Николић: Нема узмицања ни повлачења

Председник Томислав Николић поручио је да Србија нема права да се одрекне давно наслеђених вредности и да нема узмицања ни повлачења чак ни када "ветрови хоће да вас сломе".

На нама је да бранимо и одбранимо наслеђене вредности, учећи од мудрог кнеза Милоша како да се поставимо у историјским околностима, сачувамо себе у сталним искушењима и градимо хумано друштво, успешну Србију, поштовану у међународној заједници, поручио је председник Томислав Николић на пријему поводом Дана државности.

"И нема узмицања и повлачења. Чак и када сви ветрови хоће да вас повију и сломе, чак и када преговарате са Приштином чији самопроглашени властодршци, мимо сваке људске правде и међународног права, мимо истине, краду и сакате вашу кућу, трећину суверене државе Србије", нагласио је Николић.

Он је истакао да је Србија увек спремна на договор, али не на уцене и готова решења.

"Чак и када прогањају сваког ко је друге вере и нације, чак и када руше и пале хришћанске светиње – десетовековно памћење човечанста, па би хтели у Унеско, као вук који би да чува стадо, дакле чак и тада спремни смо на разговор – не на уцене, спремни смо на договор – не на готова решења, спремни смо на суштинску аутономију у оквиру Србије, никад на независну државу Косово", рекао је председник.

Он је поручио да нема узмицања ни повлачења пред формирањем Заједнице српских општина, која је договорена и потписана пред међународним званичницима. 

Има, како је рекао, само нечасног иступања приштинских властодржаца, прећуткивања међународне заједнице која би требало да буде гарант спровођења договореног и којој је Србија веровала.

Николић је поручио и да нема узмицања на нашем путу ка ЕУ, чије смо основне принципе препознали у читању Сретењског устава, те додао да смо спремни "још само да и ЕУ препозна наше принципе и поштује међународно право".

"И нема узмицања од наше прошлости, из које смо научили да си богат онолико колико имаш пријатеља. Зато неуморно унапређујемо своје односе са Кином, Русијом, државама Северне и Латинске Америке, афричким и арапским земљама, са свима који деле наше системе вредности", рекао је Николић.

Србија, нагласио је, оснажена таквим пријатељствима, може само да помогне Европској унији у остварењу њених циљева.

"Зато такав наш положај у свеколикој међународној заједници свим добро чини. Зато наш геостратешки положај, који је раскрсница цивилизација, данас постаје наша предност", истакао је Николић.

Председник је подвукао да су у протеклих пет година уздигнуте институције система, усправљена посрнула привреда и индустрија, захуктали се инфраструктурни пројекти, отпочели процеси оживљавања села и пољопривреде, отпочеле реформе у највиталнијим областима, од здравства и школства до науке и културе.

Започето мора да се настави, да се доврши, заокружи, иако су сви ови процеси заправо стални рад, бескрајна прича, навео је Николић.

Резултати су, казао је, видљиви – од смањења незапослености, кранова и грађевинаца на сваком кораку, до видљивог уважавања Србије у међународној заједници – од политичких структура до академске, научне, уметничке, спортске заједнице.

"За потезе и резове, како оно кажу 'непопуларне мере', требало је одвећ Обилићеве храбрости и Милошеве мудрости. Не мањка нам ни једно ни друго, јер је одговорност пред Србијом и њеном будућношћу већа од свих нас појединачно", рекао је Николић.

"Зато ми је данас понос и част да се осврнем не само на победничку прошлост од времена оснивања модерне српске државе већ и на садашњост која обећава просперитетну будућност", навео је председник.

Николић је назначио да часно служи Србији и поносно представља земљу и брани њене интересе свуда и увек са једнаком одговорношћу.

"Не само пред својим прецима и потомцима већ пред свим грађанима, и онима који су мислили да ми не треба указивати поверење", рекао је Николић.

"Поверење ми је дало снагу да уздигнуте главе разговарам са председницима и званичницима других држава, да тражим инвестиције и улагања, договарам дипломатске и економске односе, размене младих и сарадњу у науци и култури, речју – да отварам врата нашој влади која је потом изванредно реализовала програме", нагласио је Николић.

Председник је додао да је потписник, сведок и гарант реализације међудржавних споразума са данас најмоћнијим државама света, те да је увек спреман да помогне да оно што је договорио са другим председницима заживи и да се оствари.

"Нисам одустајао од принципа, свој посао сам радио са што мање помпе и буке. Био сам, а и сада сам, вређан, омаловажаван, потцењиван, али награда за труд биле су ми успешне реализације и добробит свих грађана Србије", рекао је Николић.

Председник је навео да му је сваки грађанин Србије био једнак и једнако важан, те да је зато мандат започео одричући се странке коју је створио.

"И наставићу да радим посвећено и неуморно, докле год будем на овом месту, најбоље што умем и знам, за добробит свих", рекао је Николић.

Како је рекао, Карађође и Милош пре два века учинили су много, гледајући у нека далека поколења.

"И данас мандат председника Србије тражи да далеко у будућности, стално гледајући испред себе, видите визију бољег живота свих грађана. Да кад дође време, Србију предате ономе кога изаберу грађани, а да буде боља и успешнија него што сте је наследили", рекао је председник.

Истакао је да Србија и данас живи своја вишевековна искушења и страдања и пролази кроз њих са више или мање успеха, вођена особинама које симболизују Карађорђе и Милош.

"Увек јој је, да би опстала и претекла, да би побеђивала, била потребна Обреновићева мудрост и Петровићева храброст. До дана данашњег, а са нашом генерацијом се то неће завршити. Такав је наш усуд, наша слободарска нарав, наш карактер, који тежи правди и брани основна права човекова", рекао је Николић.

Као пример, поручио је, нека послужи Сретењски устав, који данас славимо, документ исписан пре два века, а данас читан и разумљив као носилац идеја на којима почива већина устава модерних држава, али и као пример неких принципа на којима почива ЕУ.

Сретењски устав из 1835. године са идејама о слободи, правди, укидању ропства сваком човеку који закорачи на тло Србије, бригом о финансијама, о нацији, нарочито одредбама о грађанским правима и Народној скупштини, био је огроман искорак за своје доба.

"Зато је одмах изазвао реакције и оспоравања силних држава, невољних да прихвате вредности које је први дефинисао управо Устав тада вазалне кнежевине Србије, а које су данас цивилизацијске тековине", рекао је Николић.

У суштини, истакао је Николић, иза оспоравања се крио страх од слободарских идеја, уставних ограничења владара, заштите људских права и слобода – главних темељних вредности по које данас живимо.

"Геније из народа, књаз Милош, ученом Димитрију Давидовићу, задуженом да напише Устав, дао је тежак задатак да се то наше 'независно правленије' повија по сваком ветру. Знао је да Устав, као врховни документ државности, мора да личи на народ коме је намењен, а да опет не повреди моћније државе од српске. На народ је личио, а моћне државе је повредио. Није му приличило да се као Српски устав повија и сломили су га", рекао је Николић.

И без озбира на то што се његово трајање броји данима, што га је сам књаз Милош већ у марту ставио ван снаге, историјска је чињеница да је у неким својим одредницама Сретењски устав високо подигао стандарде на којима почивају данашњи устави модерних демократских држава, нагласио је Николић.

Из Сретењског устава смо, додао је Николић, готово преписали најважнија начела – независност судства, грађанске слободе и права, неприкосновеност личности, слободу кретања и настањивања, право на слободан избор занимања, право на законито суђење, неповредивост стана, равноправност грађана без обзира на веру и националност, укидање ропства и феудалних односа.

"И да не буде забуне – ово су неке од одредаба Сретењског устава, вредности које, приметио је Милош, у 'врховном правленију' морају да личе на свој народ", напоменуо је председник.

"Драги грађани Србије, нека нам је ово и свако будуће Сретење – Дан државности, срећније и успешније од претходног. Живела Србија!", поручио је Николић.

Председник Србије традиционално организује пријем поводом 15. фебруара, Дана државности Србије. Окупиле су се бројне званице из политичког, јавног и културног живота Србије, представници дипломатског кора, верских заједница и гости из иностранства.

Поводом Дана државности, председник је доделио одликовања заслужним појединцима и институцијама. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво