Маја Гојковић на челу Одбора за културу и информисање

У Скупштини Србије конституисан је и Одбор за културу и информисање, који ће водити председница парламента Маја Гојковић, док је за заменика председника изабрана посланица ЛДП Наташа Мићић.

Гојковићеву је на место председника Одбора за културу и инфорисање предложила посланица СПС-а Славица Ђукић Дејановић, која, као најстарији посланик у одбору, председава седницом.

Славица Ђукић Дејановић је у образложењу је навела да се предлаже председница парламента због важности одбора и да одбор заслужује да га води председница Скупштине Србије.

Гојковићева је након избора нагласила да то што је она предложена за председника Одбора за културу говори шта ће бити приоритет већине, а то је да се обрати већа пажња у област културе у држави.

Конституисање тог скупштинског тела није прошло без примедби чланова опозиционих странака СРС-а, ДС-а и ДЈБ-а о непостојању консултација о избору председника, због тога што нису знали ко ће бити предложен до почетка седнице, што је седница заказана на брзину...

Посланица ДЈБ-а Александра Чабраја каже да се изборима председника одбора приступа као именовањима и да се до почетка седнице није знало ко ће бити предложен.

"Гојковићева се културом никада није бавила, није јој ни струка ни област интересовања", рекла је Чабраја.

Посланик СНС Мирко Атлагић каже да није тачно да се Гојковић није бавила културом, да је изузетно руководила Скупштином Србије, да је врстан правник и адвокат.

Посланик ДСС-а Ђорђе Вукадиновић рекао је да одбор убудуће треба да се бави горућим питањима из културе попут Народног позоришта и Политике, где, како каже, главни уредник не зна ко је власник новина које води.

"Одбор треба да се бави власништвом медија, медијском стратегијом. Да би могли тиме да се бавимо потребна је сарадња и коперативност свих чланова одбора", нагласио је Вукадиновић.

Председница одбора у претходном сазиву Весна Марјановић (ДС) замерила је већини што су изостале консултације са осталим странкама и због чега име кандидата за председника одбора није достављен члановима дан раније или бар пола сата пре седнице.

"Овај одбор је дуго био неправедно маргинализован и мислим да су посланици
у раду одбора показали да су теме у области културе важне", рекла је Марјановићева и додала да ће слобода медија бити веома важна у преговорима са ЕУ.

Посланик СНС-а Владимир Ђукановић каже да није било примедби због предлога кандидата и замолио председницу одбора да се на наредним седницама отвори тема слободе медија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво