Седмица

Кад је стао на чело САНУ, јавну функцију видео је као "монументални мазохизам", осећао је страх од претенциозности и разочарања, а главни циљ му је био да постави "меру пристојности" у подељеном друштву, у коме се само хватамо за гушу.

Шест месеци касније питамо - има ли промена?

Гост Седмице је председник Српске академије наука и уметности др Владимир Костић.

Уредник и водитељ Ана Томашевић.

Радио Београд 1, 10.05

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 19. окт 2015, 21:16) - Голди [нерегистровани]

Промишљање

Ако је неспретно изабрана метафора повраћања требала да означи колико још напора и труда треба да уложимо ( до повраћања ) да би спремни ушли у ЕУ, онда се и са тим делом слажем. По мом мишљењу садашња криза је потврда Европске уније као тренонутно најбоље устројене друштвене организације на планети Земљи. Уз све недостаке и мањкавости, боље нема. Нажалост такав нам је општи културни и цивилизациски ниво. Тачније и за очекивати је било да уз све различитости и недовршености, и Америчка подметања после почетног успона , наступи период стагнације, и баш то што се па и тако траљаво ипак ради на проналажењу решења, а не на разградњи и одустајању, је потврда оправданости заједнице и првенствено упућује на веће шансе за њену успешну дуготрајност - кроз коју ће тек требати да напредује и решава многоструке проблеме. Надам се да ћемо и ми уз још много напора, одрицања и учења успети да постанемо активан члан (понављам ) уз све своје више цивилизацијске мањкавости ипак најхуманијег и најорганизованијег друштва на планети Земљи, које свакако тек треба да се развија; стекне и покаже способност да решава кризе и напредује...

(понедељак, 19. окт 2015, 16:52) - Slobodan Marković [нерегистровани]

Jeftina, kvazipatriotska demagogija

Oduvek sam "voleo" ovakve, "A priori" komentare, bez ikakve logičke i razumne osnove, a i stereotipe karakteristične za ovo naše "podneblje2 - da ne kažem "Podzemlje"...Najkraće rečeno glupost! bez ikakve logičke potke i osnove...To je ta "Datost" koju nam je, između ostalog dala Srpska Pravoslavna Crkva!

(недеља, 18. окт 2015, 20:03) - anonymous [нерегистровани]

Nećemo da povraćamo!

Nećemo u EU raj! Nećemo u andjelski NATO!

(недеља, 18. окт 2015, 19:41) - anonymous [нерегистровани]

gost Dr Krstic

Svaka cast akademiku Krsticu - inteligentan, obrazovan, realan. Pravi covek na pravom mestu, nije uvek bilo tako!

(недеља, 18. окт 2015, 17:18) - anonymous [нерегистровани]

Profesionalnost Institucija (pa i Akademije)

i njenih omnipotentnih pripadnika koja je izrasla u vreme komunizma i malo kasnije je sumljiva.

(недеља, 18. окт 2015, 17:16) - Darko [нерегистровани]

Kosovo

akademik je hladnikrvno, bez emocija, jezikom obicnog svijeta rekao istinu i dao prijedlog na koji nacin elite politicara u srbiji trebaju dalje djelovati.
Medutim, kapacitet politicara, povijest Nikolica, Vucica, Dacica tj njihove BAZE ne daju mi previse da vjerujem da ce oni djelovati onako kako je g Kostic rekao u svoje ime.

(недеља, 18. окт 2015, 13:15) - Световид [нерегистровани]

Неодрастао за функцију председника САНУ

То што је Костић рекао на вашем раидију, у вези Космета, то је један дефетистички  став- начин гледања на државне ствари, утав и интегритет! Сртамота!

Зато је и ћутао кад је требало да се упути бар писмо САНУ међународним институцијама!  

(недеља, 18. окт 2015, 11:48) - anonymous [нерегистровани]

Ocekivanja

Akademik je rekao - makar povracajuci, moramo uci u taj raj, u EU. Ali nije problem u povracanju i gadjenju, u emocionalnim kategorijama. Problem ce biti finansijske posledice nadeg ulaska u EU. Upascemo u deficit zbog visoke clanarine, a koristi nece biti. EU vise nije ono sto je bila. I necemo mi dobiti veliko trziste za svoje proizvode, nego cemo postati trziste za EU. Ali kod nas niko ne govori o Hrvatskoj i njenim neostvarenim ocekivanja od EU clanstva. Medijski mrak.