Читај ми!

Предата јединствена српска листа

Централној изборној комисији предата јединствена српска листа за локалне изборе на Косову и Метохији под називом Грађанска иницијатива Србија. Рок за пријаву листа истекао у поноћ.

Последњег дана пријављивања за локалне изборе на Косову и Метохији, у косовску Централну изборну комисију стигло је 90 листа политичких странака, грађанских иницијатива и појединаца, од којих су 18 поднели Срби. Међу њима је и јединствена српска листа, под називом Грађанска иницијатива Србија, коју подржава Влада Србије.

На јединственој српској листи Грађанска иницијатива Србија налазе се имена одборничких кандидата за 24 општине на Косову и Метохији, али и кандидати за председнике у 14 општина на Косову.

За општину Грачаница кандидат је Бранимир Стојановић, за Штрпце Иван Реџић, за Клокот Срећко Спасић, за Партеш Драган Николић, за Ново Брдо Светислав Ивановић, а за Ранилуг Градимир Микић.

Кандидати за градоначелнике у општинама северно од Ибра су: Крстимир Пантић за Косовску Митровицу, Стеван Вуловић за Зубин Поток, Драган Јаблановић за Лепосавић, Иван Теодосијевић за Звечан.

"Порука бирачима је да ставе прст на чело, да изађу на бирачка места, кажем да ставе прст на чело и да заокруже оног ко гарантује опстанак на овим просторима", рекао је Владета Костић, носилац листе "Србија" за Грачаницу.

Листе са кандидатима за градоначелнике предале су Самостална либерална странка, Српска социјал-демократска странка, новоформирана грађанска иницијатива "Савез косовских Срба", грађанска иницијатива "Заједничка будућност" као и грађанска иницијатива "Демократска иницијатива" и "Јединствена српска листа - Видовдан".

Срби су се кандидовали за председнике општина са већинским српским, али и са албанским становништвом. Своје кандидате у општинама у којима су Срби већина, предавале су и албанске партије.

Премијер Ивица Дачић каже да то говори да они само на речима желе да Срби на прави начин учествују на изборима и да очигледно имају неке омиљене српске листе које треба пустити.

"Договорили смо се, без обзира на све проблеме, да би у српском интересу било да постоји једна јединствена српска листа, да буде састављена од најважнијих српских фактора на Косову и Метохији, где је то могуће", каже Дачић.

Листе за три општине севера Косова и своју кандидатуру за место градоначелника Косовске Митровице предао је и бивши државни секретар у министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић.

У међувремену на неколико локација у Косовској Митровици постављени су билборди којима се грађани позивају да не учествују на изборима.

Кандидат грађанске иницијативе "Србија демократија правда" Оливер Ивановић каже да је важно да у овој политици постоји подршка државе.

"Сигурно је да има људи који мисле другачије, који ће бити против избора до самог краја, али на то имају право. Али немају право да се користе насиљем, стварајући атмосферу небезбедности и страха међу људима који мисле о будућности", каже Ивановић.

"Сигурно је да још мање имају права да користе државне ресурсе као директори јавних предузећа, као председници општина, да користе и буџет Републике Србије како би радили против одлука Владе", истиче Ивановић.

Јединствену листу поднели су и Горанци. Носилац листе коју подржава Влада Србије, Адем Хоџа, каже да та листа има 29 кандидата за одборнике, а то су угледни представници свих села у Гори.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 27. окт 2013, 19:55) - miodrag carević [нерегистровани]

ljubljanska c 56 celje slovenija

dragi moji srbi i mi smo srbi sa kosova želeli bi dase i nama omogući u našim ambasadama glasanje pošto imamo naša dokumenta napred srpska

(четвртак, 05. сеп 2013, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

kratka ispravka nije u pitanju Jedinstvena srpska lista kao sto stoji u tekstu vec treba da stoji Lista "Srbija".

(четвртак, 05. сеп 2013, 09:50) - anonymous [нерегистровани]

Горанац

Господине, свака част на коментару! Упркос чињеници да је народ Горе заборављен од стране државног врха, Горанци су одани грађани који поштују своју државу Србију! Србијо, мисли о томе! Поздрав свим Горанцима и осталој браћи на Косову и Метохији.

(четвртак, 05. сеп 2013, 09:13) - anonymous [нерегистровани]

Split - napad na prostorije srpskog nacionalne manjine

Pitam se samo zašto se na naslovnoj strani ne objavi informacija o napadu na prostorije srpske nacionalne manjine u Splitu, ali verovatno to Srbi iz hrvatske "zaslužili".

(четвртак, 05. сеп 2013, 00:41) - anonymous [нерегистровани]

Gora

Sada je pravi trenutak i istorijski čas. Prvi put od 1999. godine. Nas izbor je jasna - Adem Hodža!

(четвртак, 05. сеп 2013, 00:26) - anonymous [нерегистровани]

Molerski radovi

Dali je istina da nam se Panto Veliki kandidovao? Molim vas da jos jednom proverite tu vest! Nemoguce da je to on, mora da je neko drugi. Valjda nece i on nazad kod šiptara!
Ah ta vlast, ta prokleta vlast!

(среда, 04. сеп 2013, 23:36) - anonymous [нерегистровани]

Моравац

Свака част Горанац!

(среда, 04. сеп 2013, 23:00) - anonymous [нерегистровани]

Gora

Ovim putem pozivam sve gradzane opstine Gore da izadzu i glasaju.Naravno da smo podneli listu ,i da cemo glasati i izaci verujemo u nas narod ,verujemo u nase jedinstvo i ostajemo deo nase voljene republike Srbije.Goranci su uvek uz svoju domovinu.