Уручена сретењска одликовања појединцима и институцијама

Нема успешне државе без успешних појединаца, поручио је председник Србије Томислав Николић приликом уручења сретењских признања појединцима и институцијама.

Поводом Дана државности у Председништву је одржана сретењска свечаност на којој је председник Србије Томислав Николић уручио одликовања заслужним појединцима и институцијама.

Председник је уручио 84 одликовања, а свечана додела почела је извођењем химне Србије "Боже, правде".

"Знам да данас нико од такозваних душебрижника неће изговорити ниједну једину реч против било кога од вас. А и како би, коме од вас су дорасли до рамена? Критикују ме како делим одликовања шаком и капом, а ја сам поносан што вас је толико и тужан што не стижем до сваког који завређује да му се Србија одужи", рекао је председник.

Николић је додао да нема успешне државе без успешних појединаца, оних одважних који живе Волтеров наук да је успех дете смелости, оних који исписују другачију историју не само своје професије, своје земље, већ не ретко и историју човечанства.

"Нисмо често ни свесни да сте сваког дана међу нама, скромни и посвећени, па почнемо да вас примећујемо тек када сазнамо да сте у свету поштовани, зато што сте их нечему научили", истакао је Николић.

Како каже, много је више појединаца и институција него што би председник могао да једном у години истакне и одликује и нагласио да је пред Србијом још много година.

"Одликујем вас на радост и понос грађана и са осећањем немоћи констатујем да је немогуће да нам сви будете данас овде", рекао је председник.

Посао председника, како је истакао, схвата као обавезу да се никада не умори од сталног промовисања система вредности сведеног у мисао "Љубав и рад су темељи наше хуманости".

"Ако сам за досадашњих пет година макар за један корак померио наш пословично негативан однос према култури похвале, култури награђивања и захвалности - испунио сам велики део својих задатака", напоменуо је председник.

Николић је додао да је остварен ако је остављен наук младима да се рад и труд исплате, да ће бити примећени и награђени, да вреди посветити се и одважно истраживати.

Хор "Колегијум музикум" потом је извео песму "Ово је Србија", а испред Комисије за доделу одликовања проф. Сима Аврамовић образложио је због чега су одликовани појединци и институције.

Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликовани су Олимпијски комитет Србије, Параолимпијски комитет Србије, Галерија наивне уметности у Ковачици.

Орденом Карађорђеве звезде другог степена одликован је Немања Радуловић, док су ордење Карађорђеве звезде трећег степена понели Ивана Шпановић, Ана Ивановић, Јелена Јанковић и Марина Маљковић.

Сретењским ордењем првог степена окитили су се САНУ, Матица српска, Педагошки факултет у Сомбору.

Између осталих златну медаљу за заслуге добили су Весна Станојевић, проф. Тибор Тот, проф. Југослав Васић, проф. Роберто Вералди, Здравко Чолић, проф. Радмила Бакочевић, проф. Бисерка Цвејић, проф. Васо Антуновић, Здравко Шотра, проф. Предраг Пешко, проф. Радан Џодић, проф. Марко Бумбаширевић, Новица Неговановић, проф. Небојша Лалић, проф. Миљко Ристић, Властимир Власта Велисављевић.

Сребрну медаљу за заслуге понели су Љубо Лазовић, др Ћамил Алијев, Милорад Мажић, Стеван Лабудовић, Раде Јездић, група СМАК, Мирко Бабић, Југослав Фолдина.

"Одликовање гледамо као одликовање целог народа", навео је Радомир Михајловић Точак из групе СМАК. 

У име одликованих захвалио се председник САНУ Владимир Костић који је рекао да су појединци и институције одликовани не због својих дела, креативности у ужој области којом се баве и послу, већ и због своје грађанске врлине, која стреми путевима освајања слобода, демократије, одговорности да се не буде само посматрач сопственог живота већ и његов актер.

"Захвални због тога што смо препознати, знамо да смо дужни да упорно указујемо да је живот много сложенији од онога који нам се нуди, или који дневна политика уивичава, мозаик који повремено чине неважне ствари који чине живот", нагласио је Костић.

Костић је додао да сувише дуго Србија живи у паралелним световима који се не срећу, не додирују и не познају.

Међу добитницима признања су и Ренато Грбић, бивша селекторка женске кошаркашке репрезентације Марина Маљковић и почасни конзул Србије на Крфу Спиридон Масторас.

"Ово није посао ово је мој живот, захваљујем се суграђанима који су ме предложили", истакао је Грбић.

Маљковићева је нагласила да је признање потврда да држава цени рад.

"Ово је нешто од државе, да неко цени твој рад и признаје, свих кошаркашица и свих који су допринели да кошарка буде ту где јесте", навела је Маљковићева.

Масторас је нагласио да његова медаља припада свим Крфљанима.

"Ова медаља мислим није само мени додељена, већ и свим Крфљанима јер заједно, свим својим снагама, настављамо да одржавамо велико и трајно пријатељство српског и грчког народа", нагласио је Масторас.

Додељено је осам карађорђевих звезда, око педесет медаља за заслуге, четири медаље за храброст "Милош Обилић", од тога једна постхумно - полицајцу Ненаду Стојадиновићу који је погинуо у потери за лоповима почетком месеца. 

На крају церемоније доделе ордења, када је почео коктел за званице, хор "Колегијум музикум" отпевао је председнику Србије рођенданску песму "Данас нам је диван дан", јер је на данашњи дан рођен председник Томислав Николић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво