Страни медији о изборима на Косову

Локални избори на северу Косова протекли су у општој клими напетости и застрашивања, оцењује већина светских медија. Слаб одзив могао би да угрози кредибилитет избора и зада ударац Влади Србије, која је позвала косовске Србе да изађу на гласање, наводи се у извештајима о јучерашњим изборима.

У случају слабог одзива Срба, локални избори на Косову неће имати великог кредибилитета, а задаће и ударац Влади Србије, која је много уложила у нормализацију односа с Приштином, оцењује Би-Би-Си, наводећи да српска влада има "знатан утицај на Србе на северу Косова, од којих многи раде у српским јавним службама".

Мада су и Београд и Приштина позивали бираче на гласање, на тај позив је углавном одговорила албанска већина, али не и српска мањина на Косову, која одбија да призна независност Косова, наводи Би-Би-Си.

"Косовски Срби су се бринули да ће, уколико гласају, дати легитимитет независној држави Косово", преноси британски јавни сервис.

Британски лист Индепендент у извештају о изборима на Косову каже да су били обележени кампањом застрашивања бирача, и да се чини да је "план постигнут уз посредовање ЕУ, о интегрисању косовских Срба у остатак Косова на путу да пропадне, после напада маскираних људи на бирачко место на северу, где влада анархија".

"Србија никад није прихватила независност коју је Косово прогласило 2008, али да би добила зелено светло за приступне преговоре са ЕУ, пристала је почетком године да дозволи да локални избори које организује Приштина буду први пут одржани и у енклави на северу Косова, где су Срби већина", пише Индепендент.

Примећујући да се тај план суочио са отпором многих мештана, британски дневник наводи да се косовски Срби осећају као да их је Београд напустио и сматрају изборе прећутним признањем независности Косова.

Лист наводи да су разлози за тај отпор и материјалне природе пошто је Београд, у складу с Бриселским споразумом, обећао да ће престати да финансира север Косова, где су многи косовски Срби запослени у јавним службама добијали плате и од Приштине и од Београда и где скоро нико не плаћа порез.

"Шверц и други видови организованог криминала додатно доприносе атмосфери безакоња. Убиство једног цариника ЕУ, на кога су у септембру пуцали непознати нападачи, показује да ће се Косово и међународна заједница суочити са огромним изазовом у покушају да успоставе нормалне институције после избора", наводи лондонски дневник.

Индепендент преноси да неки аналитичари сматрају да бојкот избора представља катастрофу за ЕУ и крај Бриселског споразума, док су други уверени да ће, с обзиром на то да и Београд и Приштина и ЕУ очајнички желе да прикажу изборе као успешне, бити великих притисака да се пренебрегне отпор на северу.

Насиље, застрашивање и неправилности, у општој клими напетости - тако италијанска агенција АНСА описује изборе на северу Косова.

Таква атмосфера последица је "снажног непријатељства које екстремистички и ултранационалистички Срби показују према било ком облику дијалога и нормализације односа са Приштином", оцењује АНСА.

Италијанска агенција наводи да је интеграција Срба на северу Косова кључна за успех договора Београда и Приштине из априла ове године, постигнутог уз посредовање ЕУ, али сматра да је "први велики тест на терену изгледа пропао, што потврђује снажан међуетнички сукоб између Срба и Албанаца".

Исте оцене наводи и америчка агенција АП, која пише да је интеграција Срба у политички живот Косова кључни елемент споразума Србије и Косова, којим би спорови требало да буду разрешени, а фондови Европске уније деблокирани.

АП наводи да се чини да догађаји на изборима показују да Србија није успела да заустави пркос Срба на Косову, нарочито на северу, где чине већину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво