Читај ми!

Јеремић се нада договору с Литванијом

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић каже да се нада договору са Литванијом у вези са председавањем Генералној скупштини УН. Међутим, у овом тренутку је вероватније да ће бити гласања, рекао је Јеремић.

Министар спољних послова Вук Јеремић изјавио је да се нада договору са Литванијом око председавања Генералној скупштини УН, али да је у овом тренутку вероватније да ће доћи до гласања.

"Надамо се заједничком решењу кроз равномерену расподелу функција у УН у оквиру источноевропске групе", рекао је Јеремић после разговора са финским шефом дипломатије Еркијем Туомиојом.

На питање новинарке Ројтерса како очекује да ће бити решена ситуација у којој су и Србија и Литванија кандидати за председавање Генералној скупштини УН, шеф српске дипломатије је рекао да би било нормално и да Србија улаже напоре да се постигне договор како би се председавући изгласао акламацијом - како је и обичај.

Јеремић је подсетио да је Литванија кандидат и за несталног члана Савета безбедности УН.

"Покушавамо да пронађемо основу за заједнички став како бисмо једни друге подржали", рекао је министар.

Јеремић је, међутим, рекао да је у овом тренутку вероватније да ће доћи до гласања и да се нада да ће Србија на том гласању победити.

Фински министар је, коментаришући ово питање, подсетио да је традиција у УН да се председавајући Генералне скупштине бира једногласно, а да се претходно усагласи став у регионалној групи.

број коментара 0 Пошаљи коментар