Читај ми!

Америка планирала преврат у СФРЈ?

Сједињене Америчке Државе намеравале да изврше преврат у СФРЈ, са циљем да спрече инвазију СССР-а, пише у извештајима митрополита Бугарске православне цркве и агента тајне службе Симеона Костадинова.

Митрополит Бугарске православне цркве Симеон Костадинов је, док је деловао у Сједињеним Америчким Државама, као агент бугарске тајне службе, слао извештаје о припремама САД да изврше преврат у Југославији, како би спречиле инвазију Совјетског Савеза на СФРЈ после смрти шефа државе Јосипа Броза Тита, јавља Верска информативна агенција.

Након отварања тајне архиве бугарске комунистичке Државне безбедности, јавности су доступне велике количине извештаја које је митрополит Симеон слао док је деловао у САД од 1966. до 1980. године.

Митрополит је 1974. године из Њујорка јавио да ће САД организовати "подривачку делатност" у СФРЈ. За то су у америчкој држави Њу Џерзи, како се наводи, припремани "млади Срби, Хрвати, Словенци, можда и Бугари", пре инфилтрације у Југославију преко Грчке.

У једном извештају митрополит Симеон је изнео мишљење да ће се СФРЈ распасти "после пада Гвоздене завесе", а писао је и о деловању "Хрватске ослободилачке војске" и њеној сарадњи са организацијом "Слободна Пољска".

Бугарска тајна служба је извештаје прослеђивала у СССР, где су били одушевљени способношћу агента, преноси ВИА.

Поносни друг, вредни мајор и исповедник

Из тајних архива сазнаје се да је од 15 садашњих митрополита Бугарске православне цркве бар њих 11 радило за тајну службу, али је члан КП био само митрополит Симеон, иако није сачувана његова чланска књижица, наводи ВИА.

Митрополит је користио два псеудонима, "Христов" и "Торис", и радио је за Прво, главно, одељење тајне службе, а у извештајима, које је често завршавао "с другарским поздравом", у више наврата наводи да је "поносан" што је члан КП.

"Поносан сам што сам члан авангарде и социјалистичке нам отаџбине - славне Комунистичке партије, за коју радим и за коју живим", стоји у његовом допису Државној безбедности од 8. септембра 1984.

Митрополит Симеон био је и исповедник бугарске царске породице Саксенбург у егзилу.

У шпијунском раду митрополит је био веома вредан, о чему сведочи око 27 томова материјала, али и чињеница да је догурао до чина мајора.

Поред осталог, како наводи ВИА, давао је податке и о рутама за бежање из Бугарске, преко Турске и Грчке, на Запад, до чијих је сазнања долазио својим деловањем.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво