Ракић: Ако Приштина и Брисел неће, сами формирамо ЗСО

Уколико Приштина и Брисел убрзо не спроведу оно што је предвиђено и договорено Бриселским споразумом око формирања Заједнице српских општина, онда ће политички представници Срба са Космета, од Сретења, самостално кренути у формирање ЗСО, саопштио је градоначелник Северне Митровице Горан Ракић.

Горан Ракић је, истиче се у саопштењу, подсетио су градоначелници већински српских општина са Косова и Метохије о овоме на састанку у понедељак обавестили премијера Александра Вучића.

Од Вучића је затражена, како се наводи, подршка за реализацију ове намере, поготову што су формирање ЗСО власти у Приштини до сада пролонгирале безброј пута под разноразним изговорима.

"Наиме, Приштина не само да не поштује основна демократска права Срба, већ посредством својих институција доноси потпуно супротне законе којима Србима ускраћује сва права да одлучују и располажу имовином која се налази на подручју њихових локалних самоуправа", пише у саопштењу.

"Тако се једностраним законом о Трепчи и законом о стратешким инвестицијама потпуно потиру права српском народу која су гарантована првим Бриселским споразумом, а чији се значајнији део односи на формирање ЗСО", наводи се у саопштењу.

Истиче се да зато ЗСО мора бити формирана пре него што Приштина потпуно обесмисли њено постојање поништавајући њену ефективну моћ.

"Да Приштина нема намеру да ускоро крене у процес формирања Заједнице српских општина сведочи и данашња изјава Едите Тахири која као изговор за неиспуњавање овог споразума поново користи маргинални разлог, односно каже да ЗСО неће бити формирана док се не сруши зид надомак моста на Ибру у Северној Митровици, што се не може довести ни у какву везу", наводи се у саопштењу.

Ракић је у изјави за Танјуг рекао да је та изјава Едите Тахири само нови изговор за неиспуњавање споразума о ЗСО и сведочи да Приштина нема намеру да ускоро крене у процес формирања ЗСО.

"Тахири каже да Заједница српских општина неће бити формирана док се не сруши, како она каже 'зид' надомак моста на Ибру у северној Митровици, што се не може и не сме довести ни у какву везу. ЗСО се тиче колективних права Срба, док је потпорна нивелација, никакав 'зид', почетка пешачке улице Краља Петра I, део постигнутих договора око моста на Ибру и у искључивој одговорности је локалне самоуправе северне Косовске Митровице, што добро знају и у Приштини и у Бриселу", прецизирао је Ракић.

Сматра да је време да и међународна заједница престане да буде неми посматрач на Косову и Метохији, јер је јасно да "Приштина не може без прећутне сагласности да блокира политичке процесе који за циљ имају нормализацију ситуације на КиМ, а Срби не могу више бити талац недозрелости албанске политичке елите која очито нема никакву идеју како да на КиМ направи функционално демократско друштво".

Зато је, навео је Ракић у саоппштењу, ЗСО једини начин да се прекине политичко маргинализовање српског народа на КиМ, а нашем стрпљењу је дошао крај, јер очито да Приштина не схвата озбиљно наше захтеве.

И уколико будемо принуђени да самостално формирамо ЗСО добићемо, ако ништа друго, снажан инструмент за креирање јединствене српске политике на КиМ и институцију која ће бити кључни и везивни фактор за наш народ на КиМ, који је територијално, али често и политички, расцепкан, стоји на крају саопштења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво