Угрожена радна места у хотелијерству и туризму, који хотели имају бољу шансу да опстану

Једна од грана привреде која је највише погођена епидемијом коронавируса је туризам. Светска туристичка организација проценила је да ће због пандемије обим међународног туризма ове године бити мањи и до 80 одсто него прошле године, и да ће услед тога под упитником бити најмање 100 милиона радних места. А губици у српском туризму због пандемије коронавируса процењују се на око 300 милиона евра у првих шест месеци ове године.

Георги Генов из Удружења хотелијера ХОРЕС, односно пословног удружења хотелско-угоститељске привреде, рекао је гостујући у Јутарњем програму да су у Србији најугроженији хотелијери и угоститељи у Београду и другим већим градовима.

"Попуњеност је до два процента за хотеле са четири и пет звездица, а огроман је проблем јер нема ни резервација и ви не знате да ли ћете имати госте следеће недеље. Нема више конгресног туризма и већих окупљања. Можда би боље прошли да имамо више хотела са три звездице и који могу да се пренамене у пословни простор или породичне хотеле", рекао је Генов.

У свету ће, процењује се, чак 197 од 330 милиона запослених у туризму остати без посла. 

"Чињеница је да ће половина остати без посла. Први пут имате ситуацију да се послодавци боре за запослене. Што се тиче Србије, прва пројекција за опоравак је март следеће године", истиче Генов.

Рецепт за опстанак хотела, посебно са четири и пет звездица чији је квадрат скуп, не постоји, каже Генов.

"Шансе имају они менаџери који успеју да се прилагоде, рецепт не постоји. Бањски хотели имају велике шансе јер туристичка места по Србији функционишу, а у експанзији је и сеоски туризам, али ти смештајни капацитети морају да се категоришу", наглашава Генов. 

Чекају се секторске мере 

Када је реч о помоћи државе, Генов истиче да су помоћ добили сви, али да помоћ мора да се усмери ка онима који су најпогођенији због епидемије коронавируса.

"Држава је изашла свима у сусрет, али ми и даље чекамо секторске мере јер смо ми најугроженији. Фискална политика такође треба да размисли о рецимо смањењу ПДВ-а, затим још немамо законом дефинисано ангажовање сезонских радника у туризму. Тако је 30.000 људи остало без посла јер је требало ангажовање на дан-два, а послодавац не може да пријави радника за рад до 20 сати недељно", објашњава Генов. 

Генов истиче и да велики број ресторана и ноћних клубова такође има проблем и сматра да треба јасније дефинисати меру физичке дистанце према квадратури и капацитету објекта.

"Ми крећемо у сертификацију хотела, ресторана и других угоститељских објеката како би се гости осећали безбедно, јер једино тако ћемо моћи да преживимо. Имамо подршку ресорног министарства и туристичке организације, а сертификат о сигурној зони гарантује управа хотела односно угоститељског објекта да испуњавају све безбедносне протоколе", рекао је за РТС Георги Генов из Удружења хотелијера ХОРЕС.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи