Читај ми!

Фатва и друге приче

После демарша који је Београд упутио Подгорици, саветник Ранка Кривокапића упоредио је Србију са Ираном који је послао фатву на индијског књижевника Салмана Руждија. Симић: Озбиљан дипломатски инцидент.

Дан након што је Београд упутио Подгорици демарш због текста саветника председника црногорске скупштине, у којем је рекао да би активирање експлозива на прослави Републике Српске,  којој је присутвовао државни и црквени врх Србије и РС, био "цивилизацијски искорак",  Андреј Николаидис је упоредио Србију са Ираном који је послао фатву на књижевника Салмана Руждија.

"Није држава Србија само због овог текста упутила демарш. Према информацијама које имам, држава Србија је протестовала, што је више него шокантно, и због мог романа Мимесис који сам написао 2003. године. Реците ми ко се у историји цивилизације усудио да протестује због романа? То је радио Иран шаљући фатву на Салмана Руждија", навео је Николаидис за подгоричке Вијести.

Упитан како гледа на демарш Србије, Николаидис је рекао да верује да га "неко дуго прати и да је све припремљано врло брижљиво".

"Такође ми говори ко је био задужен за мене, будући да су они који су били окидачи за све ово наступили јавно и ту су из Црне Горе", навео је Николаидис, додавши да мисли на потпредседника Покрета за промене Кочу Павловића.

Николаидис је рекао да ни након бурних реакција у српској и црногорској јавности и захтева за његову смену, ништа не би променио у свом тексту шта је остало од велике Србије.

Због Николаидисовог текста, који је објављен 11. јануара на београдском порталу Е-новине, Србија је упутила протестну ноту Црној Гори и то, готово истовремено из Београда и Подгорице.

Протестну ноту Министарству спољних послова Црне Горе упутио је амбасадор Србије у Подгорици Зоран Лутовац, док је Министарство спољних послова Србије протестовало код црногорског амбасадора у Београду Игора Јововића.

Министарство иностраних послова Црне Горе саопштило је јуче да ставови саветника шефа црногорског парламента Андреја Николаидиса изнесени у његовом ауторском тексту, ни у којем виду не одражавају званичне ставове Црне Горе.

Симић: Дипломатски инцидент

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је саветник председника црногорског парламента својим коментаром угрозио однос Србије и Црне Горе.

Симић је додао да Николаидис, као носилац саветничке функције, има обавезу да изражава државне ставове, а не личне, те да таква његова изјава представља озбиљан дипломатски инцидент.

"Да је можда на самом почетку реаговала Црна Гора, све би било другачије. Али пошто је реакција била успорена, дошли смо до инцидента", истакао је Симић.

Према његовим речима, тај инцидент довео је у питање однос Србије и Црне Горе, што ће утицати на погоршање односа Београда и Подгорице.

Иако се Николаидис бранио да је тај текст првенствено писао као књижевник, а не као саветник председника парламента, Симић каже да је без обзира на то, он на првом месту саветник, те да је у његовој обавези да изражава ставове државе.

"Не можете бити на званичној функцији и давати такве приватне изјаве", објашњава Симић, који је додао да је и само Министарство иностраних послова Црне Горе каснило са саопштењем у коме се ограђује од Николаидисовог става.

То саопштење од стране министарства, сматра Симић, требало је да дође два до три дана раније. "Овако смо дошли предалеко, где се једна мала варница може претворити у један нелогичан пожар који се мора гасити", напоменуо је Симић.

број коментара 41 Пошаљи коментар
(петак, 20. јан 2012, 12:38) - anonymous [нерегистровани]

Prestaje da biva umetnik

Pristavsi da bude savetnik politicara, ovaj covek je prestao da bude samo umetnik i postao politicko lice. Samim tim vise ne moze samo da se poziva na umetnicku slobodu negu mu sleduje i politicka odgovornost za javnu rec.

(петак, 20. јан 2012, 12:18) - anonymous [нерегистровани]

Poturice i originali

Pobogu ljudi čovek je Grk osećanje inferiornosti u Crnoj Gori koristi za gojenje sopstvenog ega...stara izreka "gori poturica od turčina"...i to je sve.

(петак, 20. јан 2012, 10:35) - anonymous [нерегистровани]

Andrej Anonimni

Stvar možda treba posmatrati iz drugog ugla. Čovek jeste dobio nekakvu književnu nagradu od neke i sadašnje Evrope, ali ipak je on opskurni palanački pisac. Pa kako bi se inče čulo za njega! I loša reklama je reklama! Mi rekosmo šta rekosmo i dušu svoju spasosmo! On svoj krst prosečnosti i mržnje sam protiv sebe i dalje mora da nosi!

(петак, 20. јан 2012, 09:14) - anonymous [нерегистровани]

Koja "fatva"?

Nema tu nikakve "fatve", niko ne traži ničiju glavu! Ali treba jasno reći da je to čist bezobrazluk. U pravu ste: nije bolji ni onaj koga on savetuje. Baš je našla vreća zakrpu!

(петак, 20. јан 2012, 04:04) - D.Savic [нерегистровани]

Treba ga tuziti

Srbija treba ovog tipa da proglasi za "personu non grata", a ako se on ipak drzne da prekoraci granicu Srbije, treba ga uhapsiti i optuziti za podstrekavanje terorizma. Uostalom,mislim da bi uz dobrog advokata i eventualno hrabrog i postenog sudiju, po ovakvoj optuzenici on mogao da odgovara i u samoj Crnoj gori,sto je znajuci stvarnu situaciju ,ipak malo verovatno.

(четвртак, 19. јан 2012, 23:56) - anonymous [нерегистровани]

Milan

Guzva i halabuka koja se digla oko Nikolaidisovog teksta pokazuje koliko smo svi do guse u jednom palanackom okruzenju. S jedne strane Srbija salje demars za nesto sto je ozbiljno istrgnuto iz konteksta, mada opet to Nikolaidis nije smeo sebi da dopusti posto je na politickoj funkciji. A onda Nikolaidis sebe pretenciozno poredi sa Rusdijem. Molim Vas, pa na sta to lici? To su veoma niske i jeftine politicke strasti, ili politicka nekultura koju su pokazali i nasi pisci okupljeni oko Foruma pisaca. Sve gafovi do gafova.

(четвртак, 19. јан 2012, 19:53) - Svedok [нерегистровани]

A nasi pisci

Gospodo, lako je njega ignorisati ali u Srbiji imamo udruzenje pisaca koje ga podrzava a takodje i jedna politicka partija je na njegovoj strani LDP. Ignorisanje nicemu ne vodi, ovo je uslo u politicku arenu.

(четвртак, 19. јан 2012, 19:28) - mp [нерегистровани]

Ne treba da bude savetnik

Vlada Crne Gore treba da pokaze ozbiljnost i odgovornost i ne zadrzava ovakvog "savetnika" koji uznemirava javnost i politiku svojim neodgovornim izjavama; Eh da je Andrej i za mali Rusdijev prst, ovakav tekst nikad ne bi napisao;

(четвртак, 19. јан 2012, 17:16) - anonymous [нерегистровани]

Bas tako

Slazem se sa krajisnikom.Covek sasvim jasno i glasno poziva na terorizam.Crna Gora,ako ne zeli da izgubi svaki kredibilitet kod drugih naroda,a posebno svoga bratskoga naroda, mora se podhitno distancirati od ove osobe.Samo jos jedna stvar...,zamolio bi sve koji komentarisu, da smire strasti, da ne vredjamo jedni druge, posto mi smo, hteli ne hteli "jedan te isti duh".Znam da ova osoba,kao ni njegova provokacija, ne zastupa ni 3% misljenja cestitih Crnogoraca.Pozdrav iz R.Srpske

(четвртак, 19. јан 2012, 17:04) - anonymous [нерегистровани]

!~

Ovaj se bas obezobrazio.A sto se tice Crne Gore, ne verujem da joj je u interesu da kvari odnose sa Srbijom zbog ovakvih.Crna Gora mora sama da ga otera sa bilo kakvih ozbiljnih drzavnih funkcija.