Читај ми!

Дачић: Очекујем позитивну одлуку Брисела

Србија је довољно урадила на примени Бриселског споразума и свака одлука, која то не би уважила, била би велика неправда за Србију, рекао премијер Ивица Дачић. Ми смо спремни да наставимо разговоре о свим питањима и зато очекујемо да одлука о наставку евроинтеграција "буде веома јасна и позитивна", рекао је Дачић.

Премијер Ивица Дачић очекује позитивну одлуку из Брисела о отпочињању преговора Србије и ЕУ, јер сматра да би другачије решење представљало велику неправду за  Србију и негативно утицало на комплетан бриселски процес.

"Очекујем позитивну одлуку и био бих веома разочаран уколико би та одлука била другачија", рекао је Дачић новинарима.

Он је подсетио да током дана, а и сутра, у Бриселу разговарају радне групе Београда и Приштине о проблемима правосуђа из Бриселског споразума, а да у уторак Комитет ЕУ за опште послове треба да донесе преговарачки оквир и предложи датум за одржавање прве међувладине конференције о отпочињању преговора Србије и ЕУ.

Дачић је изразио очекивање да ће та одлука бити позитивна, као и да ће је потом у четвртак и петак исте седмице, потврдити и Европски савет.

Уколико извештај Европске комисије буде објективан, прва међувладина конференција могла би да буде одржана 21. јануара, рекао је за РТС министар Бранко Ружић.  

Премијер сматра да би евентуална негативна одлука о отпочињању преговора Србије са ЕУ утицала негативно на комплетан бриселски процес, имплементацију споразума, нагласивши да за успешну имплементацију више нису потребни притисци, јер је то стари начин размишљања.

"Потребне су добре вести - само добре вести могу да вуку напред", рекао је Дачић који је на питање шта ће бити ако не буде добрих вести, одговорио: "Не би нам било први пут, али надам се да смо то време превазишли".

Премијер је објаснио да радне групе Београда и Приштине на експертском нивоу разговарају о проблемима правосуђа и изразио очекивање да ће се начинити неки напредак.

"Независно од исхода тог договора, мислим да је Србија довољно урадила за имплементацију Бриселског споразума, да би свака одлука, која то не би уважила, била велико угрожавање и велика неправда по Србију", рекао је Дачић.

Београд спреман да трага за решењима 

Према његовим речима, ми смо спремни да наставимо разговоре о свим питањима и зато очекујемо да одлука о наставку евроинтеграција "буде веома јасна и позитивна".

Дачић је додао и да није планирано да он поново учествује у тим разговорима у Бриселу, као и да нису планирани ни нови пленарни састанци.

Дачић је објаснио и да је предвиђено да радне групе покушају да нађу неки договор током дана, а најкасније сутра.

Према његовим речима, тако је договорено, јер је понедељак последњи дан када висока представница ЕУ Кетрин Ештон треба да припреми извештај за Комитет ЕУ за опште послове.

Упитан колико је реално да радне групе не постигну договор, Дачић је одговорио да је у том домену проблем правила приштинска страна која "није уважавала ставове својих представника у радним групама".

Он је објаснио и да су они који воде радне групе на директној вези са шефовима делегација и да су овлашћени да у консултацији са руководством, донесу одређене одлуке.

"Зато се надам да ће доћи до приближавања ставова иако није реално очекивати да ће се договорити о свему", рекао је он.

Премијер Србије је истакао и да званични Београд није одбио предлог ЕУ у вези правосуђа, већ да је то урадила приштинска страна и да зато ми и не можемо бити одговорни.

"Србија не може да носи одговорност за нешто за шта није одговорна - нисмо ми били ти који смо одбили предлог ЕУ, него приштинска страна", навео је Дачић.

Он је истакао и да је званични Београд и даље спреман да трага за решењима, нагласивши да је до сада "урађено толико много да би било апсолутно контрапродуктивно да се донесе нека другачија одлука" од позитивне за отпочињање преговора Србије и ЕУ.

Дачић је претходно присуствовао обележавању 99. годишњице Колубарске битке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво