Читај ми!

Укинут назив Ђенерал Јанковић

Власти косовске општине Ђенерал Јанковић одлучиле да јој промене назив у Елез Хан, пишу косовски медији. Генерал Јанковић је био командант треће српске армије у време балканских ратова. Његове трупе су ослободиле простор Косова и Метохије 1912. године.

Локалне власти најјужније косовске општине Ђенерал Јанковић одлучиле су да јој и званично промене назив у Елез Хан, преноси приштински лист Коха диторе.

У тексту под насловом "Укинут назив Ђенерал Јанковић", лист наводи да је председник општине Руфки Сума, преименовањем "добио битку" са српским ђенералом, Божидаром Јанковићем.

"Законом се укида званичан назив на српском, Ђенерал Јанковић'', изјавио је листу Башким Сопа, портпарол општине.

Општину под именом Ђенерал Јанковић формирала је администрација УН на Косову 2005. године, издвајањем из општине Качаник.

Председник општине, Руфки Сума рекао је да ће званичан назив општине и на српском али и на енглеском језику, убудуће бити "Елез Хан". Сума сматра да је "ово најбоље урађен посао ове године за ову општину".

"Ово је најбоља вест у овој години славља за нашу нацију. Ове године се чак и обележава 100 година од масакра мештана Дремјака, од стране Јанковићевих војника", додао је Сума.

Из општине Ђенерал Јанковић, после напада НАТО на СРЈ 1999. године, протерани су сви Срби и сада у њој нема ниједног српског житеља.

Генерал Божидар Јанковић је био командант треће српске армије у време балканских ратова. Трупе под његовом командом су ослободиле простор Косова и Метохије у јесен 1912. године.

У првом светском рату био је начелник штаба црногорске Врховне команде - до јуна 1915. године и делегат српске Врховне команде код црногорске Врховне команде. Из револта због заузимања Скадра, исте године, напушта Црну Гору.

У новонасталој Краљевини СХС носио је чин генерала и био је заповедник Савске дивизјске области и IV армијске области.

Генерал Јанковић је после дуге и тешке болести преминуо у Новом Саду, 7. јула 1920. године.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво