Читај ми!

Добра сарадња са Интерполом

Србија има одличну сарадњу са Интерполом, који је од велике помоћи у раду Министарству унутрашњих послова и српској полицији, поручио премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић из Рима где је одржан Министарски састанак Генералне скупштине Интерпола.

Премијер и министар унитрашњих послова Ивица Дачић учествовао је на Министарском састанку 81. Генералне скупштине Интерпола, која је одржана у Риму и на којој се расправљало о изазовима са којима се полиција сусреће у борби против савременог насилничког криминалитета.

Указавши на значај и традицију Интерпола, министар Дачић је истакао да Србија има одличну сарадњу са том међународном организацијом, која је од велике помоћи у раду Министарству унутрашњих послова и српској полицији у целини.

"Током ове и протекле године, постигнут је веома добар резултат. Више од 150 људи је ухапшено широм света по нашим потерницама, а на територији Србије ухапшено је око 80 особа на основу потерница других земаља", прецизирао је премијер Дачић.

Премијер је навео да се сарадња Интерпола и српске полције одвија и кроз конкретне акције каква је акција "Пинк Пантер" када је реч о пљачкама златара и јувелирница, а постоје и базе података украдених пасоша, базе података о ратним злочинима, отисцима прстију, ДНК базе.

На маргинама заседања Генералне скупштине Интерпола договорено је да током идуће године премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, ради даљег унапређења сарадње, посети седиште Интерпола у Лиону.

Министар Дачић навео је да је на Генералној скупштини присутан велики број министара, од заменика министра правде, односно државног тужиоца САД, министара унутрашњих послова Француске, Руске Федерације, министара унутрашњих послова држава из нашег окружења, као и министри унутрашњих послова афричких, азијских и латиноамеричких земаља.

После састанка са италијанском колегиницом Ана Маријом Канћелијери, Дачић је изјавио да ће успешна сарадња полиција двеју земља, која је резултирала мноштвом конкретних акција, посебно у домену борбе против илегалне трговине наркотицима, бити настављена и унапређена.     

Премијер Дачић, који борави у дводневној радној посети Италији, истакао је да сарадња Србије и Италије у борби против свих видова криминала није само сарадња полиција, већ и тужилаштава, али и безбедносних служби.

Према његовим речима, директор српске Безбедносно-информативне агенције Небојша Родић, који се налази у делегацији премијера, разговарао је са италијанским колегама о унапређењу сарадње на нивоу безбедносних служби.

Србија жели брзо у ЕУ

Председник Владе Србије рекао је, после састанка са министром спољних послова Италије Ђулијом Терцијем, да Србија жели брзо да постане чланица Европске уније и да ће испунити критеријуме који су пред њу постављени.

Учинили смо напор да обновимо дијалог са Приштином и желимо у мандату ове владе да решимо не само техничка, већ сва отворена спорна питања, рекао је српски премијер на заједничкој конференцији за новинаре са Терцијем, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Мислимо да идеја о замрзнутом конфликту, који би решавала наша деца и унуци, није добра, рекао је Дачић и додао да је жеља Србије, уколико има спремности са друге стране, да се нађе договорно решење које ће омогућити легитимне интересе и албанског и српског народа на Косову и Метохији.

Дачић је најавио да ће у најскорије време Србија ратификовати гасни споразум са Италијом.

На питање зашто то још није учињено и у чему је проблем, премијер је рекао да треба сравнити и ускладити анексе сходно виђењима Италије, Србије, Републике Српске и Црне Горе које такође учествују у њему.

Дачић је нагласио да је министарки енергетике наложио да у току наредне недеље пошаље у Италију екипу да се та питања размотре.

"Ратификација ће бити веома брзо јер је то наш интерес. Чврсто стојимо иза тог споразума ", рекао је Дачић после састанка са шефом италијанске дипломатије. Премијер је рекао да је Италија за Србију један од најважнијих трговинских партнера и поручио италијанским радницима да Србија не жели да им отима радна места.

"Италија је после Немачке и Русије највећи српски тровински партнер. Те могућности за сарадњу могу бити и још веће. У последних 10 година у Србију је из Италије инвестирано 800 милиона евра, у Србији су присутне бројне италијанске компаније", подсетио је премијер Србије.

Италијански министар је указао на стратешко партнерство које постоји између две земље, као и на то да је Италија трећи трговински партнер Србије и да две земље имају обим трговинске размене две милијарде евра.

Изузетно су важне и италијанске инвестиције, додао је Терци, подсетивши да у Србији послује 500 италијанских предузећа у којима ради 20.000 радника.

Терци је још изразио очекивање да ће Србија учествовати на изложби Експо 2015. у Италији, што је Дачић и потврдио.

У наставку радне посете Италији премијер Дачић састаће се са председником Италије Ђорђом Наполитаном, председником парламента Ђанфранком Финијем, министром спољних послова Ђулијом Терцијем, министром спољних послова Ватикана монсињором Домиником Момбертијем.

Премијер Ивица Дачић присуствоваће и вечери коју организује Клуб привредника Италије, који већ има инвестиције у нашој земљи, посебно имајући у виду да је Италија један од наших најважнијих спољнотрговинских и политичких партнера, не само у Европској унији него и у целини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво