Мандатар Вучић: Померимо границе – подигнимо лествицу успеха и животни стандард

План наредне Владе Србије јесте да обезбеди просперитет свим својим грађанима и да подигне животни стандард обичним људима и породицама широм земље у наредне четири године, поручио је мандатар Александар Вучић читајући експозе. Истиче да ће се плате у јавном сектору и пензије у будућности редовно исплаћивати, као и да је циљ да се раст подигне кроз повећање потрошње, а не само кроз повећање извоза и инвестиција. Ту смо да померимо границе могућности и подигнемо лествицу успеха, бирани смо због грађана, а не због себе, поручио је Александар Вучић. Додаје да нема више кретања уназад, да нема силажења нити падања.

20.02 - Председница Скупштине Маја Гојковић заказала наставак седнице за среду у 10 часова, када ће се расправљати о Влади.

20.00 - Након шест сати без паузе, мандатар завршио читање експозеа и предложио кандидате за министре.

19.55 - Ја верујем да је тим који сам изабрао спреман за циљеве и победе које смо зацртали. А ја сам спреман да мењам свакога ко на том путу посустане и ко не испуни очекивања, закључио је у експозеу мандатар Александар Вучић.

19.45 - Борба против криминала кроз јачање институција наставиће да буде приоритет Владе Србије, поручио је Вучић.

19.35 - Мандатар најавио унапређења у области људских права и социјалне заштите, као и подршку наталитету. 

19.15 - Приоритет у здравству биће квалитетнија услуга и превенција, каже Вучић.

18.55 - Влада ће у будућности инсистирати на томе да се нађе трајно решење за финансирање јавних сервиса, рекао је мандатар у Скупштини.

18.40 - Информатика ће бити уведена као обавезан предмет у основном образовању. До краја мандата биће завршена градња ауто-путева, каже Вучић.  

18.15 - Циљ да се до 2018. реши 80 одсто старих судских предмета, наводи се у експозеу.  

17.55 - Вучић најавио одговорнију и боље организовану јавну управу. Као један од приоритета истиче приватизацију бања. Преговара се, додаје, са 48 потенцијалних инвеститора о улагању и запошљавању 32.400 људи.

17.40 - У првих 100 дана у фокусу Владе биће рационализација, рекао је мандатар. 

17.15 - Акценат у образовању биће на предузетничким вештинама и практичном знању. У плану повећање буџета за развој наоружања и војне опреме, наводи се у експозеу.

16.50 - Вучић најавио да ће нова влада наставити процес приватизације Комерцијалне банке, консолидације Поштанске штедионице и припрему продаје "Дунав осигурања".

16.20 - Вучић: До краја 2016. године Влада ће предложити нови дугорочни план развоја система одбране Републике Србије.

16.05 - Залагаћемо се за повећање минималне цене рада, рекао је мандатар.  

15.50 - Влада Србије наставиће да води проактивну, јасно профилисану и осмишљену спољну политику, истиче Вучић.

15.30 - Циљ да сва преговарачка поглавља буду затворена до краја мандата будуће владе, 2019. године, рекао Вучић. 

15.15 - Нова влада ће се залагати за мир и стабилност у региону, поручио је мандатар. 

14.55 - Вучић: Бићу отворенији за критике, али нећу узмицати.

14.30 - План Владе да обезбеди просперитет и бољи живот грађанима у наредне четири године, поручио је Вучић. 

14.15 - Александар Вучић почео са читањем експозеа. 

14.05 - Почела седница парламента на којој се бира Влада.

13.45 - Мандатар Вучић стигао у Скупштину. 

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић прочитао је експозе у Скупштини Србије, након чега је председница парламента за среду у 10 часова заказала наставак седнице на којој ће се расправљати о новој влади. Вучић је у експозеу, који има 10 тачака, поручио да неће дозволити да се Србија креће уназад и да стане.

                     Комплетан текст експозеа мандатара Александра Вучића

"Даћемо све од себе да то учинимо", рекао је Вучић на почетку читања експозеа о новој влади, који има 68 страна.

Истакао је да у парламенту није само због формирања нове владе, већ и да сви заједно поставе лествицу и одговарају на питање колико може да се постигне, да се тестирају могућности и лимити.

"Проверавамо да ли смо као земља мали или можемо да будемо велики, да ли ћемо успети да се попнемо или клизимо и да ли ћемо моћи да померимо границе нашег рада, образовања, наше сујете и помирености са тим колико и шта можемо", рекао је Вучић.

Каже да је Влада изабрана не због себичних интереса, већ да буде одговорна за померање граница и подизање лестивце.

"Немам намеру да се бавим овим послом кад не будем могао да урадим више, да освојим више за нашу земљу, за тај посао смо се одлучили не због славе, већ због одговорности", рекао је Вучић.

Подсетио је на обавезу према Србији и њеним грађанима – да буду бољи како би, како је рекао, ова држава била боља и како би људи боље живели.

Према његовим речима, људима су досадиле бајке и митови и зато су пристали на тешке мере и штедњу.

"Бољи живот је бољи уз ужасно већи напор свих нас", рекао је Вучић.

Србија је почела да ради јер је открила јасан циљ, пожелела је на врх, не онај ратнички, већ онај на који се стиже знањем, радом и трудом, рекао је Вучић.

То је врх знања, напретка и марљивости, на који се стиже само ако победиш себе, рекао је Вучић и додао да после много времена постоји резултат којим можемо да се похвалимо.

"Нема више кретања уназад, нема силажења нити падања", поручио је Вучић.

Како је рекао, нова влада хоће да заставу Србије на врху и даће све од себе да то оствари.

"Једноставно, немамо више куда, него само набоље и напред", рекао је Вучић.

Данас Србија није иста као пре две године, рекао је Вучић, приметивши да је земља тада била у рецесији, да се јавни дуг отео контроли, да је постојала бојазан да не могу да се испуне обавезе према пензионерима и радницима.

"Циљ нове владе просперитет и подизање стандарда"

Александар Вучић је истакао да ће бити повећане плате у јавном сектору.

"Говорили су ми, када сам прошлог пута говорио народним посланицима, да ћемо имати двоструко мање плате него што смо имали у претходном периоду. Данас имамо веће плате него што смо их имали тада, али пре свега захваљујући расту плата у приватном сектору", рекао је Вучић образлажући експозе.

У јавном сектору и полицајци и припадници одбране, војске и у социјалном и здравственом и образовном сектору могу да очекују даља повећања плате, нагласио је Вучић додајући да то неће бити мала повећања плате.

Он је додао да ће се плате у јавном сектору и пензије у будућности редовно исплаћивати, као и да је циљ да се кроз повећање потрошње подигне раст, а не само кроз повећање извоза и инвестиција.

Додао је да је од 2014. до 2016. отворено 124.000 нових радних места, да је више од једне фабрике месечно отварано, да је стабилизована валута и остварена ниска инфлација.

Вучић је навео и да су економска, регионална и политичка стабилност услов за нове инвестиције, како иностране, тако и домаће, приметивши да нам стабилност доноси и међународни углед, поштовање за нашу земљу, јер је способна да се сама сналази, јер је суверена, јер јој се верује и јер је поуздан партнер својим пријатељима.

Како је додао, претходна влада је остварила стабилност, а нова ће радити још вредније ради просперитета и напретка.

Мандатар је поручио и да ће у наредне четири године бити отворенији за критике и примедбе, али да неће узмицати и да ће наставити да се бори за Србију и свакога ко ради у корист грађана.

"Покушаћу да будем љубазнији, што не значи да нећу бити самоуверен и оштар у одговорима онима који се служе клеветама и лажима. Узмицати нећу никада, борићу се за Србију, сваког члана Владе, Владу, свакога ко ради у корист грађана и народа", поручио је Вучић у парламенту.

Он је рекао да му се чини да после снажне политичке подршке на изборима има осећај да све већи број грађана дели његово политичко становиште о променама и да се шири подршка реформама.

Навео је да критике нису нешто што тек тако пролази поред њега, већ их слуша и прати.

"Пратим их, чујем, слушам, нисам слеп и глув, и гледам да се мењам", рекао је Вучић, приметивши да је понекад био строг и арогантан, брз у одговорима, да је деловало да многе одговорности преузима на себе.

Додао је и да зато није изненађен што су га поједини звали диктатором, тиранином, аутократом, наводећи да већина тих људи то чини јер је навикла на раније привилегије.

Вучић је рекао да нису сви желели успех Владе и Србије, да је, кад је добио први мандат, знао да ће сваки знак слабости поједини покушати да искористе јер нису желели да се Србија мења, да је, такође, знао да су га многи грађани "псовали" кад су уведене мере фискалне консолидације, али да је сада јасно да је Србија стабилна и финансијски сигурна.

"Нова влада залагаће се за мир и стабилност у региону"

Вучић је поручио да ће се нова влада залагати за мир и стабилност у региону, те да ће бити највећа препрека свима који би да дестабилизују Србију, гурају је надоле и зауставе у развоју.

Он је у експозеу пред посланицима у Народној скупштини рекао да су регионална и економска стабилност услов за нове инвестиције, јер без стабилности нема ни домаћих улагања. У тешким геополитичким условима, нарочито после Брегзита и неуспелог војног пуча у Турској, све је теже и компликованије водити политику Србије, оценио је Вучић.

"Поједине земље у региону, о којима и данас нећу рећи, зарад политичких поена, попут Хрватске, отварају старе ране и угрожавају регионалну стабилност. Није лако у односима ни у БиХ, посебно отежавају изјаве званичника и непроцесуирање оних који су починили злочине", рекао је Вучић.

Истакавши да је порука Србије да ће гонити Србе који су починили злочине, али и све остале који се налазе на нашој територији, Вучић је поручио: "Једино што тражимо да злочиници без обзира на националност одговарају, једнако вреди свачији живот. Не тражимо да српски живот вреди више, али захтевамо да српске очи вреде као и оне невиних хрватских, муслиманских и свих других жртава."

Ствараћемо услове за боље односе, додао је, али и поручио да ћемо знати да заштитимо наше националне интересе.

"Постали смо центар развоја и стабилности. Привукли највећи број инвеститора, како страних тако и домaћих. Прошле године смо имали без икаквих приватизација 1.850 милијарди евра инвестиција, а једна БиХ, која није мања од нас, 400 милиона евра. То добро у тешком времену које је веома компликовано", објаснио је истакавши да је пут Србије пут мира, дијалога и развоја.

Вучић је нагласио да је Србија учила да беда стиже са ратовима, да нема напретка док се чују топови.

"За фабрике, путеве и школе у Србији је потребан стабилан Балкан, регион без сукоба, регион дијалога. Спремни смо да откријемо све оно добро и лепо у окружењу. Спремни смо да инвестирамо у њихово болно сећање као и у наше. Рачунамо да је то први корак ка оном дану када ћемо се сви сећати свих и поштовати све, дану када ће сви знати да смо заједно научили крваву лекцију која се не би понављала", уверен је он.

Поручио је да ће свако ко заборави на ту нашу обавезу тиме радити против интереса не Хрватске, БиХ, Црне Горе, већ елементарних интереса Србије, живота у њој.

Дијалог и партнерство са свима

Србија ће остати чврсто опредељена за мир, јачање сарадње, поверења и добросуседских односа, а постизање дуготрајног мира и стабилности кроз дијалог и стварање партнерских веза биће политика нове владе, поручио је Вучић.

Мандатар је у експозеу истакао да промене које су се догодиле у стратегијском окружењу Србије намећу и потребу осавремењавања кључних стратегијских докумената из области безбедности и одбране, због чега ће у наредном средњорочном периоду бити извршена ревизија њиховог садржаја.

Развој система одбране, како се наводи у експозеу, предуслов је заштите одбрамбених интереса Србије и успешног одговора на изазове, ризике и претње безбедности.

Како је Вучић објаснио, првенствено је на уму сарадња у области одбране с Европском унијом, Руском Федерацијом, Кином, САД, али и земљама региона Југоисточне Европе и другим пријатељским земљама. Важан аспект сарадње јесте и ангажовање у програму Партнерство за мир и учешће у активностима Заједничке безбедносне и спољне политике Европске уније, рекао је Вучић.

Буџет за опремање Војске Србије ће имати тенденцију раста, а модернизација перспективног наоружања и војне опреме реализоваће се повећањем буџета за развој наоружања и војне опреме (и до шест пута), наводи се у експозеу.

Мандатар је додао да ће безбедносне службе које делују у оквиру Министарства одбране наставити да прате динамичне промене у међународном безбедносном окружењу, како би Србија, у складу са својим могућностима, била спремна да правовремено и адекватно реагује.

Када је реч о Косову и Метохији у наредном периоду, Војска Србије наставиће ангажовање на обезбеђењу административне линије и на контроли Копнене зоне безбедности.

"Раст инвестиција зависиће од динамике приступања ЕУ"

Србија је до сада остварила раст БДП-а захваљујући већем извозу и инвестицијама, а раст инвестиција у будућности зависи директно од динамике приступања Европској унији, рекао је мандатар Александар Вучић.

Због тога, додао је, Србија наставља са отварањем преговарачких поглавља, која би требало да затвори 2020. године. Напредак Србије основни је задатак нове владе, поручио је и додао да је основи циљ побољшање животног стандарда грађана.

"Водићемо интензивне консултације на највишем ниову Србије и ЕУ око календара отварања и затварања свих 35 преговарачких поглавља и квартално пратити испуњеност плана и програма", рекао је Вучић.

Очекује да ће Србија до краја мандата ове владе, 2020. затворити поглавља, а то, приметио је, не зависи само од нас. "Али ако не поставимо амбициозно циљеве, ни оне мање нећемо испунити", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија већ спремна за отварање поглавља 5 о јавним набавкама, које је веома важно за борбу против корупције, као и поглавља 25, 26, 13, 12, 14, 20 и 21, а мерила треба да испунимо за поглавља 1, 3, 11 и 15.

"Пут ка чланству ће бити пут изазова, али изазове нећемо мерити према онима који их постављају, већ према ефектима за наше грађане. Ово не радимо због идолатријског приступа, већ због интереса нашег народа и државе. Напредак Србије нисмо и никада нећемо мерити бројем отворених поглавља, већ бројем отворених радних места и побољшањем стандарда наших грађана", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је чланство у Европској унији једно од стратешких опредељења Владе што говори о томе да "Србију желимо да видимо у клубу демократских и најразвијенијих држава света".

"Ако је могло 28 европских држава пре нас, може и Србија", рекао је Вучић и додао да данас немамо времена да анализирамо зашто смо у последњем вагону за чланство и зашто боље нисмо искористили последњу деценију или две, када је возни ред био нешто интензивнији.

Навео је да ће број отворених поглавља бити мерило да смо добри у достизању најнапреднијих стандарда савременог света, што стандарди Европске уније свакако јесу.

Вучић је рекао да је Србија од 2001. године добила подршку ЕУ у бесповратним средствима од три милијарде евра, а из ИПА фондова за 2007–2013. године 1,4 милијарде.

Од 2014. године, додао је он, Србији је на располагању нови инструмент подршке ЕУ – ИПА II, а из тог инструмента биће подржане реформе у саобраћају, енергетици, животној средини, развој конкурентности, људских ресурса, пољопривреда и рурални развој, реформа јавне управе, правда и унутрашњи послови.

О томе како је Србија до сада радила доказ су извештаји Европске комисије, навео је Вучић, додајући да у том смислу имамо једну од најбољих оцена у региону.

"Испунили смо све критеријуме по питању економије и ММФ-а и Светске банке и Европске комисије. У тој кључној области за стандард грађана нисмо имали буквално ниједну примедбу", рекао је Вучић.

Премијер је навео да је у 2015. у Србију стигло укупно 2,11 милијарди инвестиција, а од тога је 72,4 одсто из ЕУ, односно 1,53 милијарде. Покривеност извоза увозом у 2015. години је била 77,18 одсто, док је у августу 2012. била 59,68 одсто, а највише су инвестиције из ЕУ које су те производе поново извозиле у земље ЕУ.

У извозу главни спољнотрговински партнери су у 2015. били из ЕУ – Италија са 1,946 милијарди евра уз раст 0,7 одсто у односу на 2014, затим Немачка 1,5 милијарди уз раст од 13 одсто, Румунија, Хрватска.

Приликом увоза главни партнери су били Немачка са 2,31 милијарду уз раст од 11 одсто, Италија са 1,7 милијарди евра, затим Мађарска, Пољска.

Највећи суфицит у трговини Србија бележи са БиХ, Црном Гором и Македонијом, а највећи дефицит имамо у трговини са Кином због увоза мобилних телефона и лаптопова, као и са Русијом због увоза нафте и гаса.

Вучић је подсетио да је у овој години Србија добила велику инвестицију кинеског "Хестила" у "Железару Смедерево", а очекује, како је рекао, већи прилив инвестиција из ЕУ и Русије.

"Спољна политика треба боље да позиционира Србију"

Влада Републике Србије наставиће да води проактивну, јасно профилисану и осмишљену спољну политику, која доприноси бољем позиционирању Србије на регионалном, европском и ширем међународном плану, поручио је Вучић.

Он је у експозеу истакао да ће фокус, као и у претходном периоду, бити на јачању међународног положаја и угледа Републике Србије. Како је објаснио усмерићемо се на интензивирање билатералног дијалога и сарадњу на мултилатералном плану са земљама широм света. Један од приоритета Владе биће афирмација Србије као стожера регионалне сарадње, конструктивног, снажно посвећеног и активно ангажованог на унапређењу односа у региону.

Од посебног значаја, како је додао, биће и шестомесечно председавање Србије Организацији за црноморску економску сарадњу (БСЕЦ), које је наша земља преузела 1. јула ове године од Руске Федерације. Како је објаснио, то поседује изразит економски потенцијал, нарочито у областима енергетике и транспорта.

Додао је да се нада да ће европске институције, државе чланице ЕУ и остали међународни актери препознати напоре на решавању преосталих отворених питања и стварању боље атмосфере у регионалним оквирима.

Када је реч о Косову и Метохији, одбрана суверенитета и територијалног интегритета земље такође ће бити у фокусу активности Владе Србије.

"КиМ остаје изазов, српско-албански односи кључни за регион"

Александар Вучић је оценио да питање Косова и Метохије остаје велики изазов и у мандату ове владе, која неће признати једнострано проглашену независност јужне српске покрајине, али ће у интересу регионалне стабилности и што бољих српско-албанских односа наставити дијалог са Приштином. 

"У том процесу ћемо учествовати на одговоран и транспарентан начин, а сви договори ће, као и до сада, бити доступни јавности. Водећи одговорну политику, чинићемо све да интереси нашег народа, као и наши витални државни и национални интереси на Косову и Метохији буду заштићени", поручио је Вучић у експозеу у Народној скупштини, додајући да ће у дијалогу Београда и Приштине наставити да учествује и лично, не кријући се иза туђих потписа.

Србија на Косову и Метохији наставиће да буде институционално присутна кроз свој систем образовања и здравства, кроз културне институције, као и кроз деловање локалних самоуправа, поручио је Вучић. 

"Српски народ на Косову и Метохији у предстојећем периоду треба да буде додатно институционално оснажен стварањем Заједнице српских општина, чије успостављање Приштина већ дуго опструира, користећи неприхватљиве изговоре и ругајући се ауторитету Европске уније одбијањем да спроведе оно што је под њеним окриљем договорено, чиме у питање доводи читав процес нормализације односа, приметио је Вучић. 

Најавио је да ће у наредном периоду циљеви на Косову и Метохији бити "очување политичке стабилности континуираним праћењем политичких процеса и спровођењем утврђене државне политике, те обављање послова у областима: подршке локалним самоуправама, привреде, економског развоја и инфраструктурних пројеката, повратка и опстанка, правосуђа, људских права и имовинскоправних питања"...

Заштита имовине Србије на Косову и Метохији, имовине наших привредних субјеката и Српске православне цркве биће и даље у врху приоритета Владе Србије.

"Борићемо се да задржимо контролу над 'Трепчом', хидросистемом 'Газиводе', инфраструктуром на Брезовици, као и против свих других покушаја незаконите приватизације и присвајања од стране привремених институција самоуправе у Приштини", нагласио је Вучић.

Кад је реч о повратку расељених, који је у протеклих деценију и по био на нивоу статистичке грешке, Влада је припремила нови концепт социјално и економски одрживих повратничких насеља, а прво од њих, "Сунчана долина", биће веома брзо изграђено у општини Звечан. 

Расељени с КиМ добиће први пут од завршетка ратних сукоба реалну шансу да се масовно врате, поручио је Вучић додајући да ће свакој повратничкој породици бити гарантовано једно радно место, а биће им олакшан и приступ образовним, верским и културним садржајима. 

Најавио је да ће се наставити са изградњом стамбених објеката, посетивши да је у мандату прошле владе изграђено 10 зграда са 120 стамбених јединица, са циљем да појединачно збрињава повратнике и социјално угрожене породице. Нагласио је и да се с пуним правом инсистира на решавању питања визне либерализације за држављане Србије на Косову и Метохији.

"Највише нас боли одлазак генерација најобразованијих"

Нова влада неће заборавити дијаспору и своје људе расуте у око 160 земаља света, поручио је Вучић, најављујући да ће покушати да умрежи српску привреду са пословним људима у свету, уз обећање да ће се бринути много више о нашима у расејању.

Указао је да се из наше земље, у последње време много мање људи одлучило на емиграцију него у окружењу, наводећи као примере Хрватску, али и Румунију и друге државе.

"Највише нас боли што су минулих деценија отишле читаве генерације најобразованијих. Отуда ми данас имамо широм света врхунске лекаре, инжењере, научнике, професоре универзитета, успешне пословне људе, врхунске мајсторе, вредне раднике и готово да нема занимања које на најбољи начин не обављају наши људи", објаснио је Вучић.

Централно питање нове владе у овој области, како је навео, јесте економија, те ће покушати да српску привреду умрежи с нашим пословним људима у свету и да их позове на сарадњу.

Вучић је рекао да зна да је за многе и даље велики проблем да реше питање држављанства Србије, те обећао да ће Влада то хитно променити и да више нико неће моћи да каже да смо земља која најтеже решава то питање. 

"Очекујем да ћемо потписати међудржавне споразуме о регулисању здравствено-пензионог осигурања, које ће омогућити многим нашим људима да пензионерске дане проводе у Србији", нагласио је мандатар.

Истакао је да ће се Влада и даље посебно бавити Србима у региону и трудити се да реши и остале њихове нагомилане проблеме, а радиће и на низу других важних питања.

Истовремено, додаје, захвалан је на свему што наша дијаспора чини и што ће учинити за своју отаџбину, уз обећање да ће држава убудуће много више бринути о проблемима наших људи у расејању. Најавио је издвајање много више средстава за очување идентитета Срба у расејању него до сада.

Разговори са 48 нових инвеститора о запошљавању 32.400 људи

Вучић је истакао и да инвеститори имају поверење у Владу и да је он у протеклих 27 месеци присуствовао отварању 38 нових фабрика или погона. Додао је да је у тим фабрикама отворено на десетине хиљада радних места. У периоду од 2014. до 2016. потписано је 36 уговора с инвеститорима, чија укупна вредност инвестиција је 542 милиона евра са обавезом запошљавања 18.523 радника.

У овом тренутку, каже, Развојна агенција Србије преговара са 48 потенцијалних инвеститора који планирају да инвестирају милијарду и 62,1 милион евра уз запошљавање 32.400 радника.

Према његовим речима, међу овим компанијама налазе се неке од најугледнијих компанија на свету, као што су Bosch, Draxlrmaier, Kromberg & Schubert, Mahle. Највећи број немачких компанија, као што су Bosch, Continental, Leoni, Siemens, Draxlrmaier одлучују се да додатно инвестирају у Србији у ширење постојећих капацитета или отварање потпуно нових фабрика.

Укупне инвестиције у Србији износе око 18 одсто БДП-а, док је за динамичан привредни раст неопходно да оне буду за пет до шест одсто БДП-а годишње веће.

Нова влада спровешће свеобухватну и реформу и модернизацију Националне службе за запошљавање и Србија ће до краја њеног мандата имати једну од најнижих стопа незапослености у региону, навео је Вучић у експозеу.

Одговорнија и боље организована јавна управа

Запослени у јавној управи мораће да предузму одговорност, а Влада ће морати да се фокусира на бољу организацију посла и бољу структуру запослених, поручио је мандатар за састав нове владе Александар Вучић.

Истакао је да је у претходне три и по године државна управа смањена за више од 13 одсто и додао да ће кроз годину дана посао у држави постати много већа одговорност.

Мандатар је најавио да је један од приоритета нове владе и приватизација бања, како би се од њих направила профитабилна предузећа брзо и на најефикаснији начин.

Осврнуо се и на судске спорове које је Фонд ПИО покренуо против државе, истичући да је такво понашање Фонда недопустиво. Тај фонд, нагласио је, добија велики део новца из државног буџета како би исплатио пензије, што је мандатар назвао поклоном државе, а сада, према његовим речима, тужи државу настојећи да докаже да има власнички удео у бањама – што је недопустиво.

У плану завршетак приватизације 

Мандатар је истакао да је у плану повлачење државе из дела привреде који није стратешки ресурс и додао да ће завршити приватизацију што, тврди, раније владе нису смеле. Навео је да је у последње две године продато 41 предузеће, а над 264 предузећа су покренути стечајни поступци или је у процесу отварање стечајних поступака.

Подсетио је да је уговор о продаји Железаре кинеској компанији "Хестил" за 46 милиона евра потписан ове године, додајући да је много важније од продајне цене план инвестиција "Хестила" у Железару. Навео је да је усвојен програм реорганизације за ЈП "Електропривреда Србије" и План финансијске консолидације.

У погледу реструктурирања ЈП "Србијагас", усвојене су, како је пренео, Полазне основе за реструктурирање у децембру 2014. и успостављена је нова организациона структура, а у току је припрема свеобухватног плана финансијске консолидације, уз консултације са Светском банком, с циљем дефинисања мера за дугорочније финансијске одрживости и конкурентности тог предузећа.

Једна од стратешки важних компанија у држави је Телеком, казао је, додајући да будућност компаније види кроз развој у сарадњи са стратешким партнером.

Мандатар је у експозеу навео да ће до средине 2017. Влада настојати да уведе и приватног партнера на Аеродром "Никола Тесла". Додао је да је Аеродром раније вредео 50 милиона евра док би сада за концесиони уговор на 25 година могао да буде понуђен по цени већој од 300 милиона евра.

До краја мандата завршени ауто-путеви

Мандатар је изјавио и да се у Србији никада више није градила саобраћајна инфраструктура и најавио да ће до краја мандата нове владе бити завршена градња ауто-путева у Србији на коридорима 10 и 11, али и обновљено укупно 1.100 километара путева широм земље.

Навео је да ће грађани моћи да иду ауто-путем од Хоргоша и Шида до бугарске и македонске границе на Коридору 10, али и ауто-путем од Београда до Чачка и Пожеге на Коридору 11.
Истакао је да се више неће трпети извођачи који не могу да поштују рокове. Ауто-пут између Љига и Прељине дужине 40,3 километра, на Коридору 11, биће отворен за саобраћај до краја ове године, каже Вучић.

Према његовим речима, до средине 2018. изградићемо још 106 километара ауто-пута на Коридору 10, чиме ће комплетни правци ка Македонији и Бугарској бити пуштени у саобраћај.

Што се тиче туризма, Вучић је истакао да смо у последњих неколико година већ много тога урадили на промовисању Србије као туристичке дестинације и постигли одличне резултате, а да постоје потенцијали за отварање нових радних места у тој области.

Додао је да је жеља Владе да током сваке наредне године њеног мандата имамо годишњи раст броја страних посетилаца од више од 10 одсто. Истакао је да су најмање до сада искоришћени потенцијали Дунава, а да ће се уложити још новца у Голубац, Велико Градиште али и друге општине како би привукли туристе посебно из Аустрије, Чешке, Словачке.

Информатика обавезан предмет, велики потенцијали у ИТ сектору

Вучић је додао да је план да се у наредним годинама информатика уведе као градиво за основне школе, као што се то ради у земљама ЕУ и у свим скандинавским земљама, поручио је Вучић.

"Да бисмо обезбедили ефикасну реформу наставног плана, уско ћемо сарађивати с Националним саветом за образовање и постарати се да наставни план у српским школама утре пут ка добро плаћеним радним местима за младе у ИТ сектору", навео је мандатар.

Додао је да у ИТ сектору постоје велики потенцијали и могућности за нова радна места. Навео је да у склопу сектора малих и средњих предузећа, технологија и ИТ индустрија у Србији расту великом брзином и да су главни потенцијал за запошљавање младих људи у тој перспективној индустрији.

Истакао је да је циљ да до 2020. године Србија стигне Европу у приступу интернету.

У 2015. години 78 одсто свих домаћинстава у ЕУ имало је широкопојасни приступ интернету, а у Србији свега 56 одсто домаћинстава, рекао је Вучић.

О људским правима – мањинама, родној равноправности, наталитету

Када је реч о односу државе према цркви и верским заједницама, у експозеу се констатује да постоји доста простора за унапређивање дијалога и сарадње.

Влада Србије у СПЦ и традиционалним хришћанским црквама и верским заједницама, у јеврејској заједници, Исламској заједници Србије, види партнера у изградњи савременог друштва, са високим духовним и материјалним стандардима, које ће чинити одвојену целину од државе у складу са Уставом, али нераскидиво повезану са њеним друштвом, институцијама, животом, развојем и напретком, рекао је Вучић.

Говорећи о националним мањинама, Вучић је у експозеу истакао да у Србији свако мора да се осећа једнако и сигурно без обзира на припадност вери и нацији, а да се то постиже кроз развијање духа заједништва. Осврнуо се на најрањивију групу – Роме и Ромкиње, нагласивши да се мора много више радити на њиховој инклузији.

Говорећи о деци и њиховим правима, мандатар је додао да ће новом сазиву, а на основу предлога за побољшање положаја деце које су упутиле организације које се баве правима детета, бити приоритет да осмисли и примени мере које ће деци у Србији обезбедити срећније и безбрижније детињство.

Истакао је да ниво родне равноправности у Србији није задовољавајући, и да су циљеви до 2020. да постоји најмање 40 одсто предузетница, као и равноправно учешће жена у управљачким телима за образовање, науку, културу, информисање, спорт и у међународним телима.

Влада ће, како се истиче, радити и на унапређењу адекватности, квалитета и таргетираности социјалне заштите, а тренутно се ради на изменама закона о тој области.

План је и реформа пензијског система, даљим изменама Закона, којима се, пре свега, унапређује остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања и повећава ефикасност рада Фонда ПИО и смањују административни трошкови пензијског система.

Приоритети у наредном периоду за унапређење живота особа са инвалидитетом у Србији односе се на њихово запошљавање посредством нових програма обука за особе са инвалидитетом и посебних програма подстицања запошљавања за особе са инвалидитетом на отвореном тржишту.

Када је реч о сузбијању породичног насиља, државни органи и установе који се боре против овакве појаве нису довољно организовани, а правни оквир по коме раде није јединствен због чега ће у септембру бити донет један нови закон – закон о сузбијању породичног насиља.

У експозеу се истиче да највише забрињава демографска статистика, по којој је у 2015. природни прираштај био најнижи (минус 38.021 становник). Приоритет ове владе биће да се, у сарадњи с релевантним агенцијама Уједињених нација, осмисли додатни пакет подршке наталитету у виду стратегије с конкретним мерама које циљају највеће проблеме с којима се суочавају будући родитељи у Србији, попут мера помоћи родитељима да уклопе радно време са временом за децу и породицу.

Борба против криминала кроз јачање институција

Вучић је поручио да ће борба против корупције, организованог и финансијског криминала наставити да буде приоритет Владе Србије и одвијаће се на даљем развијању институција које ће бити оспособљене да делују превентивно или да хапсе, оптужују и доносе пресуде на време, у краћем року него данас.

Истакао је да ће Србија до краја 2016. бити на пола пута реформе у погледу начина на који полиција, тужилаштво и суд починиоце тих дела воде од оптужнице до пресуде.

Биће то једна од највећих реформи у оквиру наше борбе против корупције у Србији и ми ћемо у њој истрајати, поручио је мандатар и додао да ту неће бити крај, већ да ће се Влада борити против корупције свим расположивим средствима.

Говорећи о досадашњим резултатима у борби против криминала и корупције у претходне две године, Вучић је истакао да је стопа општег криминала смањена за више од 8,6 одсто.

У Скупштини и дипломатски кор 

Вучић је на почетку говора захвалио Алфреду Гузенбауеру, бившем румунском премијеру Виктору Понти и италијанском политичару Франку Фратинију, који су присуствовали седници.

Седницу су са галерије пратили и гости, председници Уставног и Врховног касационог суда, представници верских заједница, гувернер Народне банке Србије, начелник Генералштаба ВС, представници Владе и Скупштине Војводине, Града Београда, дипломатског кора и други.

Посланици опозиције из ДС-а и ДСС-а тражили су да се одложи посебна седница о избору Владе, оцењујући да је заказана на непримерен начин и у кратком року, у коме посланици нису добили материјал, нити су имали времена да се припреме.

Шеф посланичке групе ДС Бојан Пајтић, који је рекламирао повреду Пословника негодујући због начина заказивања седнице, рекао је да та странка инсистира да се одложи седница и оценио да нема услова за озбиљан парламентарни рад и да је превише озбиљна тема да би посланици "изигравали декор и аплаудирали мандатару".

Посланик ДСС-а Милан Лапчевић рекао је да би парламент, уместо пет, о избору нове владе требало да расправља 10 сати, како би свим посланицима било омогућено да у њој учествују.

На почетку седнице посланици су добили материјал на 130 страна, а председница парламента Маја Гојковић одбацила је наводе ДС-а и ДСС-а, наводећи да је седница заказана по Пословнику и да је образложила кратак рок за њено сазивање због потребе да се нова влада што пре формира.

Пре него што је Вучић почео излагање, део опозиције је напустио салу Скупштине Србије. 

У новој влади коју је предложио мандатар Александар Вучић биће осам нових министара у односу на претходну, док ће седам министара из претходног састава остати без те функције.

О избору Владе у целини одлучује Скупштина Србије тајним гласањем, осим ако се не одлучи да се гласа јавно, прозивком, а Влада се бира већином гласова од укупног броја народних посланика.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара