Костић: Како са елементима достојанства напустити КиМ

Председник Српске академије науке и уметности (САНУ) др Владимир Костић рекао је да је у овом тренутку једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово, јер "ни де факто ни де јуре није у рукама Србије".

"Неко овом народу мора да каже да Косово више није де факто нити де јуре у нашим рукама. Бојим се да је, у овом тренутку, једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово које де факто и де јуре више у нашим рукама. И то неко овом народу мора да каже", рекао је Костић у емисији "Седмица" Радио Београда, преноси Танјуг.

"Око тога се морамо борити зубима и ноктима, јер је то покушај одузимања нечега што представља супстрат наше историје и дела психологије, али уколико један министар, премијер или представник мора да тражи дозволу да уђе на ту територију, то врло јасно говори да немамо више ни људске, ни економске, ни било какве друге капацитете да тамо наметнемо сопствену вољу", додао је Костић.

Према његовим речима, Косово подразумева огроман број онога што представља српску културну основу.

"Можемо једни друге да лажемо гледајући се у очи, али алтернатива је врло јасна. С друге стране, мој став према Европској унији је цитат Бранка Миљковића - повраћаћу, ја ћу у рај ући. Друге алернативе нема", поручио је Костић.

Он сматра да је савез с Русијом "вештачка алтернатива" и упитао да ли је "неко консултовао Русију да ли уопште жели Србију".

"Србија какав год ударац да прими, мора да настави да шири своје демократске капацитете и простора слободе, иначе неће опстати...", сматра Костић.

Историјска реалност, по њему је, да су и много већи народи губили своје основе и да нико не сме да заборави Косово.

"Али, да ли неко планира да ратује тамо", упитао је он. Председник САНУ је нагласио да га много више интересује судбина Републике Српске, јер тамо постоји један озбиљан, активан, делујући културни и научни део од милион и по до два милиона људи.

"Чак и на историјским поразима који са собом носе горчину, ми морамо да нађемо решења за наш опстанак. Ми треба да преживимо, да имамо своју пројекцију за будућност и у том неком контексту ја бих много више од историјских мрзовољности хтео да позовем на виталност", рекао је Костић.

"Историјска реалност је да су много веће нације од нас губиле своје основе. Нико од нас не сме да тражи да заборавимо Косово, јако је битно да себе пројектујемо у будућност, а жртвовање нема никаквог другог смисла сем још једног погрешног корака у српској историји", закључио је Костић.

број коментара 88 Пошаљи коментар
(понедељак, 19. окт 2015, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

реалност и разум

Председник САНУ је апсолутно у праву.
Надам се да ће се и други уважени академици и професори са факултета изјаснити по овом питању.

(понедељак, 19. окт 2015, 10:27) - anonymous [нерегистровани]

@EU ili Rusija

Ne možete reći EU ili Rusija. Nije samo Rusija ostatak sveta.
Onda treba formulisati kao "Nemačka ili Rusija" ili "EU ili Evroazijski patneri", A onda već ima drugačiji smisao.

(понедељак, 19. окт 2015, 10:14) - anonymous [нерегистровани]

EU ili Rusija

Pa kako neki mogu da opstanu van EU i bez Rusije? Zasto nam se stalno servira lazna cinjenica da bez EU ne mozemo? Australija i Novi Zeland nemaju ni komsije na hiljade kilometara u naokolo, pa nisu siromasne kao Rumunija i Bugarska. A i neke zemlje sa jakim vezama s Rusijom siju po bogatstvu mnoge (vecinu) clanica EU (Khazahstan, Turkmenistan, ...). Mozemo i bez jednih i bez drugih. I imamo sve razloge ovog sveta da se ne prikljucujemo EU, i mnogo razloga da saradjujemo sa Rusima.

(понедељак, 19. окт 2015, 09:48) - Vojo-Prevara [нерегистровани]

RE:Koliko li je ovo kostalo?

Ili je možda pitanje trebalo da glasi: Koliko li će ovo da nas košta? Na žalost akademik nije usamljen. Slično govore i neki političari koji se bore sa cenzusom!!!

(понедељак, 19. окт 2015, 09:26) - anonymous [нерегистровани]

Pravo

Svako ima pravo na svoje misljenje, i ne treba zbog toga da se trazi njegova ostavka
pa kad bi svi podnosili ostavkje za izgovererne reci a to nije ispunjeno ocistila bi se
i politicka scenas. Cinjenica jeste da svi nasi zvanicnici nemogu bez dozv ole
Kosovskih vlasti da udju na teritoriju Kosaova i metohije.Pitam se kako domacinu da zabranis
ulazak u sopstvenu kucu.

(понедељак, 19. окт 2015, 09:17) - anonymous [нерегистровани]

Bice kako bude i kako onaj gore hoce

Zato pomolimo se Bogu i nadamo se kao i u nasoj himni da će pravda pobediti i samo uz veru u Boga i sa slogom do pobede nad zlom. A evropa koja se raspada neće nam donijeti napredak osim nas samih koje treba da nas vodi upravo sanu.

(понедељак, 19. окт 2015, 09:15) - Stevan [нерегистровани]

Slabo razmislja

Predsednik SANU bi trebalo da je dovoljno pametan da shvati da je Kosovo okupirano od strane NATO. Dal je trebala Srbija da se odrekne sebe 1916-1918?

(понедељак, 19. окт 2015, 09:01) - Drinski [нерегистровани]

Vidimo se dogodine na našem Kosovu

Možda je dobar pedlog da svaki govor završavamo sa "Vidimo se dogodine na našem Kosovu" ali trenutnu situaciju "da je livada onog čije ovce na njoj pasu" ne daje nam velike šanse da to može da bude tako brzo! Bez obzira na to, javno i sa tako značajne pozicije nikako ne smemo priznati da se treba povući i priznati da je teritorija trajno izgubljena. Našim pokolenjima treba da jasno kažemo da je to naše, bez obzira što je trenutno zaposednuta i "tuđe ovce privremeno, na njoj pasu"!!!

(понедељак, 19. окт 2015, 07:44) - anonymous [нерегистровани]

a sta sad?

Akademik Srbije nema pravo da siri defetizam!
Sta je sa svima onima izginulim za ideju Kosova i Metohije?
Neka se neki akademik Izraela usudi da kaze da Jerusalem nije Jevrejski!???
Nebi ostao tamo duze od 2 sata!
Kosticu...stidi se! 

(понедељак, 19. окт 2015, 07:12) - anonymous [нерегистровани]

akademci

Ovi titini akademci su veoma smesni. Non stop izlecu sa nekim izjavama a upravo su nam oni ostavili ovakvo Kosovo. Gde je bio da da izjave kad se Kosovo moglo sacuvati da ni ne dodje do ovoga danas? Vise mi je muka od ovakvih akademaca koji su samo neki "losi filozofi" i nista vise!