Читај ми!

Николић потписао закон о споразуму са НАТО-ом

Председник Србије Томислав Николић потписао је Закон о потврђивању споразума између Србије и НАТО-а, потврђено је Танјугу у у Кабинету председника. Премијер Александар Вучић каже да је Србији потребна сарадња са НАТО-ом.

О сарадњи са НАТО-ом данас је говорио и премијер Александар Вучић. Председник владе каже да је Србији потребна сарадња са НАТО-ом и да само они који би земљу да врате у 17. век сматрају да је то непотребно.

Вучић је одговарајући на питања новинара након договора о заједничком изласку на изборе са ПУПС-ом, поручио: "Немојте ви који сте донели те споразуме да дајете придике!" Како је навео, о споразуму с НАТО-ом решио је да одговори свима који су последњих дана имали примедбе на тај споразум.

"Наша политика је јасна, а то је да хоћемо да будемо независна, суверена земља, која хоће да сарађује и са НАТО-ом и са Руском Федерацијом", навео је Вучић.

"Овај споразум се примењује на припаднике страних оружаних снага и први пут Република Србија обезбеђује себи права која је пре много година Алијанса дала својим чланицама, да кад идемо преко територије неке земље у Либан или куда већ, не плаћамо дажбине већ пролазимо исто тако као и други код нас", објаснио је Вучић додајући да је то све оно што нисмо имали а данас имамо.

Премијер је рекао да се тај споразум, према ономе што је усвојено, не примењује аутоматски, не омогућава неконтролисани пролазак и боравак него се односи на сваки конкретан догађај, и додао је и приметио да тиме ваљда треба да се дичимо, а не да обмањујемо и погрешно информишемо народ, како то, рекао је, чине неки.

Вучић је новинарима показао споразум између Владе Србије и САД, који је 2006. године потписао тадашњи председник Републике Борис Тадић, а о чему је одлуку донела влада коју је чинио ДСС, коју су тад подржавале Двери.

Испред Председништва Србије протестовали су чланови ДСС и Двери који су захтевали да се о том споразуму распише референдум.

"Ако је већ кренуо у оваква потписивања нека направи потписивања истог нивоа и са руском базом за хуманитарне акције у Нишу па и нека њима да по бечкој конвенцији дипломатски имунитет па ћемо моћи говорити о нечему што је оставила ДСС, а то је војна неутралност", навела је Рашковић Ивић.

Тим поводом огласио се и руски амбасадор у Србији Александар Чепурин.

"Оно што је најважније јесте да је Србија недвосмислено неутрална земља. Србија ће наставити да сарађује и са Истоком и са Западом", нагласио је Чепурин.

Шта представља споразум 

Закон о сарадњи са НАТО-ом изазвао је оштре полемике, које трају већ данима.

Скупштина Србије је 12. фебруара ратификовала Споразум о сарадњи са НАТО-ом, који предвиђа слободу кретања и имунитет свим припадницима НАТО-а.

Претходно је скупштински Одбор за одбрану и унутрашње послове дао сагласност на потврђивање споразума Србије и НАТО-а за подршку и набавку (НСПО) о сарадњи у области логистичке подршке.

Споразум представља правни основ за успостављање односа у области логистике, речено је на седници тог скупштинског тела.

Државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић рекао је 10. фебруара да је Србија приступањем програму Партнерство за мир исказала интересовање и за учешће у мултинационалним операцијама, а да се споразумом, поред осталог, смањују трошкови за учешће Србије тим операцијама.

Ступањем у уговорни однос са том организацијом испунили би се претходни услови за увећање ефикасности логистичке подршке, а уједно смањили трошкови ангажовања у мултинационалним операцијама и достизања интероперабилности оружаних снага са снагама држава чланица организације северноатлантског уговора и партнерских држава.

Ђорђевић је навео и да ће се потписивањем споразума створити правни основ за уништавање вишка убојних средстава у Техничко-ремонтном заводу Крагујевац, где је предвиђено уништавање око 4.000 тона убојних средстава.

Ђорђевић је подсетио да је споразум потписан септембра 2015. године.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво