Лукашенко: Србија може да рачуна на Белорусију

Учинићемо све што можемо за Србију, поручио је председник Белорусије након састанка са премијером Србије у Минску. Александар Вучић је рекао да је поменута и набавка оружја, о чему ће више речи бити у априлу. Очекује да ће председник Белорусије Александар Лукашенко ускоро посетити Србију, и истиче да он одлично разуме позицију и политику наше земље.

Премијер Србије Александар Вучић састао се у Минску са председником Белорусије Александром Лукашенком, са којим је разговарао о билатералним односима. Састанак је трајао дуже од предвиђених сат времена, а највише се разговарало о унапређењу економске сарадње и повећању трговинске размене на пола милијарде евра годишње.

Вучић је на састанку оценио да политички и економски односи двеју земаља напредују. Каже да је са Лукашенком разговарао о свим аспектима економске и политичке сарадње, о заједничком наступу наменске индустрије на трећим тржиштима и о набавци оружја, о чему ће више говорити у априлу. Упутио је позив Лукашенку да ускоро посети Србију.

Уз срдачну добродошлицу премијеру Србије и поруку да две земље имају заједничку историју и корене, Лукашенко је рекао да нема спорних питања између Београда и Минска, да ће Белорусија увек подржавати територијални интегритет и суверенитет Србије.

"Увек смо вас подржавали, чак и у најтежим временима, и увек ћемо вас подржавати. Учинили смо то, иако то некада није било добро за нас. Имали смо принципијелни став, укључујући онај о јединству ваше земље. Стога, можете да рачунате на Белорусију. Требало би да знате да ћемо учинити све што можемо за Србију", поручио је Лукашенко.

Подсетивши на то да Белорусија никада није прекинула сарадњу са Србијом, Лукашенко је поручио да се то неће догодити ни у будућности.

Истовремено је указао на неопходност унапређења сарадње двеју земаља у циљу опстанка и развоја у овом "турбулентном свету", ради добробити "наших држава и нација".

Белоруски председник је истакао да се трговинска размена између две земље, која је, како је нагласио, основа за изградњу односа, недавно смањила, те је указао на значај проналаска начина за обнављање билатералне трговине.

"Морамо да урадимо све што можемо да бисмо постигли бар претходну вредност билатералне трговине", поручио је Лукашенко.

Белоруска агенција Белта подсећа на то да је 2015. године она износила око 250 милиона долара, а да је трговинска размена скоро двоструко опала 2016. године.

Вучић: Са Лукашенком о војнотехничкој сарадњи

Вучић је новинарима после састанка са председником Белорусије рекао да је разговор трајао двоструко дуже од предвиђеног и да је био искрено пријатељски, те да су Србија и Белорусија релативно мале земље и да имају изразито пријатељске односе.

Наводећи да је Србија независна земља и да води своју политику, Вучић је пренео да му је Лукашенко рекао да одлично разуме позицију и политику наше земље, која се налази на европском путу и не жели да буде чланица НАТО-а.

"Ми смо му на томе захвални и имаћемо све ближу сарадњу", рекао је Вучић, подсетивши на то да је Лукашенко већ дао задатак влади да ради на повећању трговинске и робне размене до 500 милиона долара.

На састанку је, како је пренео Вучић, било речи о економској сарадњи, увећању трговинске размене, сарадњи у машинској и металској индустрији, пољопривреди.

Премијер је изјавио да је са председником Белорусије разговарао о војнотехничкој сарадњи и да ће више о детаљима моћи да говори почетком априла.

"Људи у Србији треба да знају да Србија није никаква велесила, али ће Србију, свакоме ко то помисли, бити много теже да нападне него што је то би случај раније. То је резултат наших договора, а о свим детаљима моћи ћу да говорим за месец или два, почетком априла" поручио је премијер у обраћању новинарима након састанка.

Како је рекао, живимо у свету препуном промена, у свету у којем морамо да будемо сигурни да смо у стању да обезбедимо стабилност и безбедност за грађане и то је оно што је за нас важно.

Вучић је подвукао да никога нећемо нападати и да ништа туђе и ничије не желимо, "али морамо увек да будемо довољно спремни да своју територију и народ зашитимо".

Он је додао да су отворена бројна питања и нагласио да ће радне групе наставити разговоре и да ће одређена решења брзо бити нађена, а да су неке ствари већ и договорене.

Премијер је додао и да је са председником Белорусије разговарао и о наменској индустрији, о нашим могућностима када су у питању аутоматске и снајперске пушке, у чему Белоруси могу да учествују електроником, где јесу бољи од нас, и о заједничком извозу на трећа тржишта.

Вучић: Позвао сам Лукашенка да посети Србију 

Премијер је рекао да је позвао председника Лукашенка да посети Србију, званично или незванично – да дође на одмор, наводећи да "у Србији нико неће морати да се крије, јер су Белоруси велики пријатељи српског народа".

"Сазнао сам како су неки хтели иза угла да се срећу са њим, пошто су се стидели Белорусије, белоруског народа или власти. Ми веома поштујемо и ценимо белоруски народ и поштујемо њихово руководство", навео је Вучић.

Инвеститори из Белорусије су заинтересовани за учешће у приватизацији наших компанија, а српски привредници могу да раде у Белорусији и зарађују новац, рекао је премијер.

Како је назначио, постоје потенцијали за извоз пољопривредних прерађевина из Србије, сарадњу у области семена и припреме земљишта, али и у области заштите животне средине, наменске производње и заједничког извоза на трећа тржишта.

"Морамо много да радимо да бисмо стазу пријатељства још боље утабали и да бисмо могли да остваримо још боље резултате у корист народа Србије и Белорусије", навео је Вучић.

Упитан да ли је тај пут трасиран овом посетом Минску, Вучић је навео да је сигуран да јесте, додајући да је српска делегација дочекана на величанствен начин, између осталог и Храму Свих Светих, који гради држава Белорусија.

"У Храму су нас дочекали као браћу, носим поклоне патријарху Иринеју и једну прелепу велику икону Светог Јована Крститеља за Храм Светог Саве. И то говори о нашем пријатељству и братском односу два народа", истакао је Вучић.

У Минску је данас у присуству премијера Вучића свечано отворен тржни центар "Дана мол", површине 200.000 метара квадратних.

Званицама су се обратили премијер Вучић и његов белоруски колега Андреј Кобјаков.

Вучић је захвалио и српским и белоруским радницима и инжењерима који су учествовали у градњи овог центра.

Председник БК Групе Богољуб Карић, чија је компанија градила тај тржни центар, рекао је да ће у њему бити представљене белоруске и српске компаније, поред водећих светских брендова који до сада нису били доступни у Белорусији.

Вучић се првог дана посете у Минску састао са белоруским премијером Андрејем Кобјаковом, који је истакао да је Србија кључни економски партнер Белорусије на Балкану.

Вучић је изјавио у Минску да је са званичницима Белорусије јуче разговарао о набавци оружја и оруђа, пре свега ради заштите нашег неба, и о потенцијалној набавци авиона-ловаца и противавионског оружја, по најповољнијим условима. Додао је да је било речи о системима за које је до јуче било немогуће да их Србија има.

У српској делегацији су и министар одбране Зоран Ђорђевић и министар привреде Горан Кнежевић, градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић, градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић и градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер.

Број коментара 91

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара