Читај ми!

Косовски министар позива Србе да се врате у Приштину

Слободан Петровић, заменик косовског премијера и министар у косовској влади, позива расељене Србе из Приштине да се врате у свој град. Православно гробље у Приштини данас на Задушнице посетило двадесетак приштинских Срба и они који више не живе у том граду.

Заменик премијера Косова и министар за администрацију и локалну самоуправу Слободан Петровић позвао је данас у Приштини расељене Србе да се врате у свој град.

Након обиласка православног гробља у Приштини које је данас на задужнице посетило двадесетак приштинских Срба и они који више не живе у том граду, Петровић је у изјави агенција Бета рекао да косовска влада подржава повратак Срба у Приштину.

У Приштини данас живи педесетак Срба, углавном старих, а међу њима су и два свештеника са женама и децом. Пре рата, 1999. године у Приштини је живело 42.000 Срба.

Приштинске Србе је приликом обиласка гробља пратио и један број новинарских екипа на српском и једна на албанском језику којима у првом моменту није било дозвољено да снимају гробље, али је потом та забрана укинута.

Косовски министар Слободан Петровић је осудио забрану снимања и обећао да ће читав случај бити брзо испитан.

Петровић је рекао и да је на православном гробљу у Приштини у току обнова надгробних споменика, порушених у протеклих 13 година, као и обнова старе капеле и стаза.

Данас на задушнице помен упокојенима служили су приштински свештеници Дарко Маринковић и Стева Митрић.

Маринковић је за агенцију Бета рекао да је јутрос у цркви Светог Николе у Приштини служена литургија и да је православно гробље обишло двадесетак Срба из Приштине.

Рекао је да искрено очекује да ће ускоро бити завршена обнова целог гробља, као и реконструкција старе капеле у којој ће бити обављана богослужења.

Маринковић је осудио то што је јутрос новинарима било онемогућено да обављају свој посао.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 03. јул 2014, 04:33) - anonymous [нерегистровани]

Replika

Ja moram odgovoriti na ovo, jer nije tacno. Zivim vec godinu dana, ne znam albanski jezik i ne ucim ga. Ima poteskoca, ali nije toliko tesko.

(четвртак, 23. мај 2013, 10:52) - zlatko [нерегистровани]

jezik

Danas ko ne govori dobro albanski jezik, tesko da može normalno da živi i radi u Prištini.

(недеља, 10. мар 2013, 09:29) - anonymous [нерегистровани]

Повратак

значи да имају и будућност за опстанак у Приштини...Није само кров над главом најважнија ствар, треба обезбедити радна места, безбедност за децу која ће ићи у школу
уствари, треба обезбедити један одржив опстанак...Имали тога у Приштини и на целој територији Косова и Метохије господине Министре?....

(субота, 09. мар 2013, 20:11) - Rade iz Kanade [нерегистровани]

Povratak Srba u Pristinu

Kako da se vrate kad ni mrtvi nemaju mira?

(субота, 09. мар 2013, 19:27) - anonymous [нерегистровани]

A kako se vratiti

I za to su potrbna sredstva kojih srbi nemaju.
Cime se vratiti, s arsenalom naoruzanja za svakog clana
porodice.
Gdje se vratiti, u bunkere i rovove iskopane dubinom iznad glave, pa sa srecom nam srbi u nasem prekaljenom mucenju i vitestvu, protiv svake vrane i lesinara kaji su se okomili na nas, protiv svih vjestica, satanista i zmija otrovnica sa kojima ne zelis a protiv kojih moras.
Ili neko u srbima zna i moze drugacije?!
Gospode pomiluj!!!!

(субота, 09. мар 2013, 16:58) - anonymous [нерегистровани]

,,povratak,,

To znaci da se vrate Srbi jer nemaju koga da napadaju Albanci,smesni ste gosp.

(субота, 09. мар 2013, 16:42) - anonymous [нерегистровани]

"pravo lice"!

"Y Приштини данас живи педесетак Срба, углавном старих, а међу њима су и два свештеника са женама и децом. Пре рата, 1999. године у Приштини је живело 42.000 Срба".

To je 99,88%
a u Prizrenu je jos dramaticnije,od 12.000 srba pre rata 1999,trenutno celih deset. Sto je 99,92% "uspesno prognanih srba"!

Ako to nije "uspesno etnicko ciscenje"!

"Bravo demokratska evropo,bravo demokratska ameriko"!
To je vase pravo lice!