Читај ми!

Српски Вотергејт – Вучић најавио промене

После афере прислушкивања мислим да ће доћи до одређених промена, рекао Александар Вучић. Први потпредседник Владе истакао да ће до краја недеље рећи све што има у вези са прислушкивањем.

Потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да мисли да ће доћи до одређених промена након афере прислушкивања, али није прецизирао на којим нивоима.

"Мислим да ће одређених промена бити, а на којим нивоима, то ћемо видети", рекао је Вучић новинарима у Скупштини Србије.

Први потпредседник Владе поновио је да ће до краја недеље рећи све што има да каже у вези са прислушкивањем највиших државних функционера.

"До недеље ћу вам саопштити више детаља. Има ту више интересантних ствари. Рекао сам да ћу до краја недеље све рећи, као што сам рекао да ћу изаћи са информацијама о Политици, Дневнику и Новостима. Ту сам каснио два дана, овог пута нећу каснити", рекао је Вучић.

На конференцији Презентација корупцијске мапе у јавним набавкама, Вучић је говорио и о новом предлогу закона и јавним набавкама, који је најавио да ће се пред посланицима наћи за две недеље.

"То је важно не само због борбе против корупције већ и због обезбеђивања бољег пословног амбијента у ком ће инвеститори више улагати у Србији", рекао је Вучић у парламенту на конференцији Презентација корупцијске мапе у јавним набавкама.

Први потпредседник Владе навео је да закон о јавним набавкама, о ком је Српска напредна странка, чији је он председник, много говорила у предизборној кампањи, није само питање политичке воље или одлуке већ је питање битно за стварање институција државе.

Вучић је навео да је закон о јавним набавкама међу кључним антикорупцијским законима.

"За нас је важно да из сиве зоне, коју данас имамо у јавним набавкама, изађемо што пре и тако обезбедимо више средстава", рекао је Вучић додајући да је у општинама, министарствима и другим државним институцијама, уместо једне велике набавке, спровођено више мањих.

Србија губи 400 милиона евра годишње

Конференцији у Скупштини Србије присуствује вршилац дужности шефа Мисије ОЕБС-а Паола Тиде.

Према њеним проценама Србија годишње на јавним набавкама губи око 400 милиона евра, од 3,5 милијарди евра колико износи укупна вредност јавних набавки.

Тиде је оценила да су јавне набавке извор системске корупције због чега је веома добро то што је Влада Србије реформу тог сектора означила као приоритет.

Према њеним речима, чињеница да се сваке године смањује број учесника на тендерима у Србији говори о томе да су понуђачи изгубили веру у процедуру и да сматрају да су тендери намештени, односно да се унапред зна ко ће победити.

Генерални директор дирекције Народне банке Србије и координатор тима за израду новог Закона о јавним набавкама Бојан Терзић је најавио да ће мере за спречавање сукоба интереса у тој области предвиђати и забрану рада бивших функционера код великих понуђача са којима су пословали за време обављања функције.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво