Вучић: Могу да отворе поглавља, не морају, њихова ствар

Премијер Александар Вучић поручио је да о отварању поглавља са ЕУ одлучују "велики политичари", а да је на нама да побољшамо животни стандард и будемо све успешнији. Истиче да је "њихова ствар" када ће отворити поглавља. Одбацио је могућност одржавања референдума о европском путу земље и додао да Србија наставља да се бори за европске вредности. Учинићемо све да се минимизира утицај Брегзита, поручује Вучић. У фокусу нове владе биће реформе образовања и здравства, каже мандатар.

Европска унија треба да донесе одлуку о отварању поглавља са Србијом, а на нама је да и даље радимо све како бисмо развијали земљу и побољшали животни стандард, поручио је премијер Александар Вучић.

Реагујући на и даље неизвесну одлуку Брисела о отварању поглавља до краја јуна, навео је да о томе одлучју "велики политичари", а да "ми, у нашој малој политици побољшања животног стандарда, боље економије, треба да будемо све успешнији".

"Ми ћемо развијати земљу и следеће године ћемо задржати висок раст, да будемо економија са најснажнијим растом у Европи и ја ћу тиме бити задовољан. Све друго су велики политичари, ја сам обичан човек, мали политичар, они воде велику политику, али је важно да ми у нашој малој политици урадимо све што можемо", рекао је Вучић на пословном ручку с члановима Америчке привредне коморе у Србији.

Како је рекао, он одлично разуме како то иде у великој политици, али је најважније шта ће Србија урадити за себе.

"А то да ли ће нам отворити сад или кад им се допадне, могу да отворе или не морају, њихова ствар", рекао је Вучић.

Нагласио је да ће Србија бити на европском путу и да код нас неће бити референдума. Истиче да они који се залажу за одржавање референдума треба да то покушају за четири године, када ће бити одржани следећи избори.

"Код нас нема референдума, избори су били референдум. О томе нек размишљају ако победе за четири године", поручио је Вучић алудирајући на недавно одржан референдум у Великој Британији, где је победила опција за напуштање европског блока.

Вучић је, након радног ручка са члановима Америчке привредне коморе, поручио да ће Влада настојати да полако али сигурно, недвосмислено, гура земљу напред, и да ћемо ускоро моћи да се хвалимо бољим резултатима него што их имају многе земље ЕУ.

"Ја не волим заклињања 'друже Тито...' Али Србија ће бити на европском путу", рекао је Вучић.

Нова влада пре 17. августа 

Мандатар је најавио да ће Влада бити формирана "кад буде имао Владу", а да ће то свакако бити пре 17. августа, кад заседају директори ММФ-а.

"Формираћемо Владу кад будем могао да формирам Владу, у складу са законом", рекао је Вучић новинарима у Београду, а на питање да ли ће то бити пре 17. августа, кад заседају директори ММФ-а, одговорио:

"Далеко је 17. август."

Упитан шта кочи формирање Владе, Вучић је одговорио питањем: "Видите шта се догађа у свету?"

О евентуалном уласку ЛДП-а о Владу, поручио је: "Немам шта да вам кажем на то. Кад будем имао Владу, сазнаћете", рекао је Вучић.

То, како је објаснио, значи да ће састав Владе јавност знати три дана пре њеног формирања, јер тада има обавезу да свој предлог образложи Скупштини.

Фокус реформи на образовању и здравству 

Најавио је да ће фокус реформи нове владе бити премештен на реформу образовања и здравства.

Вучић је објаснио да је потребно научити младе да раде више.

Према његовим речима, Србија ће са Светском банком имати програм за побољшање нивоа и степена образовања мале деце, променом начина похађања школица и обданишта.

Како је додао, у првом делу биће уложено 50 милиона, док ће у другом делу да се ради на промени система.

"То ће бити најболнији део реформи, и зато већ годину дана посматрам шта се збива у Немачкој, Швајцарској, Аустрији. Покушаћемо да уведемо дуално образовање, да учимо децу од 14. до 19. година да раде и да истовремено направимо копчу између система образовања и економије", рекао је Вучић.

Како је приметио, у Србији се у школама страни језик учи 11 година и "онда изађу из школе и не знају ништа", а у Швајцарској, Немачкој... талентовани науче језик за шест месеци, они просечни за две године.

"Морамо знање повезати с економијом", поручио је премијер, додајући да зна да ће због намере да мења ствари трпети најжешће критике и нападе, јер, каже, зна такође да у нико у овој земљи неће ништа суштински да мења.

Истакао је да је спреман да се сукоби са свима да би се увело ефикасно образовање и да би млади излазили из школе са знањем, али и потребним вештинама.

"Не треба да нас интересује прављење диплома, већ стицање знања и вештина. Имамо законе који омогућавају такве ствари. Укључићемо и компаније у то, а ми ћемо као земља давати субвенције за то", рекао је Вучић.

Од следеће године, како је најавио премијер, издвајаће се новац за дуално образовање.

Као пример лошег система образовања, Вучић је навео свој случај, јер, како је приметио, као најбољи студент факултета није знао како се у пракси треба понашати у судници, нити које су процедуре...

"Хоћете ауто-пут до Грчке, платите порез"

Премијер је поручио да борба против сиве економије мора драматично да се појача и истакао да у тој области рачуна на идеје Америчке привредне коморе.

"Озбиљно смо појачали борбу против шверца дувана, и мислим да се резултати виде последњих дана и недеља, а на челу радне групе је директор полиције лично. Има проблема са илегалним фабрикама у окружењу, које штанцују цигарете и илегално их увозе", али борићемо се и изборићемо се", рекао је Вучић.

Разочарао се, додаје, кад му директорка Пореске управе Драгана Марковић рекла да у Нишу, Крагујевцу ни 10 одсто ресторана не издаје фискалне рачуне а упола толико објеката пријављује раднике.

"Систем ћемо заокружити. У неке од тих кафана никад нико није ушао. Није нико знао да Пореска управа постоји, као да су порезници с роговима ушли код њих", каже премијер.

Народу мора да се објасни, навео је, да уколико хоће модерну инфраструктуру, морају да плаћају порез.

"Хоћете путеве, да у Бугарску и Грчку на море идете ауто-путем. Па ако хоћете, морате порез да платите. То је света дужност и то је највеће родољубље. А код нас је само важно 'како могу да преварим државу'. То је милина", рекао је о додао да "свима одговара да се ту нешто не плаћа, као што нико неће да се зна колико има коцкарских машина у Србији".

Кад је реч о неопходности реформе судства, Вучић то види као дуго путовање.

Уз опаску да има још много посла, нагласио је да је данас први пут чуо замерке инвеститора у вези са животном средином, док је оне на рачун здравства и пореске политике, како каже, већ чуо.

Пореске стопе у Србији нису високе, приметио је, додајући да ће Влада настојати да у неким областима направи додатна олакшања за оне који овде послују.

Вучић је изразио задовољство што је руководство Америчке привредне коморе, чији је председник Зоран Петровић честитао Влади на реакцији поводом Брегзита, приметило како раније није било грађевинских радова на Новом Београду, да се могао видети можда један кран, а данас је то честа слика. 

"Бранићемо се од Брегзита, пустите да радимо и за вас"

Вучић је најавио да ће се у Србији учинити све да се минимизира утицај Брегзита, приметивши да сваки покушај да се то учини зависи од економске снаге коју нека земља има.

"Свестан сам да не можемо, наравно, да будемо сасвим изоловани и никада ми то неће бити изговор", рекао је Вучић.

Додао је да никада неће рећи да је то "шанса, као што су неки у овој земљи говорили почетком светске економске кризе, када је требало да штеде".

Уместо тога, додао је, "они су се расипали парама, а све то да би одређеним својим тајкунима дали могућност да по својим маркетима могу да повећавају потрошњу и кроз потрошњу да подижу БДП који им је био минус 3,6 2009. године".

"Никада то нећу да кажем, али никада нећу да користим то као изговор. Наравно да ће Брегзит одређени утицај имати и наравно да ми нисмо ван света и наравно да ћемо имати проблема", поручио је премијер.

Ту је, међутим, Влада да те проблеме решава, приметио је и додао да не види у овом тренутку непремостиве тешкоће за нас.

"Било је идеја, требало нам је рецимо у петак још 40 милиона евра да држимо курс на истом. Нисмо хтели да потрошимо тих 40 милиона, рекли смо нека иде на 123... Немамо великих проблема, оно што мене више плаши од дневних трзавица то је дугорочни пад економије. Више ме брине резултат избора у Шпанији, проблеми у Грчкој", навео је Вучић.

У сваком случају, како је приметио, опет се долази до приче о стабилним економијама, немачкој, швајцарској, данској, аустријској...

"Хватај се у тај воз и гледај шта можеш да научиш", поручио је Вучић.

Закон о локалним самоуправама пре летње паузе

Премијер је рекао да очекује да ће нови закон о локалним самоуправама бити усвојен пре летње паузе, или евентуално да у том року Влада упути предлог закона у парламент, који би био усвојен почетком септембра.

Одговарајући на бојазан чланова Америчке привредне коморе на радном ручку с мандатаром, Вучић је рекао да је тај закон веома важан за пословни амбијент, и да се на усвајање тог прописа Влада обавезала и у програму са Међународним монетарним фондом.

"Тај закон је и политички проблем и унутарпартијски проблем", рекао је Вучић и додао да ће проблема због тога бити не само у парламенту него и унутар партије.

"Али морамо тај закон да донесемо, обавезали смо се", поручио је премијер након што су чланови AmChama изразили забринутост због парафискалних намета које општине уводе инвеститорима и њихове потребе да напуне локалне буџете.

Вучић је рекао да Влада поставља циљеве у сарадњи са ММФ-ом и Светском банком, да ће наставити са додатном пореском реформом у наредних годину дана.

"Неће више општине, када нису у стању да привлачењем инвеститора попуне буџете, моћи да се иживљавају на други начин. То ће бити законом регулисано и за нас и за њих", изричит је премијер.

"'Митрос' ради пуном паром"

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић изјавио је да месна индустрија "Митрос" у Сремској Митровици ради пуном паром.

"У 'Митросу' све пуца од рада, 500 свиња дневно иде, изванредно раде", изјавио је Вучић на конференцији за новинаре, упитан да прокоментарише медијске написе да "Митрос" не ради.

Вучић је рекао да је "Митрос" пример како једна месна индустрија треба да ради.

"И ускоро идем тамо, да видим полутке, одувек сам хтео да видим како се месо транжира", рекао је Вучић и навео да је свима у Србији у интересу да та фабрика ради.

Вучић је рекао да је писање медија да "Митрос" не ради лаж, измишљена с циљем да се критикује премијер.

"Зар се не радујеш успеху или само тражиш разлог да нешто буде лоше", запитао је премијер, те поручио: "Пустите нас да радимо три-четири године, имаћете више пара, немојте да измишљате да не ради 'Митрос'".

Најављујући посету тој фабрици, премијер је рекао и да ће повести новинаре да виде да су, како је рекао, "у лажи кратке ноге".

Позив америчким привредницима да улажу у Србији

Србија је стабилна и сигурна земља, рекао је мандатар коментаришући Брегзит на радном ручку. Члановима Америчке привредне коморе поручио је да позову и друге америчке привреднике да дођу у нашу земљу.

"Не мислим да ће бити великих проблема, што важи и за очување стабилности националне валуте. Србија је стабилна и сигурна земља. Никоме нећемо дозволити да ту стабилност угрози, ни политичку ни економску. Увек ћемо поступати рационално, увек ћете на то моћи да рачунате", рекао је Вучић.

Поручио је да ће Влада увек имати довољно снаге да сачува политичку стабилност, али и додао да је за одржив економски раст потребно да имамо више инвестиција.

"За одржив раст потребно је да имамо више од две милијарде директних страних инвестиција годишње. Прошла година је била добра, имали смо око 1,8 милијарди. Биће то тешко кад нема великих приватизација, али то зависи и од нас и амбијента и мислим да то можемо да урадимо", навео је премијер.

Вучић је поновио да ове године, ако не буде суше, раст БДП-а Србије може бити 2,7-2,8 одсто.

"А догодине, уз Железару, и ако буде планираних инвестиција, можемо да достигнемо раст од четири одсто", рекао је Вучић.

Према његовим речима, још има проблема, а они се односе на брже реформисање јавних предузећа.

"Највише ћемо имати у ЕПС-у, РТБ "Бору", "Ресавици"... Четири милијарде је њихов платни фонд, толико плаћамо, а сви њихови приходи су две милијарде. Ништа од тога као држава немамо", рекао је Вучић додајући да је потребан озбиљан и одговоран приступ како би та предузећа наставила да иду добрим путем.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво