Посланици расправљали о избору нове владе, у четвртак наставак седнице

Посланици Скупштине Србије расправљали су цео дан о избору нове владе, пошто је мандатар Александар Вучић представио програм који као главни циљ има просперитет и подизање животног стандарда свих грађана. Након расправе која ће у четвртак бити настављена, следи гласање. За нову владу изјасниће се више од 160 посланика. Мандат Владе почиње полагањем заклетве.

22.05 - На предлог мандатара Вучића да се расправа настави сутра због невремена у пожешком крају због којег поједини министри морају да напусте салу, председавајући је одредио да се седница настави у четвртак у 10 часова.

22.00 - Овлашћени представници посланичких група у Скупштини Србије завршили су целодневно изјашњавање о програму и циљевима нове владе, а отворена је петочасовна расправа за коју су се пријавила 84 посланика.

21.50 - Саша Радуловић је рекао новинарима у скупштини да су посланици покрета "Доста је било" напустили седницу због, како је рекао, вербалног насиља према њима.

21.30 - Срби и Бошњаци мораће да живе једни са другима у наредних стотину година, а све друго би било катастрофа и за Србе и за муслимане, поручио је Вучић након обраћања лидера Бошњачке заједнице Санџака Муамера Зукорлића.

21.00 - У Дану за гласање, нову владу подржаће више од 160 парламентараца.

20.40 - Шеф посланичке групе "Доста је било" Саша Радуловић изјавио је да је непосредно пре него што је он почео да говори прекинут пренос на РТС-у, додајући да је то "јако интересантно", на шта је реаговала председница парламента Маја Гојковић, рекавши да је пренос прекинут док је говорио мандатар.

20.00 - Лидер СПС-а Ивица Дачић, најављујући подршку избору нове владе, рекао је да су владе СНС-а и СПС-а од 2012. урадиле много на побољшању положаја Србије и реформама, а у полемици са ставовима опозиције поручио је да ДС нема ниједан озбиљан аргумент, нити политику.

19.40 - Полемика Бојана Пајтића и Александра Вучића о разлозима постављања Младена Шарчевића на место министра просвете.

19.00 - Лидер ДС-а Бојан Пајтић је навео да је суноврат у држави мандатар Вучић наследио сам од себе, да се данас лошије живи, као и да је јавни дуг повећан.

18.40 - Реагујући на Шешељеву изјаву да би требало испитати Николићеве "криминалне афере", Вучић је навео да је председник Србије добро радио свој посао, а да му је јасно зашто га Шешељ "напада".

18.00 - На изјаву лидера радикала да Србија на време треба да се окрене Русији, Вучић је одговорио да је актуелна политика једина могућа. Зашто себи да сечемо грану на којој седимо, зашто да ускраћујемо тржиште, упитао је Вучић.

17.30 - Лидер радикала Војислав Шешељ рекао је да је економски део експозеа мандатара списак лепих жеља, добре намере, указивања на проблема, али да нема целовитог решења за проблеме, наводећи да је важно прекинути пут ка ЕУ.

17.00 - Чули смо шта је Вучића сачекало, а шта је оставио заједно са свима нама, а то је нешто што је солидно за нови почетак, рекао је шеф посланичке групе ПУПС-а Милан Кркобабић, који је и кандидат за министра без портфеља.

16.30 - На критику лидера Двери Бошка Обрадовића да је предлог о новој влади заправо њена реконструкција која је могла да буде обављена без избора, Вучић је рекао да је сматрао да је најбоље да буду одржани избори, како би се видело ко се налази на пет или мање од пет одсто подршке грађана.

15.50 - Посланици ДСС-а су рекли да Вучић није говорио о промени Устава, а Вучић је одговорио да није ни могао да говори о томе јер није било договора свих релевантних чинилаца. Истакао је да је то ствар договора политичких субјеката, а не одлука Владе.

15.05 - Посланици наставили расправу о избору Владе.

14.00 - У Скупштини Србије одређена једночасовна пауза.  

13.45 - Мандатар Александар Вучић рекао је да би било лоше по Србију да не води политику стратешког циља пута у ЕУ уз најбоље односе са Русијом. 

13.15 - Шеф посланичке групе ЛДП–СДА Санџака Чедомир Јовановић рекао је да је експозе био дуг, али да се ипак није могло чути на који начин ће се решити кључна питања.  

12.20 - Шеф посланичке групе СДС-а Марко Ђуришић каже да та странка неће гласати за избор нове владе.

11.25 - Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак замерио мандатару Вучићу јер, како је рекао, у експозеу није поменуо реч Војводина. Вучић: Не дозвољавам да Војводину волите више него што је ја волим. 

11.05 - Потребна нам је приватизација у спорту. Онај ко хоће да прави клуб нека плати, рекао је Вучић током расправе у парламенту.

10.45 - Мандатар Александар Вучић рекао је да држава ради на пројектима које реално може и да финансира.  

10.30 - Савез војвођанских Мађара и Нова Србија подржавају избор нове владе.

10.05 - Почела седница Скупштине Србије на којој се расправља о избору нове владе и експозеу мандатара. Александар Вучић у парламент је стигао око 9.40. 

Расправа о избору Владе и експозеу мандатара почела је излагањем шефова посланичких група, којих има 16. Они имају укупно пет сати за своја обраћања, а за начелну расправу остаје још пет сати.

Расправа је почела обраћањем шефа посланичке групе СВМ-а Балинта Пастора, који је најавио да ће та партија подржати избор новог Вучићевог кабинета, са објашњењем да је претходна влада успела да сачува политичку и регионалну стабилност.

"То је услов услова економског просперитета, напретка преговора са Европском унијом и решавања проблема грађана Србије", оценио је Пастор.

И Нова Србија ће гласати за нову Владу Србије, поручио је посланик НС-а Велимир Станојевић.

"Види се светло на крају тунела. Влада је затекла тешку ситуацију у јавним финансијама и другим сегментима друштва, заслужује да добије поверење јер је у претходном периоду била искрена према грађанима", рекао је Станојевић.  

Учешће у расправи о новој влади и експозеу мандатара, лидер ЛСВ-а Ненад Чанак почео је оценом да не сумња у намере да ће и мандатар и чланови његовог кабинета дати све од себе да грађани живе боље, али је приметио да треба бити свестан да су проблеми с којима ће се та влада суочити огромни и дубоки.

Он је, међутим, мандатару Александру Вучићу замерио што у експозеу није споменуо Војводину.

"Када је прошли пут Вучић давао експозе, мислио сам да је направио гаф, али сад видим да није гаф јер се поновило, ниједном није рекао Војводина", рекао је Чанак. 

Коментаришући примедбу да није изговорио реч "Војводина", мандатар Александар Вучић је рекао да је могуће да је то била "семантичка" грешка, али је подвукао да Војводину воли једнако као Чанак и да му "не дозвољава да је воли више".

"Наш посао је да једнако третирамо сваки део републике", рекао је Вучић. У том смислу је спреман да отвори причу о приходима и расходима Војводине, додао је, и то што је могуће пре, али је приметио да је Чанак више говорио о приходима, али не и о обавезама Покрајине.

У наставку расправе, шеф посланичке групе СДС-а Марко Ђуришић рекао је да та странка неће гласати за избор нове владе и навео да у њеном програму нема конкретних мера које би допринеле бољем животу грађана и смањењу сиромаштва у земљи.

"Шта се чекало, зашто је било потребно толико времена да добијемо предлог о саставу владе и програм те владе", рекао је Ђуришић.

Мандатар му је одговорио. "Не знам шта је то толико страшно, јер смо све ваше владе чекали много више и много дуже, до последњег тренутка. Чекали смо их до тих граница да, подсетићу неке овде, да су молили из неке друге странке, молили нас још када смо били у оној згради народне скупштине, да вам пустимо да изгласате владу до поноћи пошто ће држава морати да иде на привремено финансирање", рекао је Вучић.

Шеф посланичке групе ЛДП–СДА Санџака Чедомир Јовановић навео је да му је жао што није успео да се договори са мандатаром Вучићем о начину на који би заједно одговорили на кључне проблеме у Србији.

"Мени је жао што ми нисмо успели да се договоримо, не око тога да ЛДП буде у Влади, или да будем министар, већ што нисмо успели као друштво да се договоримо како ћемо заједнички да решавамо те кључне проблеме", рекао је Јовановић.

На то му је шеф посланичке групе СРС-а Војислав Шешељ поручио да је требало да се њему обрати како би он ургирао код Вучића. Шешељ је навео да "није имао појма да Чеда Јовановић толико жели да иђе у Владу и да буде министар".

Коментаришући Јовановићеву изјаву да је био на комеморативном скупу у Бусијама поводом 21. годишњице "Олује", Шешељ је рекао да није био на комеморацији у Бусијама, а да је то била прилика да се сретне са Јовановићем и да га он замоли да ургира код Вучића да га узме у Владу.

"Да ми је то Чеда рекао, ја бих заиста потражио Вучића, нашао бих га некако и замолио да узме Чеду у Владу и да Чеда опет доведе Чумета и да асфалтирају целу Србију", рекао је Шешељ.

Рекао је да би у том случају Јовановић био министар уместо Зоране Михајловић, а Љубиша Буха Чуме помоћник министра.

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић рекао је да и даље не подржава геј параду и легализацију хомосексуалних бракова, али да ће гласати за ову владу, чија је министарка припадник ЛГБТ популације, као и да је позива да дође у Јагодину.

"Причаћемо о развоју локалних самоуправа", рекао је Марковић и обраћајући се мандатару додао да је највише "проблема имао са посланицима напредњака", те да су на сваких десет минута питали како ће гласати због тога што је један члан Владе припадник ЛГБТ.

"Господине Вучићу, вама се обраћам и ви нисте нешто волели па сте прихватили због Србије. Нека ми не замери ЛГБТ популација, иако су ме тужили, платићу казну, мој став није промењен", истакао је Марковић. Како је рекао, ако је неко стручан треба да води одређене ресоре.

Вучић је истакао да је његова идеја била да Ана Брнабић буде у новој влади због своје способности и марљивости и одбацио тврдње да постоји план за легализацују хомосексуалних бракова.

Рекао је да познаје Ану Брнабић као веома стручну, марљиву особу, жену која се није плашила изазова. Навео је да њено постављање не значи, како неки тврде, да ће се легализовати хомосексуални бракови.

"Нити смо то урадили, нити за то постоји било какав план. Ана није ЛГБТ министар, већ је министар за државну управу и локалну самоуправу"“, објаснио је Вучић.

Посланици ДСС-а неће подржати избор нове владе јер се не слажу са њеним опредељењем и европским путем Србије, изјавио је заменик шефа посланичке групе ДСС-а Милан Лапчевић, наводећи да је то иста влада која није испуњавала ни претходна обећања која је давала грађанима.

У расправи у парламенту о избору нове владе, Лапчевић је поново негодовао због начина на који је сазвана седница Скупштине и што је то учињено напречац, као и због тога што је Србија три месеца чекала састављање Владе упркос обећањима мандатара Александра Вучића да ће брзо бити формирана.

Подршку новој влади неће дати ни посланици покрета Двери. Шеф посланичке групе те странке Бошко Обрадовић наводи да у експозеу не види бољитак, јер се наставља са старом политиком, за коју оцењује да је превазиђена.

"Да ли је могуће господине Вучићу да у држави коју ви водите, радници у страним фирмама носе пелене на радном месту да не би прекидали рад и на кратко отишли у тоалет", упитао је Обрадовић.

Вучић одговара да се то нигде није догодило. "Измислили сте на лицу места, као и једна новина која је то објавила. И синдикати знају да је то лаж. А шта Вас брига, лепо Вам звучи. А шта је смисао тога што се Ви рекли? Смисао тога је, прво, немојте да радите, друго – "Ја сам ту да вас заштитим јер ми када дођемо на власт падаће паре с неба пошто нећемо да имамо стране инвеститоре", рекао је Вучић.

На Обрадовићеву критику да је предлог о новој влади заправо њена реконструкција, која је могла да буде обављена без избора, Вучић је рекао да је сматрао да је најбоље да буду одржани избори, како би се видело ко се налази на пет или мање од пет одсто подршке грађана.

"Веома је важно да људи чују где бисмо завршили да сте ви дошли на власт. Па земља би нестала у року од десет сати", рекао је Вучић.

Шеф посланичке групе ПУПС-а Милан Кркобабић изјавио је да дугорочна стабилност нема алтернативу и да је на будућој влади да повуче оштре потезе и настави реформски курс упркос отпорима који се очекују.

"Шта си затекао и шта си оставио. Чули смо шта је Вучића сачекало, а шта је оставио заједно са свима нама, а то је нешто што је солидно за нови почетак", рекао је Кркобабић, који је и кандидат за министра без портфеља.

За реч се јавио и лидер радикала Војислав Шешељ. Оценио је да је део експозеа мандатара списак лепих жеља, добре намере, указивања на проблеме, али да нема целовитог решења за проблеме, наводећи да је важно прекинути пут ка ЕУ.

Према његовим речима, у експозеу је и нејасно да ли је Вучић за неолиберализам, државни интервенционизам или за социјалну државу јер није разрешио то питање економске филозофије.

Лидер ДС-а Бојан Пајтић навео је да је суноврат у држави Вучић наследио сам од себе, да се данас лошије живи, као и да је јавни дуг повећан, а да се само за време трајања експозеа Србија задужила два милиона евра.

Неприхватљиво је било, сматра Пајтић, да се на владу чека 3,5 месеца јер пољопривредници за то време нису могли да доносе одлуке, инвеститори нису имали са ким да комуницирају...

Лидер СПС-а Ивица Дачић, најављујући подршку избору нове владе, рекао је да су владе СНС-а и СПС-а од 2012. урадиле много на побољшању положаја Србије и реформама, а у полемици са ставовима опозиције поручио је да ДС нема нити озбиљан аргумент, нити политику.

Поводом одлуке дела опозиције из ДС-а, СДС-а и ДЈБ-а да јуче напусте седницу на којој је мандатар представљао програм владе и негодовања што је седница заказана у кратком року, Дачић је у скупштинској расправи рекао да је разочаран нивоом критика према владајућој коалицији и мандатару.

Шеф посланичке групе "Доста је било" Саша Радуловић изјавио је да је експозе мандатара Александра Вучића врло сличан оном од пре две године, пун детаља и разних бројева, али и обећања од којих већина није остварена.

Током јучерашњег излагања експозеа, које је трајало скоро шест часова, мандатар Александар Вучић је поручио да је циљ да сва преговарачка поглавља буду затворена до краја мандата будуће владе, 2019. године.

Вучић је додао да ће се плате у јавном сектору и пензије у будућности редовно исплаћивати, као и да је циљ да се кроз повећање потрошње подигне раст, а не само кроз повећање извоза и инвестиција.

Истакао је да ће се залагати за мир и стабилност и да ће радити на стварању услова за бољи однос са Хрватском и БиХ, али да ће чувати и националне интересе.

На почетку представљања програма Владе, део опозиције, ДС, СДС и ДЈБ, напустио је скупштинску салу, негодујући због начина заказивања седнице, а мандатар им је поручио да их је народ изабрао да слушају експозе и да после изнесу примедбе, али да је јасно да део опозиције то уопште не занима.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво