Читај ми!

Вучић одговара на демарш ЕУ

Премијер Александар Вучић одржаће у петак конференцију за новинаре поводом демарша Европске уније због могућег повећања извоза у Русију.

Александар Вучић ће конференцију за новинаре одржати у подне, саопштено је из Kабинета председника Владе Србије.

Како јављају агенције, Европска унија упутила је демарш Влади Србије у којем позива да Србија, као кандидат за чланство у Унији, не искористи руске узвратне санкције Унији како би пласирала своје производе Русији.

У Бриселу нема званичног коментара. За РТС кажу да не могу да коментаришу најављено обраћање премијера Вучића. Али за све у вези са трговинским односима са Русијом, портпарол Штефана Филеа упућује на закључке недавног састанка шефова дипломатије ЕУ.

"Ми, као Европска унија, очекујемо од земаља кандидата да се уздрже од мера које су усмерене на коришћење могућности за трговину насталих после увођења санкција Русије Европској унији", рекао је портпарол комесара за проширење ЕУ Петер Стано.

Европска унија je јуче изразила очекивање да земље кандидати које преговарају о чланству у ЕУ, укључујући Србију и нарочито Турску, као и Бразил, Аргентину, Уругвај, Швајцарску, не искористе руске узвратне санкције ЕУ да би преузели место европским извозницима хране на руском тржишту.

Званичници у Европској комисији нагласили су да је то "више питање морала и солидарности" са ЕУ, уз опаску да су министри ЕУ поручили да је циљ европских санкција Русији да се "хитно издејствује политичко, одрживо решење" за украјинску кризу.

Данас се огласило и руско Министарство спољних послова оценом да апел Брисела трећим земљама да не извозе пољопривредне производе у Русију показује да ЕУ не жели да напусти перспективно руско тржиште.

Руски МСП верује да ће државе на које се апел ЕУ односи самостално одлучити како ће се понашати у новонасталој ситуацији.

Огласио се и шеф дипломатије Србије Ивица Дачић. Рекао је да се од Србије тражи да државним мерама не подстиче извоз на штету Европске уније.

"Србија није ни уводила било какве посебне мере којима би подстицала такве активности. Ми ћемо пажљиво размотрити то мишљење Европске уније и о томе ће влада заузети став", рекао је Дачић.

Трговинска и пољопривредна дипломатија ипак неће бити тема сутрашњег разговора Ивице Дачића са немачким колегом Франк-Валтером Штајнмајером. Теме ће, каже Дачић, бити консултације о прикључењу Србије Европској унији.

"За Србију је веома важно да до краја године отвори нека поглавља и став Немачке ће о томе, без обзира што ЕУ чини 28 држава, бити пресудан. Њих ће свакако интересовати планирано постепено усаглашавање наше спољне политике са спољном политиком ЕУ као део процеса европских интеграција", рекао је Дачић.

Министарка пољопривреде је, уз напомену да Србија има посебан трговински споразум са Русијом, са својим руским колегом разматрала начине како да га максимално искористи.

Русија је 7. августа, као контрамеру на санкције ЕУ и САД, забранила увоз пољопривредних производа из чланица Уније, САД и још неких земаља, које су јој увеле санкције, поводом кризе у Украјини.

Руски премијер Дмитриј Медведев изјавио је тада да ће забрана увоза пољопривредних производа са Запада пружити руским произвођачима прилику да повећају производњу и продају.

Демарш у дипломатској пракси представља оштру реакцију на предузимање извесних мера у спорном питању.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи