Читај ми!

Косово, албанизација српског језика

Многе косовске институције не поштују Закон о употреби језика у потпуности и косовска влада би морала да учини озбиљан напор како би то променила, сматрају познаваоци српског језика на Косову и Метохији. Напомињу да је све подређено албанизацији српског језичког простора.

Повереник за језике у Канцеларији косовског премијера Славиша Младеновић сматра да се Закон о употреби језика не поштује у потпуности и да Влада Косова мора учинити више по том питању.

"Закон о употреби језика на Косову се не поштује у потпуности, у многим институцијама постоје мањкавости у спровођењу тог закона. Примери непоштовања Закона о језицима су очигледни широм Косова. Сматрам да косовска влада мора учинити озбиљан напор како би побољшала ситуацију на том пољу", рекао је Младеновић Танјугу.

Према његовим речима, и Европска унија је недвосмислена у захтевима за поштовање Закона о језицима.

Књижевник и новинар Живојин Ракочевић сматра да је српски језик на Косову и Метохији у изузетно лошем стању и да је све подређено албанизацији српског језичког простора.

"Српски језик на Косову и Метохији се налази у катастрофалном стању, а посебно онај језик који је у званичној употреби", напоменуо је Ракочевић.

Додао је да приштинске институције користе албанизовани српски језик. Ракочевић је објаснио да је то српски језик какав говоре Албанци и мисле да треба тако да се пише.

"На сваком кораку јужно од Ибра наилазите на језичку дискриминацију, довољно је да погледате знакове поред пута", истакао је Ракочевић.

"Никада ниједан документ на српском језику није стигао из Царине Косова. Пре недељу дана, на конститутивној седници скупштине Косова није било уопште превода на српски. Дакле, све је подређено албанском језику, а самим тим и албанизацији српског језичког простора," упозорио је Ракочевић.

Поводом Европског дана језика, 26. септембра, Мисија ОЕБС-а на Косову и Канцеларија повереника за језике организовали су у Приштини Сајам језика на отвореном. Биће одржано и премијерно приказивање документарног филма о раду Канцеларије повереника за језике и њеној улози у осигуравању поштовања права на језик.

Поред албанског, на Косову и Метохији званични језици су енглески и српски.

број коментара 0 Пошаљи коментар