управо како би могли да се упореде докази", напоменула је Кубуровићева.

Имајући у виду данашње рочиште на којем је суд одлуку о изручењу Харадинаја поново одложио за 6. април, министарка очекује да ће француски органи да траже додатну документацију.

Она је истакла да ће Министарство правде свакако одговорити свим захтевима и доставити све што је неопходно да би француски суд могао да одлучи у складу са молбом Србије.

"Морам да истакнем да оно што је Србија до сада доставила у постуности испуњава све захтеве које прописује Европска конвенција о екстрадицији да би се одлучило о молби за изручење", напоменула је она.

Документација од преко 100 страна прослеђена је француском суду без његовог захтева, односно на иницијативу Министарства правде.

Апелациони суд у француском граду Колмару је за 6. април одложио доношење одлуке о захтеву Србије за изручење Рамуша Харадинаја због сумње да је извршио ратне злочине на Косову и Метохији.

Након хапшења Харадинаја, Србија је проследила Француској захтев за његово изручење са пратећом документацијом и доказима о истрази која се против њега води у Београду због сумње да је починио ратне злочине на Косову и Метохији 1998. и 1999. године.

У питању су злочини за које му се није судило пред Хашким трибуналом који га је раније ослободио оптужби.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара