Шеф руских обавештајаца у Београду

Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Пaтрушев допутовао је у дводневну посету Србији. Предлаже МУП-у Србије да размотри рад на меморандуму о разумевању који би створио неопходне формалне услове за редовну комуникацију о питањима од обостраног интереса. Министар Небојша Стефановић поручује да треба остварити још бољу сарадњу са руским безбедносним службама.

У Палати "Србија" приређен је дочек за секретара Савета безбедности Руске Федерације Николаја Пaтрушева, којег је дочекао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

У разговору са министром Стефановићем, Пaтрушев је предложио МУП-у Србије да размотри рад на меморандуму о разумевању који би створио неопходне формалне услове за редовну комуникацију о питањима од обостраног интереса.

Наводећи да се о томе разговарало још 2013. године у Београду, Патрушев је на почетку састанка рекао да тај документ нема правно обавезујући карактер, нити статус међународног уговора.

Навео је да се нада да ће нацрт тог документа бити усаглашен како би био припремљен за потписивање на маргинама међународне конференције о безбедности, која ће бити одржана идуће године у Русији.

Према његовим речима, постоји типски нацрт тог документа који Савет безбедности Руске Федерације има са најповерљивијим партнерима.

Подсетио је да је последњи састанак руског Савета безбедности са делегацијом МУП-а Србије био ове године у Грозном, када се разговарало о проблемима међународне и регионалне безбедности у билатералном саставу.

"Данас имамо могућност да се још детаљније зауставимо на питањима од обостраног интереса", рекао је Патрушев.

Навео је да се од последњег састанка са делегацијом из МУП-а Србије геополитичка ситуација у свету мења, да је врло динамична, укључујући динамичне промене на Балкану. Истакао је да је Србија постала традиционалан учесник међународних састанака високих представника који надгледају питање безбедности.

"Рачунамо на ваше учешће на следећој конференцији, 2017. године", навео је Патрушев и додао да ће МУП добити званичан позив за учешће на тој конференцији.

Стефановић за бољу сарадњу са руским службама

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да треба остварити још бољу сарадњу са руским безбедносним службама, те да се данас са секретаром Савета безбедности Руске Федерације Николајем Патрушевом разговара о односу Србије и Русије у области безбедности и могућностима унапређења сарадње у тој, како каже, важној области.

На почетку састанка, Стефановић је рекао да Србија жели да упозна колеге из Русије са безбедносном ситуацијом у Србији, о ситуацији у борби против тероризма и екстремизма, као и изазовима који се односе на миграције и борбу против организованог криминала. 

"Ово су области у којима постоји апсолутно јединство у службама безбедности Србије и сва наша министарства и службе безбедности и различите друге институције раде као један да би спречили да Србија и њени грађани буду мета терориста и криминалаца", каже Стефановић.

Министар наводи да већ сада постоји добра сарадња са Министарством унутрашњих послова Русије, Федералном службом обезбеђења, Федералном службом безбедности и Националном гардом.

"Сматрамо да постоји место за унапређење сарадње и да и у наредном периоду можемо да разменимо ближе наша искуства у овим областима", рекао је Стефановић.

Министар Стефановић разговарао је и са замеником министра унутрашњих послова Руске Федерације Игором Зубовим и замеником директора руске Федералне службе обезбеђења Виктором Тулуповим о унапређењу сарадње у области борбе против организованог криминала и тероризма.

Стефановић и Зубов оценили су да је досадашња сарадња добра, али да има простора за унапређење у виду ефикасније размене оперативних података у борби против наркотика, тероризма, кријумчарења људи и илегалних миграција, наводи се у саопштењу МУП-а.

Министар је истакао да у области борбе против наркотика размена знања и искуства са руским колегама може допринети већој ефикасности српске полиције и предложио сарадњу у виду обука и стручног усавршавања.

У разговору са замеником директора руске Федералне службе обезбеђења Тулуповим договорен је наставак сарадње кроз програм обука и током наредне године у области заштите штићених личности и објеката.

На састанку је договорено да ће у наредном периоду бити потписан споразум о сарадњи Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Федералне службе обезбеђења Руске Федерације.

Дочеку и састанку Палати Србије присуствовали су и министар одбране Зоран Ђорђевић, директор Војнобезбедносне агенције Петар Цветковић, као и амбасадор Русије Александар Чепурин.

Николај Патрушев је положио венац на споменик ослободиоцима Београда. Током поподнева је имао одвојене састанке са председником Србије Томиславом Николићем, као и са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво