Читај ми!

Сви изазови Дачићеве владе

Да ли су циљеви нове владајуће коалиције достижни, хоће ли кабинет Ивице Дачића бити функционалнији и бољи од претходних, какав је програм будуће владе, биле су теме емисије "Око 11". Влада има ноту реализма и димензију оптимизма, рекао Дејан Вук Станковић. Експозе конкретан у многим стварима, тврди Цвијетин Миливојевић. Експозе уводи новину - социјалну интервенцију државе, каже Милан Милошевић.

Какав је програм нове владе, да ли су циљеви које поставља владајућа коалиција достижни и хоће ли кабинет Ивице Дачића бити функционалнији од претходних, то су биле теме емисије Око 11.

Овде можете погледати/преузети емисију "Око11"

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић рекао је да експозе нове владе има ноту реализма и димензију оптимизма.

"Постоје и начелна политичка опредељења у експозеу, а то су наставак европских интеграција, политика према Косову кроз дизање дијалога на виши политички ниво и доста буџетског оптимизма. Мислим да ће први тест реформског потенцијала владе бити управо креирање буџета, али и питање финансирања паралелних институција. Очекује нас пут ка конкретизацији наведених циљева", рекао је Станковић.

Цвијетин Миливојевић, директор агенције "Прагма", каже да је, ако би Дачићев експозе поредио са осталима, "он најмање досадан, конкретан у многим стварима, на пример ако се говори о Косову - неће бити признавања, али расправа са Приштином подићи ће се на виши ниво, па конкретни ауто-путеви... да ће се Влада обрачунати са тајним власницима медија, да неће постојати они који ће замагљивати стварност и да ће резултати Владе бити њен најбољи маркетинг".

Новинар недељника Време Милан Милошевић каже да је један од елемената политике нове владе садржан у томе да ће Дачић покушати да једну ствар ревидира у односу на владу у којој је био – доведен је у питање неолиберални концепт, па се као варијанта појављује социјална интервенција државе.

"Процењује се да гувернер седи на неким парама које се могу активирати, али са друге стране гувернер поручује да морамо имати штедњу или некога где би се задужили", каже Милошевић.

Наводи и да се у експозеу говори о штедњи у државном апарату. „Међутим, администрација кошта само три одсто буџета. То није та резерва, па ћемо видети одакле ће доћи та средства", истиче Милошевић.

Станковић је рекао да се може говорити и о прогресивном опорезивању, а пре тога лоцирати где су завршили вишкови профита. Међутим, без повећања економске активности, ти оптимистични циљеви буџета не могу се трајно задовољити.

На питање о функционалности Дачићевог кабинета, Миливојевић је рекао да верује да ће влада у кадровском смислу почивати на два и по човека, а прошла је била измештена из Немањине, па и са Андрићевог венца.

"Нажалост, из неких паралелних центара моћи доношене су одлуке, институција премијера је деградирана, то су били неки спахилуци нарочито у другој фази мандата, као беспоштедна борба да се зграби из буџета, и мени не смета да видим да су неки потпредседници и министри, јер то смањује расходе", сматра Миливојевић.

Он каже и да се неће послати порука у свет да се Србија одрекла Косова тиме што нема министарства, да је важно да Канцеларија за КиМ ради на терену, а не у Београду.

Промена на локалу извор конфликата

О координацији безбедносним службама каже да је и за грађане боље и схватљивије да то буде неко ко ће седети у Влади.

Станковић каже да промена власти на локалним нивоима може бити извор конфликата, па питање власништва над медијима, концентрације моћи у рукама Александра Вучића који ће координирати радом безбедносних служби и тако даље. "Виће ово врело политичко лето".

Милошевић је говорио о владином прагматизму. "Ако погледате, СНС је група од 12 партија. Они су задржали важан пакет моћи у влади, значајна места појачана су улогом Вучића, али то је осетљиво, тиче се односа владе и председника, ако председник нема подршку у парламенту слаб је и ту се увек ломе копља. То је уставно компликовано питање."

О стабилности будуће владе Миливојевић каже да је стабилност у функцији да док влада траје, траје на прави начин. „Верујем да, уколико дође до конфликата, влада ће пасти брзо, јер нема играча који би инсистирао да она траје по сваку цену. Али усвајање, ребаланс буџета, камате на кредите, па Косово, услови за статус кандидата, медени месец владе трајаће четири-пет месеци, не дуже".

Три јаке политичке фигуре, Дачић, Вучић и Динкић, имаће јачи ауторитет, то је добро за ову Владу, каже Станковић и наводи да ће одговорност бити подељена.

"Нико није добио све, али је свако добио довољно да покаже колико уме, уз то да се мора преузети и ризик", рекао је Станковић.

Милошевић је рекао да није случајно да се велики део експозеа подудара са коалиционим споразумом. „Мислим да Дачић тек треба да успостави ауторитет, тек ћемо видети какве ће се амбиције показивати".

"Ово је тест и премијер ће бити јачи са јаким резултатима владе, наравно и ако се Дачић профилише као неко ко ће дефинисати ризике, али није ни он невешт у пласирању информација, иако је рекао да му не требају спин доктори. Те резултате људи тек треба да препознају", сматра Милан Милошевић.

Миливојевић закључује да ће се нова влада морати да рачуна и на помоћ ДС-а, ДСС-а и ЛДП-а, као резервних играча, и када то буде потребно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво