Читај ми!

Предата јединствена српска листа

Централној изборној комисији предата јединствена српска листа за локалне изборе на Косову и Метохији под називом Грађанска иницијатива Србија. Рок за пријаву листа истекао у поноћ.

Последњег дана пријављивања за локалне изборе на Косову и Метохији, у косовску Централну изборну комисију стигло је 90 листа политичких странака, грађанских иницијатива и појединаца, од којих су 18 поднели Срби. Међу њима је и јединствена српска листа, под називом Грађанска иницијатива Србија, коју подржава Влада Србије.

На јединственој српској листи Грађанска иницијатива Србија налазе се имена одборничких кандидата за 24 општине на Косову и Метохији, али и кандидати за председнике у 14 општина на Косову.

За општину Грачаница кандидат је Бранимир Стојановић, за Штрпце Иван Реџић, за Клокот Срећко Спасић, за Партеш Драган Николић, за Ново Брдо Светислав Ивановић, а за Ранилуг Градимир Микић.

Кандидати за градоначелнике у општинама северно од Ибра су: Крстимир Пантић за Косовску Митровицу, Стеван Вуловић за Зубин Поток, Драган Јаблановић за Лепосавић, Иван Теодосијевић за Звечан.

"Порука бирачима је да ставе прст на чело, да изађу на бирачка места, кажем да ставе прст на чело и да заокруже оног ко гарантује опстанак на овим просторима", рекао је Владета Костић, носилац листе "Србија" за Грачаницу.

Листе са кандидатима за градоначелнике предале су Самостална либерална странка, Српска социјал-демократска странка, новоформирана грађанска иницијатива "Савез косовских Срба", грађанска иницијатива "Заједничка будућност" као и грађанска иницијатива "Демократска иницијатива" и "Јединствена српска листа - Видовдан".

Срби су се кандидовали за председнике општина са већинским српским, али и са албанским становништвом. Своје кандидате у општинама у којима су Срби већина, предавале су и албанске партије.

Премијер Ивица Дачић каже да то говори да они само на речима желе да Срби на прави начин учествују на изборима и да очигледно имају неке омиљене српске листе које треба пустити.

"Договорили смо се, без обзира на све проблеме, да би у српском интересу било да постоји једна јединствена српска листа, да буде састављена од најважнијих српских фактора на Косову и Метохији, где је то могуће", каже Дачић.

Листе за три општине севера Косова и своју кандидатуру за место градоначелника Косовске Митровице предао је и бивши државни секретар у министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић.

У међувремену на неколико локација у Косовској Митровици постављени су билборди којима се грађани позивају да не учествују на изборима.

Кандидат грађанске иницијативе "Србија демократија правда" Оливер Ивановић каже да је важно да у овој политици постоји подршка државе.

"Сигурно је да има људи који мисле другачије, који ће бити против избора до самог краја, али на то имају право. Али немају право да се користе насиљем, стварајући атмосферу небезбедности и страха међу људима који мисле о будућности", каже Ивановић.

"Сигурно је да још мање имају права да користе државне ресурсе као директори јавних предузећа, као председници општина, да користе и буџет Републике Србије како би радили против одлука Владе", истиче Ивановић.

Јединствену листу поднели су и Горанци. Носилац листе коју подржава Влада Србије, Адем Хоџа, каже да та листа има 29 кандидата за одборнике, а то су угледни представници свих села у Гори.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво