Усвојене измене Закона о култури, остају националне пензије

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене Закона о култури, којима се укида постојање установа културе од националног значаја, али се не укидају национална признања за врхунски допринос култури, односно "националне пензије". Усвојен Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста, као и Закон о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом.

Скупштински Одбор за културу и информисање усвојио је јуче амандмане на предлог Закона о култури којим је спречено раније најављивано укидање националних признања за врхунски допринос култури.

Након апела премијера Александра Вућића да се националне пензије не укидају, амандман су поднели представници владајуће Српске напредне странке (СНС). Претходно Одбор није прихватио амандмане опозиције којим се предлагало да се та признања не укину.

Национална признања за врхунски допринос култури била су уведена Законом о култури, који се примењује од 2010. године.

Скупштина је усвојила и измене Закона о обавезном примерку публикације. Тиме се дефинише категорија "академски примерак" која омогућава да се у мрежи универзитетских библиотека увек и благовремено нађе најмање један примерак неопходан за даљи стручни и научни рад.

Посланици су усвојили и Одлуку о утврђивању Просторно културно-историјске целине Комплекса Војно-техничког завода у Крагујевцу за непокретно културно добро од изузетног значаја, као и Одлуку о утврђивању граница заштићене околине и мера заштите просторно културно-историјске целине Градско језгро "Сремских Карловаца", непокретног добра од изузетног значаја. 

Усвојен закон о имовини жртава холокауста

Посланици Скупштине Србије усвојили су Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника, а за спровођење тог закона биће обезбеђена средства у буџету Србије почев од 2017. године, односно 950.000 евра на нивоу календарске године на период од 25 година.

Законом се уређује поступак враћања имовине припадницима јеврејске заједнице који немају правне наследнике и организацијама које су у време када им је одузета имовина биле у функцији јеврејске заједнице. Према том пропису, захтев за враћање имовине подносиће јеврејска општина, а поступак враћања имовине поверава се Агенцији за реституцију која у року од шест месеци мора да донесе решење по поднетом захтеву.
У случају посебно сложених предмета, рок је годину дана од пријема захтева.

Ако се захтев усвоји, имовина особе која нема наследника преноси се у својину јеврејске општине. "Овакво законско решење је усвојено имајући у виду спроведен Холокауст и посебно тежак положај припадника јеврејске заједнице у Србији за време Другог светског рата због страхота Холокауста када су жртве претрпеле физичке и емоционалне трауме без преседана", наводи се у образложењу закона.

Скупштина је усвојила и измене Закона о уређењу судова којим је продужен рок да Високи савет судства преузме одређене надлежности од Министарства правде. Тај рок је продужен до 1. јануара 2017. године. Скупштина је усвојла и измене и допуне Закона о прекршајима, чиме се проширује примена прекршајног налога на већи број прекршаја.

Парламент је усвојио и Споразум Владе Србије и Организације НАТО за подршку и набавку о сарадњи у области логистичке подршке.

Тумачење члана Закона о јавном информисању и медијима 

Скупштина Србије усвојила је аутентично тумачења члана Закона о јавном информисању и медијима како би се разрешиле нејасноће о начину на који се власништвао над акцијама медија који нису приватизовани преноси запосленима.

Према том тумачењу одредбе члана 142 Закона треба разумети тако да у поступку преноса капитала издавача и медија запосленима без накнаде, запослени остварују право на пренос капитала за који није објављен јавни позив за продају, на начин да се пренос капитала изврши у целости, без ограничења који се односи на укупну номиналну вредност за сваку пуну годину радног стажа у радном односу, али највише за 35 година проведених у радном односу код тог издавача медија.

Предлог за доношење аутентичог тумачења поднела је посланица владајуће Српске напредне странке Александра Томић.

У Предлогу који је Александра Томић поднела указано је да постоје недоумице око тога шта се сматра адекватном применом одредби овог закона које се односе на пренос капитала без накнаде запосленима.

Како је наведено, недоумице су изазвале више од 10 конкретних спорних преноса власништва у пракси, међу којима је и случај Регионалне РТВ Врање, у чијем је случају покренут управни спор.Одбор за уставна питања и законодавство предложио је да се аутентично тумачење донесе по хитном поступку како би се спречиле штетне последице до којих могу да доведу недоумице у примени наведених одредби. 

Помоћ особама с инвалидитетом 

Скупштина Србије усвојила је допуне Закона о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом, чиме је омогућено особама са инвалидитетом да потписују исправе печатом који садржи податке о личном идентитету или печатом са угравираним потписом. 

"Суштина овог закона јесте да се у свакодневном животу особе са инвалидитетом, које, због природе своје инвалидности, телесних или сензорних оштећења или болести... не могу да користе основно људско право, односно свој потпис, то право буде омогућено", казао је раније министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Он је образлажући пред посланицима допуне Закона оценио да овај пропис може битно да поправи квалитет живота особа са инвалидитетом.

Вулин је рекао да је омогућено да се сачува постојећи правни оквир, а да се обезбеди и посебност за особе са инвалидитетом.

Допунама је омогућено да органи јавне власти буду задужени да у поступцима, поред потписивања исправа на начин уређен посебним прописом, особи са инвалидитетом која има трајне последице телесног или сензорног оштећења или болести, омогући да се потпишу уз помоћ печата који садржи податке о личном идентитету или уз помоћ печата са угравираним потписом. 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво