"Трепча" на Ист Риверу, решење у Бриселу

Савет безбедности Уједињених нација расправљао о Косову. Решавање статуса комбината "Трепча" и даље велики проблем на релацији Београд–Приштина. Унмик забринут због насилних демонстрација и броја миграната са Косова. Ивица Дачић упозорио да демонстрације у Приштини стварају атмосферу несигурности за косовске Србе. Тачи рекао да ће одлуку о "Трепчи" донети Косово. Русија забринута због косовских бораца у редовима Исламске државе.

Уједињене нације су упозориле лидере из Београда и Приштине да се уздрже од тешких изјава у вези са решавањем проблема комбината "Трепча" и осталих отворених питања, како би се омогућио успешан наставак бриселских преговора и нормализације односа две стране.

"Битно је да се лидери и у Приштини и у Београду суздрже од било каквих изјава и реакција које би могле да утичу на појачавање оваквих осећања, поготово у вези са 'Трепчом' и поготово сада пошто је министар Србин престао да буде члан владе", рекао је шеф Унмика Фарид Зариф представљајући тромесечни извештај о стању на Косову.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да је за Србију неприхватљиво решење имовинског питања Комбината "Трепча" ван оквира Бриселског споразума, наводећи важност "враћања свих активности у вези са приватизацијом у важеће правне оквире".

"За Србију би свако друго решење питања 'Трепче', осим оног постигнутог у оквиру Бриселског споразума – било неприхватљиво", истакао је Дачић. 

Хашим Тачи је пак рекао да је "'Трепча' косовска и (да) Косово одлучује о 'Трепчи'".

Решење за то питање, према његовим речима, одложено је пошто "међународна администрација на Косову није била спремна да се суочи с политичким притисцима које би оно донело". 

Унмик: Брину насилне демонстрације и број миграната са Косова  

Уједињене нације су забринуте због броја нелегалних исељеника са Косова, наводи се у извештају светске организације који је Савету безбедности представио шеф Унмика Фарид Зариф.

Упозорење УН је уследило пошто су косовски медији навели да је у претходних неколико месеци, пут Европске уније, отишло око 40.000 Албанаца, од чега половина у Мађарску. Истовремено, српска полиција је у протеклих 48 сати ухапсила 290 лажних азиланата.

Зариф је, такође, осудио насилне демонстрације на Косову крајем јануара нагласивши да је изражавање нерасположења једно од основних права, али да је насиље за сваку осуду.

Шеф Унмика је, обраћајући се амбасадорима чланица Савета безбедности путем видео-линка из Приштине, изразио наду да ће лидери Београда и Приштине приликом наставка дијалога 9. фебруара дати све од себе да се процес нормализације односа настави.

"Надам се да ће лидери на свим нивоима и у Београду и у Приштини преузети своје обавезе у историјском процесу нормализације односа, да ће дати све од себе како би донели понекад тешке одлуке како би овај процес могао да се настави", рекао је Зариф.

Дачић: Демонстрације стварају атмосферу антисрпске кампање

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да Србија, након формирања владе у Приштини, очекује да ће бити превазиђен политички вакуум, што би требало да допринесе наставку примене до сада постигнутих договора у бриселском дијалогу.

"Очекујемо да ће наставак дијалога на високом нивоу, у Бриселу 9. фебруара ове године, дати додатни подстицај започетом процесу нормализације односа између Београда и Приштине", рекао је Дачић на седници Савета безбедности Уједињених нација о Косову.

Такође је навео да Влада Србије савесно, доследно и у предвиђеним роковима испуњава све своје обавезе проистекле из до сада постигнутих договора у склопу Бриселског споразума.

Вицепремијер је рекао и да Београд очекује да ЕУ настави да својим активним ангажманом олакшава дијалог са Приштином и истакао да ће Влада Србије наставити да се активно ангажује на плану примене Бриселског споразума, у интересу мира, економског бољитка и помирења.

Дачић је рекао и да смена министра са листе "Српска" Александра Јаблановића и демонстрације које су претходиле смени – стварају атмосферу мржње према српском народу као и додатни осећај неповерења и небезбедности.

"Створена је атмосфера политичке нестабилности и антисрпске кампање, што је супротно циљевима због којих се води дијалог у Бриселу", рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да је за Србију неприхватљиво решење имовинског питања комбината "Трепча" ван оквира Бриселског споразума и истакао да је неопходно обезбедити да све активности на КиМ у вези са приватизацијом буду враћене у важеће правне оквире.

Наводећи да Косовска агенција за приватизацију спроводи процесе приватизације који су у супротности са међународним и европским конвенцијама о људским правима, Дачић је рекао да је посебно наглашена тенденција приватизације јавних и друштвених предузећа у срединама са већинским српским становништвом.

Дачић је рекао и да је присуство Кфора неопходно и да се не сме ићи ка даљем смањењу трупа.

Указавши на потребу увођења додатних мера на плану заштите српске културне и верске баштине, Дачић је подсетио на поновно исписивање графита Исламске државе на објектима манастира Високи Дечани и истакао да ће Србија наставити да одлучно делује на сузбијању тероризма.

Дачић је још једном истакао да сумњу у непристрасност косовског правосуђа побуђује случај Оливера Ивановића, једног од политичких лидера Срба који је годину дана у притвору, а судски процес против њега је на самом почетку.

Тачи: "Трепча" је косовска и Косово одлучује о "Трепчи"

Косовски министар спољних послова Хашим Тачи изјавио је да српски министар у косовској влади Александар Јаблановић није смењен због тога што је Србин, већ зато што није био довољно професионалан.

"Ове седмице, премијер (Иса) Мустафа сменио је члана владе, једног од представника српске заједнице, не због његове (етничке) припадности већ зато што није показао професионалност каква се очекује од представника владе", рекао је Тачи. "Србија је то искористила за политички напад на Косово."

Косовски министар је изразио забринутост због, како је рекао, тренда српске стране да одуговлачи са спровођењем Бриселског споразума и меша се у унутрашње ствари Косова.

Говорећи о проблему масовне илегалне миграције грађана Косова у земље ЕУ у последње време, Тачи је оценио да они беже с Косова "због немогућности да легално емигрирају у земље ЕУ".

Овако је текла седница Савета безбедности УН о Косову: 

17.12 – Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин навео је да је Москва забринута због учешћа косовских Албанаца у џихадистичким покретима у Ираку и Сирији, и упозорио на изостанак јасне осуде таквих акција међу албанским верским и политичким лидерима.

17.06 – Нормализација односа између Београда и Приштине позитивно ће утицати на економски положај обе стране, навела је представница САД и позвала државе које то нису учиниле – да признају Косово. 

17.00 – Тачи је рекао да Јаблановић није смењен због тога што је Србин, већ зато што није био довољно професионалан. Такође, поручио је да је "'Трепча' косовска и Косово одлучује о 'Трепчи'".

16.56 – Косовски министар иностраних послова Хашим Тачи нагласио је да се наставља "позитиван економски тренд на Косову" и позвао преосталих пет чланица УН да признају независност Косова.

16.48 – За Србију неприхватљиво свако решење за "Трепчу" ван оквира бриселских преговора. 

16.45 – Смена Александра Јаблановића и демонстрације које су претходиле том чину стварају атмосферу несигурности на Косову и мржњу према тамошњим Србима. Дачић је затражио да број припадника Кфора остане непромењен. Дачић је, такође, упозорио на скрнављење српских културних споменика порукама којима се велича Исламска држава.

16.40 – Србија протестује због притвора Оливеру Ивановићу и тражи његово пуштање из притвора. Београд гарантује да ће Ивановић и још тројица оптужених бити на располагању Еулексовом правосуђу током трајања поступка, рекао је Дачић. 

16.30 – Шеф српске дипломатије Ивица Дачић позвао је чланице Савета безбедности да створе услове за још боље спровођење Бриселског споразума, наглашавајући да ће Србија наставити да инсистира на спровођењу тог споразума.

16.20 – Шеф Унмика је рекао да је централно питање на Косову, у складу са Бриселским споразумом, успостављање Заједнице српских општина". Зариф је, такође, изразио забринутост поводом извештаја о порасту броја миграната са Косова током протеклих месеци. Осудио је и насилне демонстрације на Косову током јануара.

16.12 – Зариф је позвао косовске власти да брзо успоставе Специјални суд за ратне злочине и да удвоструче напоре како би се обезбедио чвршћи консензус у вези са тим питањем. 

16.00 – Почела седница Савета безбедности УН о Косову. Први говори шеф Унмика Фарид Зариф, који је похвалио "изузетан напредак" који је током протекле године постигнут у дијалогу Београда и Приштине.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво