Вучић за РТС: Вратићу се на југ Србије да проверим шта је урађено

Морамо да откочимо то што у Нишу нема довољно кранова и дизалица, има много тога што треба да исправимо, рекао је премијер Александар Вучић за РТС. На југу Србије постоји неко ново самопоуздање, додао је премијер.

Александар Вучић је рекао за РТС у Нишу да ће за три до шест месеци поново доћи на југ Србије да провери да ли се спроводи договорено.

"Дали смо инструкције и већ смо почели да одговарамо људима који су доносили цедуљице са захтевима. Деведесет одсто тога ви не можете да решите. Ниш ће заиста имати Клинички центар крајем марта какав Београд може да сања за шест-седам година. То је велика ствар", напоменуо је Вучић.

С друге стране, додао је премијер, "морамо да откочимо то што у Нишу нема довољно кранова и дизалица".

"Морају да разумеју да мора много да се ради, а да није најлакше да се само склони и да се чека неко ново време. Има много тога што треба да исправимо, али није лоше и иде боље", рекао је премијер и додао да је данашњи дан веома значајан и важан за Ниш због потписивања уговора са фабриком "Леони".

"Када у граду као што је Ниш, који има 29.000 незапослених, у једном дану решите питање 2.200 радних места, то је десетина проблема мање. Долази компанија за коју немамо сумњи, која ради у Малошишту, Дољевцу и Прокупљу, већ је добро познајемо", рекао је Вучић.

Премијер је испричао да је власник "Леонија" рекао да Србија постаје њихов стратешки партнер и једна од 32 земље у коју гледају да више улажу у будућности. 

Од власника "Леонија" је затражио да отворе још једну фабрику у Србији и да имају 10.000 запослених, како би постали највећи послодавац у Србији.

"Мислим да ће о томе размишљати. То је велики и добар сигнал за Ниш. Не само да смо говорили о томе да оставимо два или три милиона евра за уређење града, да урадимо све о чему смо причали: од Клиничног центра до помоћи пољопривредницима на сеоском нивоу, већ смо довели директно инвеститоре. Влада је то субвенционисала са много новца и мислимо да се то исплаћује људима и већ за мање од годину дана кроз порезе и доприносе наплатимо много више. Немци, кад дођу, остају много година", поручио је Вучић.

"Појавила се нова врста самопоуздања" 

Премијер је рекао да је веома задовољан посетом југу Србије, али и министрима који су "значајно време" провели у Нишу и општинама на југу Србије.

"Не могу да критикујем Ивицу Дачића, који је за спољне послове, шта да ради у Нишу недељу дана, може да дође на два дана када угостимо кинеског амбасадора и госте из ЕУ", рекао је премијер.

Сматра да су људи задовољни и да се појавила нека нова врста самопоуздања.

"Видео сам то и у Лесковцу, Прокупљу и Куршумлији. Људи тешко још живе, има доста сиромаштва. Али ако погледате данашње бројеве, видите да је број незапослених први пут у Нишу пао испод 30.000, а верујем да ће то ускоро бити и 25.000", напоменуо је премијер.

Подсетио је да ће у компанији "Астер" радити 200 људи и додао да очекује да до Нове године буде запослено још 300. 

Одговарајући на питање да ли у Србији нема добре идеје за бизнис па морају да долазе страни инвеститори, Вучић је рекао да добрих идеја има.

"Ми смо овде, пре свега, обилазили српске бизнисмене. Наравно да их нема са добрим и великим тржиштима. Не заборавите да смо ми шездесетих и седамдесетих почели да губимо предузетнички дух, а деведесетих и двехиљадитих и радне навике. Полако се све то враћа", указао је премијер.

Указао је да постоје и села која живе све боље и богатије. "Не кажем да ти људи уживају, раде тешко, имају по две или три бербе и сетве, али зарађују. Посебно ако им спроведете електрификацију." 

Када је реч о данашњем извештају шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини, за који је премијер рекао да је примио к знању, Вучић је указао да су у Бриселу њему то исто рекли кад им се обратио поводом "Трепче".

"И ја сам то примио к знању", рекао је Вучић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 19. окт 2016, 00:31) - Srki [нерегистровани]

Dzabe

kad budemo kad tad usli u eu bicemo srecni zbog cinjenice da mozemo da bezimo odavde,imacemo slobodu kretanja,cinjenica je ,on se stvarno i trudi da pokrene ovu drzavu ,al dzabe ,nije samo on Srbija ,mora narod da ucestvuje a ne da ceka i trpi raznorazne izjave ,obecavanja itd..

(уторак, 18. окт 2016, 22:10) - anonymous [нерегистровани]

Ma bravo!!!

Stvarno, otkad pratim politička dešavanja, a ima tome dosta vremena, nikada nisam kod nas video političara sa tolikom odlučnošću i tolikim elanom. Tačno se vidi da želi nešto da promeni na bolje. Ovi drugi što ga kritikuju mogu da mu pljunu pod prozor samo, što se nisu ovoliko angažovali kad su bili na vlasti, nego se samo bogatili. Ne volim političare, ali Vučiću skidam kapu za upornost i što trpi toliki pritisak (za ove što bi sve kritikovali, neću da trošim reči, oni su naj u svemu, malo juče).