Читај ми!

Криза скројила буџет

Српски парламент, са 128 гласова "за" усвојио буџет за 2012. годину. Посланици изгласали и сет пратећих закона. Вечерашњим гласањем завршено јесење заседање Скупштине Србије.

Посланици Скупштине Србије усвојили су предложени буџет за 2012. годину и тиме завршили редовно јесење заседање. Последња овогодишња седница завршена уз химну "Боже правде" и Гарду.

Најважнији финансијски акт добио је подршку 128 посланика присутних у сали. За разлику од претходних година, усвајање буџета било је извесно, будући да су подршку предлогу раније најавиле све странке владајуће већине.

Посланици републичког парламента усвојили и сет пратећих буџетских закона, међу којима су измене Закона о буџетском систему, о акцизама, о порезу на добит правних лица, о доприносима за обавезно социјално осигурање, о пореском поступку и пореској администрацији, о обавезном осигурању у саобраћају, о јавним путевима, о безбедности саобраћаја на путевима и о Фонду за заштиту животне средине.

Према усвојеним изменама Закона о пореском поступку и пореској администрацији банке, од 1. јуна 2012. године, неће дозвољавати исплату зарада без истовременог плаћања обавеза по основу пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање. Пореска управа ће убудуће моћи да објављује обавештења о износу пореског дуга свих пореских обвезника.

Изменама Закона о порезу на добит правних лица уводи се порески подстицај за кориснике слободних зона. Тим изменама омогућава се давање пореских олакшица непрофитним организацијама, односно установама које приходе претежно остварују на тржишту.

Обавеза државе да ојача област капиталног буџетирања прописана је изменама Закона о буџетском систему, којима се подразумева да буџетски корисници надлежни за јавне инвестиције одреде средњорочне приоритете јавних финансија и доставе их Министарству финаснија.

Изгласане су и измене Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање и Закона о акцизама, према којима ће минимална акциза по паклици цигарета од 1. јануара бити повећана са 61 на 71 динар.

Приходи по основу акциза на деривате нафте и течног нафтног гаса, према усвојеним изменама Закона о јавним путевима, у целини постају приход буџета Србије.

Буџет базиран на расту БДП-а

Предложеним буџетом предвиђени су приходи од 750 милијарди динара, расходи од 890 милијарди и дефицит од око 140 милијарди, који ће бити највећим делом финансиран из задуживања.

Буџет за следећу годину базиран је на расту бруто домаћег производа од 1,5 одсто, инфлацији испод шест одсто и смањењу дефицита са овогодишњих 4,5 на 4,25 одсто БДП-а. Предвиђена су и средства за повећање плата и пензија за укупно 5,5 одсто, при чему ће усклађивање бити извршено два пута у априлу и октобру.

Буџетом су предвиђена средства за наставак мера подршке провреди, пољопривреди, грађевинској индустрији, а значајне уштеде направљене су на дискреционим расходима.

Од укупног буџета, 41,8 одсто расхода предвиђено је за социјалну заштиту, 15,3 одсто за одбрану, јавни ред и безбедност, 15,3 одсто за образовање и науку, 10,4 одсто за подстицаје, 3,8 одсто су трансфери осталим нивоима власти, три одсто административни трошкови, а 10,4 одсто за остале функције.

Скупштина Србије није вечерас прихватила захтев Агенције за борбу против корупције да разреши функције члана Високог савета судства Предрага Димитријевића.

Агенција је скупштинском Одбору за правосуђе и управу проследила обавештење којим је утврђено да је Димитријевићу престала функција по сили закона, јер је прихватањем друге јавне функције, без сагласности те агенције, дошао у сукоб интереса.

Парламент је вечерас усвојио измене сета правосудних закона - о изменама Законика о кривичном поступку, о изменама закона о судским таксама, о уређењу судова и о јавном тужилаштву.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво