Русија и Србија, корак напред

Посета руског председника Дмитрија Медведева има историјски значај за Србију, рекао гостујући у Јутарњем дневнику министар полиције Ивица Дачић. Све спремно за посету Медведева, поручио министар спољних послова Вук Јеремић.

О безбедности руског председника Дмитрија Медведева, Србија ће почети да брине од тренутка када његов авион буде ушао у српски ваздушни простор, па све док га не напусти.

 

Посета Медведева има историјски значај за Србију и то је посета једног руског председника после дужег времена, рекао гостујући у Јутарњем дневнику министар полиције и заменик председника Владе Ивица Дачић.

Министар је рекао да је Русија помогла да не дође до легализације независности Косова и да је то потврда добрим односима две земље. 

Дачић је истакао да ће на испиту током посете Медведва бити читав систем безбедности, највећи део одговорности је на српској полицији, али су укључене и друге безбедносне службе.

"О безбедности руског председнића ће бринути 5.000 полицајаца", рекао је Дачић и додао да се грађани полако навикавају на званичнике из света, али да се ипак маршута кретања не објављује из безбедносних разлога.

Дачић је истакао да о једном делу безбедности Медведева брине и руска страна, али да је полиција Србије добила велико поверење, јер су односи две земље добри па се иначе не очекују инциденти.

Министар је рекао да постоји велика разлика у безбедносном смислу када је реч о недавној посети потпредседника Сједињених Држава Бајдена и посете руског председника.

Медведев ће, како је речено, положити венце на спомен обележје ослободиоцима Београда, због чега је поновљен апел надлежних да Београђани током сутрашњег дана што више користе возила јавног градског саобраћаја, а не приватне аутомобиле.

Све спремно за посету руског председника

Све земље Западног Балкана имају европску перспективу, али само је једна од њих, Србија, стратешки партнер Русије, изјавио је ФоНету министар спољних послова Вук Јеремић и нагласио да је све спремно за посету руског председника Дмитрија Медведева, "у организационом смислу, вероватно највећу коју је наша земља икада имала".

Стратешко партнерство са Русијом "представља изузетну снагу коју ћемо итекако умети да искористимо", рекао је Јеремић, који је и председник Организационог одбора за посету руског председника.

"Посета долази у изузетно важном тренутку. Очекујем да ће она потврдити политичко заједништво и међусобну подршку Србије и Русије", истакао је Јеремић.

Јеремић је поручио да је Србија поносна на антифашистичко наслеђе и борбу против окупатора.

"Ми смо изузетно поносни на наше антифашистичко наслеђе и сутра, када будемо славили 65. годишњицу слободе заједно са нашим руским пријатељима, са којима смо Београд ослобађали од фашистичког окупатора, биће итекако јасно и видљиво колико је ова земља поносна на своје учешће и свој допринос у борби против фашизма", закључио је Јеремић. 

Два споразума српске и руске полиције 

У оквиру предстојеће посете руске делегације, Дачић је рекао да ће МУП потписати два споразума са ресорним руским министарствима.

Говорећи о акцији у којој је заплењено више од два тона кокаина, Дачић је нагласио да је реч о једној од највећих заплена на овом подручју и да предстоји истрага специјалног тужилаштва.

У међународној полицијској акцији "Балкански ратник", у којој је учествовала и српска Безбедносно-информативна агенција (БИА), заплењено је више од две тоне кокаина, а трага се за још 20 кеса са том дрогом.

Према Дачићевим речима, сарадња са колегама из америчког региона наставиће се и даље у циљу спречавања међународне доставе дроге из земаља Латинске Америке у Европу.

Дачић је изразио спремност српског МУП-а да помогне музичару Џонију Штулићу, који има стари југословенски пасош и да му изда српски пасош.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво