ТС: Бесмислено да је тендер за Тамнаву обавезан због СБ

Транспарентност Србија саопштава да је јавна набавка за испумпавање воде са потопљеног копа "Тамнава - Западно поље" спроведена по домаћем законодавству, а не по правилима Светске банке.

ТС наводи да је закључено да су бесмислене тврдње да је тендер био обавезан јер је то захтевала Светска банка, преноси Бета.

"Наиме, према доступним подацима Влада Србије је уговор са Светском банком закључила 10. октобра 2014, неколико месеци након спровођења јавне набавке".

Како се додаје у саопштењу, Транспарентност Србије је упутила допис Одбору Скупштине Србије за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава у вези том јавном набавком, у којој је била грађански надзорник.

Додаје се да се осврт не односи само на питања која су била предмет грађанског надзора, већ на разматрања која су претходила расписивању јавне набавке и на питања у вези са спровођењем уговора о јавној набавци, а о којима је у јавности било доста спорења и недовољно потпуних информација.

ТС је анализирао да ли је учињено све што се могло да набавка буде спроведена раније, какви су били формални захтеви за понуђаче и какви су њихови ефекти на избор најповољније понуде и, као једно од најважнијих питања – питање (не)извршења уговорних обавеза.

С обзиром на вредност јавне набавке и трошкове који су настали због увоза струје и угља, ТС је у анализи указао на слабост у систему јавних набавки – ситуацију у којој наручилац трпи штету која је вишеструко већа од вредности јавне набавке, а закон формално не дозвољава да се избегне спровођење поступка јавне набавке.

ТС је закључила да је, због контроверзних података о количинама испумпане воде и муља, неопходно објавити прецизне податке о извршењу уговора, бар када посао буде завршен, и обавезно објавити да ли су наплаћене гаранције с обзиром на то да су пробијени рокови за извршење уговореног посла.

"Тамнава - Западно поље", највећи коп "Рударског басена Колубара", који угљем снабдева највеће термоелектране у Србији, био је потопљен у мајским поплавама 2014, а регуларност тендера за избор компаније за испумпавање воде из копа у питање је довела Балканска истраживачка регионална мрежа (БИРН).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво