Обрадовић: Очекујем да хрватска тужба буде одбијена

У Хагу ће сутра спор Хрватске и Србије по тужби и противтужби за геноцид добити коначну пресуду. Српски правни тим очекује да ће Међународни суд правде у Хагу одбити хрватску тужбу против Србије и да ће утврдити да су оружане снаге Хрватске током акције "Олуја" и после ње починиле масовне злочине над српским становништвом.

Шеф српског правног тима Саша Обрадовић, уочи сутрашњег изрицања пресуде, за РТС каже да од пресуде МСП очекује да хрватска тужба буде одбијена или да буде одбачена у делу који се односи на 1991. годину.

Појашњава да ће суд одбити хрватску тужбу или можда и противтужбу Србије, ако нађе да ту нема геноцида или ако нађе да држава није одговорна али да је било геноцида, као што је било у случају БиХ.

"Суд одбацује тужбу у овом нашем случају, ако нађе да Србија не може да одговара за догађаје из 1991. када није била посебна, самостална држава већ у време када је постојала СФРЈ. То је та разлика о којој ће сутра суд можда нешто посебно рећи", додаје Обрадовић.

Истиче да је противтужба Србије поднета у условима када је Хрватска пред МСП изнела прилично чудну аргументацију, правну аргументацију и тумачење геноцида које је било у потпуној супротности са дотадашњом праксом међународног правосуђа.

Каже да је српски правни тим на то одговорио тиме да је највећи пример геноцида операција "Олуја", ако заиста геноцид треба да буде то што хрватски правни тим тврди.

"У том смислу смо поднели противтужбу. Њоме смо појачали нашу одбрану и она је имала један посебан циљ, а то је да се пред судом представе докази, масовни злочини који су извршени над српским народом током акције "Олуја", током деведесетих година, па чак и током Другог светског рата", каже Обрадовић и додаје да се у томе потпуно успело.

Правна заступница Републике Хрватске Весна Црнић Гротић каже да су очекивања правног тима Хрватске да се тужба те земље уважи.

"Надамо се да ће МСП свакако описати догађаје, а описијући те догађаје морају да констатују како су се они догодили, ко је починио злочин и против кога,а ако ништа друго, имаћемо од једног независног тела извештај на основу којег ће касније разговарати Србија и Хрватска", закључује Весна Црнић Гротић.

 

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво