Аналитичари о полемици Вучић–Коцијанчич

Полемика између премијера Вучића и портпаролке ЕК Маје Коцијанчич могла би да се схвати као притисак да се премијер определи да ли иде ка ЕУ или не, сматра аналитичар Душан Јањић. Полемика Вучић–Коцијанчич је размена мишљења која је саставни део демократије, каже Дејан Вук Станковић.

Полемика је, каже Душан Јањић, "заправо притисак на Вучића јер се њему највише верује" да каже да ли је и даље партнер ЕУ или није.

"Боље је да та полемика што пре пређе у конструктивни дијалог и сигурно да ово треба схватити као додатни притисак Европске уније да се премијер определи да ли иде ка унији или се прикљуцује тренду заустављања процеса преговарања који је најавио председник Томислав Николић", рекао је Јањић Танјугу.

Он је оценио да је сигурно да постоји тензија између владе, премијера Вучића, ОЕБС-а и ЕУ по питању слободе говора и штампе.

"Проблем је озбиљан и заслужује другачију реакцију од ове која је била, и од премијера, и од Маје Коцијанчић", казао је Јањић.

Јањић је навео да је конкретан повод важан посебно кад је у питању тема која се односи на инвестиције у ЕПС-у, поготово после серија критичких опаски које су долазиле из Светске банке, и да се то не може свести само на писање медија и једног извештаја.

"Мислим да после овог следи обавеза владе да озбиљно испита све што се дешава око инвестиција у ЕПС, посебно Дрмну и Костолцу и посебно после маја па до сада, односно шта се радило са позајмицама и кредитима за поплаве", рекао је Јањић.

Јањић је казао да је постојао притисак ЕУ и појединих амбасада да неке њихове компаније добију посао и да је то једна пракса коју ЕУ примењује свуда.

"Мислим да је у том елементу премијер у праву и требало би им једноставно ставити до знања да оне нису лоби за промовисање компанија које су често скупље и неадекватније од других компанија", рекао је Јањић.

Јањић верује да премијер и део српске владе желе европске интеграције, али и да је тешко опстати и издржати на европском путу, као и да без тога не можемо очекивати новац у буџету који долазе од Светске банке и ММФ-а.

"Горко је питање, али је моменат да се определи да ли иде ка ЕУ или остаје негде на пола пута чекајући нешто што неће доћи", рекао је Јањић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже да не можете да лишите кључног актера политичког живота права на своје мишљење и на заступање тог мишљења јавно.

Према његовим речима, полемика између Александра Вучић и Маје Коцијанчич представља размену мишљења која је саставни део демократије.

"У демократији је могуће да имате различите ставове о истим темама и свако може, да, у зависности од тога какве аргументе има, истраје у ономе што заступа. У Србији нико физички не прети новинарима и не забрањује медијске куће тако да слобода медија у неком минималном смислу може да се брани", рекао је Станковић Танјугу.

Он сматра да је медијска сцена у Србији често пуна различитих полемика, као и да је чињеница да је гарантована слобода изражавања, будући да БИРН несметано може да истражује, публикује и да кроз то да врши утицај на јавност.

"Исто тако тај став БИРН-а није апсолутна истина и премијер Србије, као и БИРН има право на коришћење своје слободе мишљења и изражавања", рекао је Станковић напоминући да је овде дошло до укрштања различитих мишљења о истој ствари.

Он сматра да се овом полемиком није десило ништа забрињавајуће по демократски живот у земљи и да она представља врсту медијаско-политичког догађаја за један или два дана и за неколико коментара и неколико натписа.

Аналитичар Бошко Јакшић оценио је, коментаришући полемику Александра Вучића и Маје Коцијанчић, да она неће битно утицати на ток и смер приблизавања Србије ка ЕУ, јер је Вучић посвећен европским интеграцијама.

Надам се да је ово пролазна и непотребна епизода и да она неће битно утицатио на ток и смер нашег приближавања ЕУ, рекао Јакшић Танјугу.

Јакшић је навео да је, и по ономе што премијер говори, приоритет српске политике интеграција у Европску унију, те да је конфронтација са ЕУ непотребна.

"Ово није прву пут да ми на неки начин гурамо прст у око онима којима кажемо да хоћемо са њима да сарађујемо. Слична вртса конфорнтације постојала је и са ОЕБС-ом, и мислим да премијер мора да води рачуна јер је његова обавеза да води рачуна о реторици коју користи", истакао је Јакшић.

Садржај те реторике и питање ко је у праву а ко није може да се решава на други начин и ван очију јавности, додао је он.

Јакишић такође сматра да текст који је објавио БИРН не би требало да остане у сенци и да треба истражити да ли има истине у ономе што БИРН тврди.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво