Читај ми!

Целодневна дебата о новим министрима

Посланици у Скупштини Србије, после целодневне расправе, подржали реконструисани кабинет Ивице Дачића. Трећи дан расправе протекао у полемици посланика ДС-а и УРС-а са Ивицом Дачићем и Александром Вучићем.

23.12 - За нови кабинет Ивице Дачића гласала 134 посланика, 65 је било против, а 51 посланик је био узрджан. 

23.07 - Завршено гласање у парламенту. 

22.45 - Завршена тродневна расправа о новим министрима Владе Србије. Посланици ће гласати јавно.

20.33 - Оштра полемика Александра Вучића и посланика ДС-а Блаше Божовића. Вучић одбацио Божовићеве наводе да је актуелна власт "избацила породицу Милице Делевић из земље".

15.00 - Расправу обележила полемика Ивице Дачића са посланицима УРС-а. 

14.20 - Посланици НС-а и ПУПС-а подржаће реконструисану владу. УРС и ДСС гласаће против реконструкције.

11.40 - Скупштина наставила расправу.

У Скупштини Србије, након целодневне расправе о реконструкцији Владе, посланици су гласали јавним изјашњавањем. Трећи дан расправе о новим министрима, протекао је у полемици премијера и вицепремијера, Ивице Дачића и Александра Вучића, са посланицима УРС-а и ДС-а.

Посланици су највише расправљали о економији и незапослености, али је настављена и полемика са премијером Ивицом Дачићем и вицепремијером Александром Вучићем.

Вучић је рекао да је уз његов потпис Милица Делевић отишла на место заменика генералног секретара Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), одбацујући наводе ДС-а да је актуелна власт "избацила њену породицу из земље".

"Срам вас било кад кажете да смо ми њену породицу избацили из Србије. Ми смо јој дали посао у ЕБРД, ја сам је предложио за министра", рекао је Вучић у скупштинској расправи о избору министара, одговарајући на критике посланика ДС-а Балше Божовића.

Према његовим речима, бивши министар финансија и привреде Млађан Динкић инсистирао је да на ту позицију буде постављен Радован Јелашић, али да је он предложио Милицу Делевић.

Вучић је истакао и да ће бивши канцелар Аустрије Алфред Гузенбауер као његов саветник добијати 1.900 евра, а не 45.000 евра, као што је Божовић навео.

"Мислим да је Гузенбауер успешан човек и да је био добар премијер Аустрије", рекао је Вучић.

Премијер Ивица Дачић полемисао је са посланицима УРС-а. Истакао је да Влада не би опстала да је у њој остао УРС и додао да ако је нешто добро урадио у реконструкцији, онда је то предлог да се "рашчисте рачуни".

"Неке се истине морају саопштити - ова влада није могла више да остане у овом формату и не би опстала да је остао УРС. Ако ја мислим погрешно, ту су други коалициони партнери да ме разувере, а пошто ме нису разуверили, та одлука је донета", рекао је Дачић.

Реагујући на излагање посланице УРС-а Снежане Стојановић Плавшић да "Србија има премијера који није успео да хармонизује тим који води и да га доведе до резултата, и да зато нема права да још једном тражи мандат", Дачић је нагласио да се више неће бавити УРС-ом и поручио да не оцењује он учинак УРС-а, већ то чини народ на изборима.

Дачић је полемисао и с послаником ДС-а Драганом Шутановцем, који је, као и посланици УРС-а, замерио Влади због подржављења Симпа.

Премијер их је подсетио да су сви одлазили у Симпо "по гласове у предизборним кампањама", а Шутановац је чак био и председник Управног одбора те фирме, што је он негирао.

Први потпредседник Владе Србије нагласио је у Скупштини да је потребно више оптимизма и поверења у Владу.

"Србија није у рецесији. Тешко се живи, али после неколико година имамо индустријски раст и раст извоза", рекао је Вучић.

Вицепремијер је истакао да је у Србији први пут после пет година заустављен раст броја незапослених.

"Имамо нешто мањи број незапослених - око 750.000. Добро је што тај број није отишао на милион", рекао је Вучић и додао да ће расту запослености допринети бољи привредни амбијент и формирање канцеларије за брзе одговоре, у наредна два месеца.

Вучић: Резултати морају бити бољи

На критике да реконструкција Владе траје предуго, Вучић је рекао да "некоме не може никако да се угоди", као и да је сигуран да ће грађани моћи да измере постигнуте резултате који морају бити неупоредиво бољи него у протеклим годинама.

А на опаску посланика ДС-а Дејана Николића да је очекивао да ће представници Владе довести чувеног скакача увис кад су најавили "да ће довести људе који ће моћи високо да скачу", Вучић је рекао да нема ништа против: "Позваћемо и Сергеја Бупку да помогне атлетској репрезентацији, добијаћемо и медаље у скоку с мотком", рекао је Вучић.

У току седнице, посланик СДА Санџака Енес Имамовић рекао је да злочини над Бошњацима годинама остају нерешени, чиме се ускраћује правда породицама жртава и оценио да се закон селективно примењује, то јест да се у парламенту доносе добри европски закони, а да онда на терену важе друга правила.

Најављујући да ће подржати реконструкцију Владе, Имамовић је позвао представнике власти да планирају новац из буџета за улагање у Санџак.

Александар Вучић је на то рекао да Влада ниједног тренутка неће толерисати разлике у опхођењу и понашању према људима који припадају другој нацији или вери, и истакао да жели да сваки Бошњак или Србин у Прибоју, Тутину, Новом Пазару, доживљава Владу на једнак начин, јер су за њу сви људи једнаки.

Одговарајући на Имамовићеве примедбе, Вучић је рекао да ће данас добити прецизне податке о раду полиције и тужилаштва, али и да "не жели да верује да је све што је Имамовић говорио истина".

"Али ако има и дела истине, ми ћемо предузети одређене кораке. Спремни смо да о томе разговарамо и пронађемо најбоље могуће решење", рекао је Вучић и додао да то за Владу није табу тема.

Вицепремијер је додао и да се на улици ништа не решава, као и да је развој бизниса најважнији задатак Владе, и позвао грађане Новог Пазара који имају добре бизнис планове и идеје за покретање приватних послова, да се јаве.

Посланик Коалиције Албанаца Прешевске долине Риза Халими такође је говорио о правима мањина, наводећи да се мора престати са дискриминаторском политиком према Албанцима у Србији.

Потпредседница Нове Србије и посланица Дубравка Филиповски рекла је да ће посланици те странке подржати реконструкцију Владе Србије, јер је то доказ да је власт спремна да мења и модернизује Србију.

ПУПС ће подржати избор нових министара јер је премијер Ивица Дачић у експозеу најавио да ће Влада упоредо радити на економском развоју и социјалној политици као најбитинијем сегменту за ПУПС, рекао је посланик те партије Момо Чолаковић.

УРС ће гласати против реконструкције Владе, а главни разлог за то је притивречност у експозеу премијера Ивице Дачића и онога што ради и говори, рекао је шеф посланичке групе УРС Владимир Илић.

Шеф посланичке групе ДСС-а Слободан Самарџић рекао је да та странка неће подржати реконструкцију Владе због, како је навео, "предаје Косова у руке Албанцима".

Дебату о реконструкцији, која је почела у петак, обележиле су реплике и жестоке полемике посланика опозиције са премијером и првим потпредседником Владе, Ивицом Дачићем и Александром Вучићем.

По завршетку расправе Скупштина ће гласати о кандидатима за министре, који ће потом положити заклетву.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво