Еулекс одбацује критике

Критике на рачун европске правосудне мисије одбацили одлазећи шеф Еулекса Гзавије Де Марњак и његов наследник Бернт Борхарт. Оцењују да је ситуација на северу Косова и даље забрињавајућа и одбијају да коментаришу хапшење и пребијање Срба у Грачаници на Божић.

Одлазећи шеф Еулекса Гзавије Де Марњак и његов наследник Бернт Борхарт одбацују критике које се на рачун Еулекса упућују у извештају Европског ревизорског суда и оцењују да је ситуација на северу Косова и даље забрињавајућа.

У извештају Европског ревизорског суда су утврђене бројне финансијске злоупотребе и немарност у финансирању косовских правосудних институција, правдајући се да су средства која стижу од земаља чланица недовољна за ефикасан рад.

Де Марњак је новинарима у Бриселу, уочи предаје дужности немачком дипломати Борхарту, рекао да му је "стање на северу Косова током последње две године изазвало највећу бригу".

Одлазећи шеф Еулекса  сматра да се стање донекле поправило након почетка спровођења договора о интегрисаном управљању прелазима на административној линији, али је истакао да је ситуација и даље "крхка".

Стари и нови шеф Еулекса сматрају да је сувише рано да се смањи присуство јединица Кфора на Косову, мада признају да су неке чланице, посебно Немачка, нестрпљиве да своје војнике врате кући.

Одбијају да коментаришу хапшење и пребијање српских младића у Грачаници у време божићне посете шефа Канцеларије за Косову и Метохију Александра Вулина, наводећи да Еулекс ни на који начин није био укључен у организацију те посете, па самим тим ни у инциденте који су се тада догодили.

Борхарт, који ће током наредне две године бити на челу Еулекса, крајем деведесетих је био заменик шефа Дипломатске посматрачке мисије Вилијема Вокера, а касније немачки амбасадор у Тирани.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. мај 2015, 22:01) - anonymous [нерегистровани]

Еулекс

Еулекс је фарса, од почетка до краја!

(понедељак, 14. јан 2013, 17:03) - Jovan Mirkovic, Amerika [нерегистровани]

Euleks,

Je od pocetka zauzeo stranu Albanskih separatista, zato im nista netreba verovati. Kosovo je Srbija to mora da zna Euleks.