Читај ми!

Писмо због смене Угричића

Група професора са више светских универзитета, незадовољна одлуком о смени директора Народне библиотеке Сретена Угричића, упутила протестно писмо српским званичницима. Одлука о смени не иде у корист читалаца и истраживача у Србији, истиче се у писму.

Неколико професора са више светских универзитета упутили су протестно писмо председнику Србије Борису Тадићу, министру културе Предрагу Марковићу и министру унутрашњих послова Ивици Дачићу, јер се не слажу са одлуком владе да смени директора Народне библиотеке Србије Сретена Угричића.

"Дубоко се не слажемо са одлуком Владе Србије. Она свакако није одлука у корист читалаца и истраживача у Србији, као ни у корист целокупне интелектуалне заједнице земље", наводи у писму 28 професора престижних универзитета из Немачке, Аустрије, Италије, БиХ, САД, Холандије.

Професори потписници протестног писма тврде да не могу да нађу оправдање за поступак владе.

"Не можемо да нађемо ниједан разлог било у прогласу Форума писаца, било у личном образложењу Сретена Угричића у вези са његовим потписом прогласа који би могао на било који начин оправдати његову смену са места на ком је годинама радио на добробит друштва у Србији", кажу универзитетски професори, међу којима су, између осталог, професор Бранислав Јаковљевић са Стенфорд универзитета и професор Томислав Лонгиновић са Универзитета Висконсин.

Међу потписницима апела Форума писаца, наводи се у писму, Угричић је једини који је образложио свој потпис, а то образложење је у међувремену постало доступно најширој јавности Србије.

У образложењу, како наглашавају, Угричић прецизира да је његов глас Николаидису глас "за заштиту и поштовање интелектуалног, људског и демократског права Андреја Николаидиса и у корист његове личне безбедности и интегритета".

Према оцени професора, потписника писма, Угричић је изванредан српски писац који је, како тврде, такође, на изванредан начин у служби своје земље на дужности директора Народне библиотеке Србије, а његова стручност у области библиотекарства ужива највише поштовање међу колегама у свету.

Захтев Форума писаца да се "опозове неуставна одлука Владе Србије о смени директора Народне библиотеке Србије Сретена Угричића" својим потписима подржало је до сада више од 500 људи, међу којима су и писци Светислав Басара, Дубравка Угрешић, Виктор Иванчић, Игор Маројевић, глумица Мирјана Карановић, посланик Весна Пешић, новинари Миша Бркић, Омер Карабег, Гордана Логар, Гордана Суша и други.

Раније данас саопштењем се огласио и Управни одбор ПЕН Центра у Босни и Херцеговини, који је дао пуну подршку Форуму писаца Србије, нагласивши да су "ови интелектуалци своје легитимне, јасне и неприкосновене ставове у вези са ситуацијом на Западном Балкану износили и онда када су 'интелектуалци' региона ћутали или одобравали недемократске и националистичке пројекте својих политичких патрона".

"Сад је, очигледно, дошло време да ми дигнемо глас у њихову одбрану. Политичка моћ државе лежи у храбрости центара моћи да се суоче са опонентима и да их уважавају, а не да им дају отказе или их шиканирају у већ познатом маниру бившег режима", наводи се у саопштењу Управног одбора ПЕН БиХ.

Влада је 20. јануара сменила управника Народне библиотеке Угричића након што је потписао проглас Форума писаца који се успротивио "хајци" на црногорског писца и саветника председника црногорског парламента Андреја Николидиса.

Николидис је у ауторском тексту написао да би активирање експлозива у дворани "Борик" током прославе 20. година Републике Српске, којој су присуствовали највиши државни званичници Србије и Републике Српске, било "цивилизацијаски искорак".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво